Keigrote kunst: Op vossenjacht in Rotterdam

Bospoldervos Rotterdam

Keigrote kunst: Op vossenjacht in Rotterdam

Het zou zomaar kunnen maar ik hoef niemand uit te leggen dat ik als dierenvriend niet van jagen hou. Tenzij het dier het zelf doet uiteraard. Maar ik verwacht zomaar dat deze keigrote kunst vos niet meer op jacht hoeft. Want wat zit er zijn tassie? Met ruim 10 meter hoog en 16 meter breed is het nieuwe kunstwerk van Florentijn Hofman moeilijk over het hoofd te zien daar aan de Schiedamseweg in Rotterdam West.

De kunstenaar
Kunstenaar Florentijn Hofman werd in 1977 geboren in Delfzijl hij studeerde aan de kunstacademie van Zwolle. Een leuk feitje, zijn nieuwste kunstwerk de Bospoldervosstaat praktisch naast zijn voormalige kantoor. Daarnaast heeft de kunstenaar tot 2013 in de wijk gewoond, daarna verhuisde hij naar een voormalig militair terrein bij Arnhem en werkte aan zijn Feestaardvarken. Ook in Rotterdam is nog verschillend werk van hem te vinden. Niet ver van zijn vos staan aan de Bartel Wiltonkade zijn 5 papieren bootjes en naast het Natuurmuseum in het museumpark staat zijn kraai.

De locatie
De Schiedamseweg is niet de makkelijkste en de netste wijk van Rotterdam. Jaren geleden leerde ik de omgeving goed kennen door de tramlijnen waar ik als conducteur op werkte. Straatvuil en hangjongeren waren het minste probleem. Een eindje verder was ooit eens de Keileweg. Inmiddels zijn ze al jaren bezig de buurt op te knappen, een gigantisch lang winkelcentrum met dakpark erop, nieuwe huizen, renovaties en nu een enorm kunstwerk.

Zeg Annie wat zit er in je tassie?

Het idee van Florentijn Hofman is dat de vos net als de 150 nationaliteiten in deze wijk, ook van buitenaf komt. Een prachtige geste naar de wijk die het kunstwerk samen gekozen hebben. Om het kunstwerk ook echt van hun te maken werden het grotendeels gemaakt niet ver van zijn huidige plek. En tevens de plek waar regelmatig vossen te zien waren, als een verbinding tussen de stad en de natuur.
Ondertussen moesten er wel even 4 heipalen van 25 meter de grond ingejast worden, niet gek als je je bedenkt dat dat vossie 65 ton weegt. En dan is de vos nog hol ook. Bospoldervos is opgebouwd uit een draadmodel van wapeningsstaal met daaroverheen spuitbeton. Omdat het beton niet meteen hard is, is er nog tijd om de vormen zoals ogen en neus in te carven.

Blijft natuurlijk de vraag wat er dat tassie van 4 bij 4 meter zit. Dat is niet bekend. Het idee van het tassie wijst naar de markt een stukkie verderop. De vele plastic tassies waaien daar aan het einde van de markt in de rondte. Dus heel gek is het niet dat de Bospoldervos, genoemd naar de wijk, een tassie heeft gevonden. Wat erin zit daar wil de kunstenaar niet over uitweiden en dat is zijn goed recht. Wie weet is de vos aan het opruimen of heeft ‘ie een tassie lekkers gevonden en was hij toch op jacht.

Ook op vossenjacht in Rotterdam? De Bospoldervos is een blijvend kunstwerk op de Schiedamseweg in Rotterdam, niet ver van Marconiplein.

38 thoughts on “Keigrote kunst: Op vossenjacht in Rotterdam

 1. Ongelofelijk…dat er zelfs vier heipalen voor in de grond moesten!
  Vroegah heb ik vlak bij de Schiedamseweg gewoon. Ongetwijfeld was het daar toen beter toeven dan nu. Toch voel ik me in Rotterdam altijd wel op m’n gemak.

 2. O, wat gaaf zeg ………… Tja dat heb ik dus nog niet gezien, want sinds corona kom ik niet zo goed als niet meer uit mijn wijk ………. ik zet het op mijn wensenlijstje, want er komt zeker een tijd dat ik deze vos met eigen ogen ga bewonderen :-)

 3. Het bewijs dat groter niet altijd mooier is. Ik vindt het zelfs een wangedrocht. Maar eerlijk is eerlijk .. je loopt er niet aan voorbij zonder te kijken

 4. Lijkt me gaaf eens te zien.
  Jij als conducteur, dat past wel.
  Je laat je niet snel iets wijsmaken.

 5. Dwt mag en je zal de enige niet zijn. Ik kan me er ook wel iets bij voorstellen.

 6. Wat een enorm groot beeld van de vos hebben ze hier neer gezet, mooi vast gelegd vooral de eerste foto vind ik heel mooi, zonder al die storende elementen.

  Groet, Bram

 7. Oh wat een leukerd? En in dat tassie zitten vast zijn streken. ;-)

 8. Die is ook van Florentijn Hofman, heet Staalmanbeer omdat de kinderen uit de buurt een stoere man wilde als beeld.

 9. Oh, dat vind ik leuk! In Amsterdam staat een enorme beer met een kussen onder zijn arm. Ook zo leuk!

 10. Uit jouw verhaal begrijp ik dat deze wolf daar géén makke schaapjes moet verwachten, die verhongerd dus snel;-)

 11. Het is best wel een joekel van een vos geworden !
  In Brussel en Leuven worden regelmatig vossen gespot (in het centrum van de stad !)
  Hetzelfde fenomeen in Hollandse steden ?

 12. Zo wat een joekel van een kunstwerk. Leuk vind ik hem wel!!
  En tja, wat zit er nu dus in dat tassie?!

 13. Een kanjer van een vos, doet denken aan de Rooie Reus ☻
  Hij valt wel op, van nabij zal hij nog imposanter zijn.

 14. Annie de vos blijft nog een poossie staan. Daarbij de hekken zijn nog niet weg.

 15. Wat jammer nou dat ik het OV mijd. Want dat lijkt me wel wat, met de tram naar het Marconiplein en dan lopen langs die vos. Hem/haar van dichtbij bekijken. En dankzij jou weet ik nu ook van wie die bootjes zijn. Al vaker langs gevaren maar nooit mooi op de foto kunnen krijgen.

 16. Hij is echt gaaf hè.. las er van de week in de krant al over, maar jouw foto’s geven een veel betere impressie.

 17. Ik vind dit beeld echt prachtig.
  Mooi als dit in je stad of dorp mag staan.
  Groetjes Irma

 18. Dit is wel een enorm beest,mooi uitgevoerd maar zoveel rondslin gerende tasjes..waar is die mensen hun gevoel om rommel op te ruimen en alles netjes te houden?

 19. dat moet een mooi gezicht zijn die enorme vos daar
  en wat zeggen de bewoners er nu van , ik hoop dat ze het ook mooi vinden
  ben donderdag in Blijdorp , wie weet :)

 20. Wow, wat een enorm ‘beest’! Ik moest zeggen dat ik van de eerste foto heel enthousiast werd, maar van mij had het lijf er niet bij gehoeven. Alleen de kop vind ik stiekem veel mooier. Maar ja, het zal mijn gebrek aan kunstzinnigheid wel zijn. En tja, alleen een kop is ook zo moeilijk plaatsen hè;).

Comments are closed.

Back To Top