Bospoldervos Rotterdam
Actueel,  Kunst,  Zuid-Holland

Keigrote kunst: Op vossenjacht in Rotterdam

Het zou zomaar kunnen maar ik hoef niemand uit te leggen dat ik als dierenvriend niet van jagen hou. Tenzij het dier het zelf doet uiteraard. Maar ik verwacht zomaar dat deze keigrote kunst vos niet meer op jacht hoeft. Want wat zit er zijn tassie? Met ruim 10 meter hoog en 16 meter breed is het nieuwe kunstwerk van Florentijn Hofman moeilijk over het hoofd te zien daar aan de Schiedamseweg in Rotterdam West.

De kunstenaar
Kunstenaar Florentijn Hofman werd in 1977 geboren in Delfzijl hij studeerde aan de kunstacademie van Zwolle. Een leuk feitje, zijn nieuwste kunstwerk de Bospoldervosstaat praktisch naast zijn voormalige kantoor. Daarnaast heeft de kunstenaar tot 2013 in de wijk gewoond, daarna verhuisde hij naar een voormalig militair terrein bij Arnhem en werkte aan zijn Feestaardvarken. Ook in Rotterdam is nog verschillend werk van hem te vinden. Niet ver van zijn vos staan aan de Bartel Wiltonkade zijn 5 papieren bootjes en naast het Natuurmuseum in het museumpark staat zijn kraai.

De locatie
De Schiedamseweg is niet de makkelijkste en de netste wijk van Rotterdam. Jaren geleden leerde ik de omgeving goed kennen door de tramlijnen waar ik als conducteur op werkte. Straatvuil en hangjongeren waren het minste probleem. Een eindje verder was ooit eens de Keileweg. Inmiddels zijn ze al jaren bezig de buurt op te knappen, een gigantisch lang winkelcentrum met dakpark erop, nieuwe huizen, renovaties en nu een enorm kunstwerk.

Zeg Annie wat zit er in je tassie?

Het idee van Florentijn Hofman is dat de vos net als de 150 nationaliteiten in deze wijk, ook van buitenaf komt. Een prachtige geste naar de wijk die het kunstwerk samen gekozen hebben. Om het kunstwerk ook echt van hun te maken werden het grotendeels gemaakt niet ver van zijn huidige plek. En tevens de plek waar regelmatig vossen te zien waren, als een verbinding tussen de stad en de natuur.
Ondertussen moesten er wel even 4 heipalen van 25 meter de grond ingejast worden, niet gek als je je bedenkt dat dat vossie 65 ton weegt. En dan is de vos nog hol ook. Bospoldervos is opgebouwd uit een draadmodel van wapeningsstaal met daaroverheen spuitbeton. Omdat het beton niet meteen hard is, is er nog tijd om de vormen zoals ogen en neus in te carven.

Blijft natuurlijk de vraag wat er dat tassie van 4 bij 4 meter zit. Dat is niet bekend. Het idee van het tassie wijst naar de markt een stukkie verderop. De vele plastic tassies waaien daar aan het einde van de markt in de rondte. Dus heel gek is het niet dat de Bospoldervos, genoemd naar de wijk, een tassie heeft gevonden. Wat erin zit daar wil de kunstenaar niet over uitweiden en dat is zijn goed recht. Wie weet is de vos aan het opruimen of heeft ‘ie een tassie lekkers gevonden en was hij toch op jacht.

Ook op vossenjacht in Rotterdam? De Bospoldervos is een blijvend kunstwerk op de Schiedamseweg in Rotterdam, niet ver van Marconiplein.

38 reacties