Aftreden Femke

Aftreden Femke

Aftreden Femke

Zoals velen keek ik vol afschuw naar de beelden van een hulpeloze man met een knie in zijn nek. En niet zomaar een knie, maar een knie van een agent die bepaald de kleinste niet was. Die heel goed kon weten waar hij mee bezig was. Die waarschijnlijk zoveel overmacht had tegenover zijn collega’s dat die niet in durfde te grijpen. Mannen die de wet moeten handhaven, mannen die de mens zouden moeten beschermen maar een volle 8 minuten hebben staan kijken hoe eerst zijn urine en daarna het leven van een donkere man langzaam uit zijn lichaam weggleed. Doodsangst, daar hebben ze naar gekeken en daar hebben ze niks aan gedaan. Een afschuwelijk beeld, één die me sterker bij zal blijven dan welk coronageval dan ook. Dat mensen demonstreren en opstaan tegen zulk onrecht, ik vind het niet meer dan normaal. Maar daar in Amsterdam miste ik iemand die opstond om mensen te beschermen, miste ik degene die ons had moeten beschermen zoals die agenten daar ik Amerika. Ik miste een stem die vol begrip zou spreken om ons land te beschermen.

Demonstreren en opstaan tegen zulk onrecht, ik vind het niet meer dan normaal, maar wel ik normale tijden niet tijdens corona.

Voor veel mensen begint het leven net weer een beetje normaal te worden, is een wandeling buiten en naar de supermarkt weer redelijk te doen en kan er zelfs weer een beetje geleefd worden. Kunnen ouderen weer een familielid zien. Kunnen we weer een beetje ademen en er zijn weer mensen op straat. En zolang we afstand houden zou het goed moeten komen. Hoe schrijnend moet het voor de mensen die in de zorg werken zijn dat duizenden mensen samen komen in Amsterdam om te demonstreren. Let wel een demonstratie waarvan ik vind dat we die elke week moeten houden, maar niet in coronatijd. Niet nu lucht komt op de IC’s van onze ziekenhuizen. Maar ik snap jullie, ik snap heel goed dat opstaan voor een zinloze moord en jullie doen besluiten de Dam te bezetten. Demonstreren is een recht en dit onderwerp zou iedereen aan het hart moeten gaan. Maar ik miste één persoon in het geheel.

Want Femke, nu maak ik het wel persoonlijk. Waarom besloot je je als demonstrant te mengen in de menigte en stond je niet om voor de Amsterdammer, let wel elke Amsterdammer, welke kleur, afkomst, geaardheid of ras dan ook. Wilde je weer met je bekkie op tv? Ik mag toch hopen dat het normaal is voor onze Nederlandse burgemeesters dat elke mens gelijk is ongeacht etcetera? Daar ben je de fout in gegaan Femke. Je hebt aan jezelf gedacht en toen je die mensenmassa zag, je bent niet opgestaan voor de Amsterdammer. En weet je Femke, je bent burgemeester, vroeger heette dat burgervader kom je nog wel eens tegen in van die brave christelijke boekjes van vroeger. En hoewel dat ook niet bepaald unisex is, die uitdrukking, dekt dat wel de lading.

Femke je vergat je ambt

Aftreden Halsema

Het lijkt me ook niet makkelijk, je had uiteraard al een beetje een naam door je vorige baantje en dan hebben we het nog niet eens over het akkefietje met je zoon. Ik denk overigens dat er heel wat Amsterdamse gezinnen zijn die geen wapen in huis hebben, maar dat geheel terzijde. Femke, je vergat je ambt. In plaats van je ketting deed je een vlot een opgesnorde button op. Waarom deed je niks? Durfde je niet? Je voorganger keert zich in zijn graf door je optreden, maar na dat met je zoon ligt hij tenminste weer met zijn neus omhoog. Ik keek namelijk ook met afschuw naar jouw optreden! Want jouw gebrek aan handelen zorgt ervoor dat een hele grote groep mensen ondanks de duidelijk aanwezige mondkapjes een heel groot risico hebben genomen. En jij ook, want je liep ertussen. Je gaf niet het goede voorbeeld door met een megafoon op een balkon of van mijn part autodak te gaan staan. Je hebt niet je stem gebruikt om de mensen naar huis te sturen. Je hebt je koppie gebruikt om erbij te horen meeloper. En uiteraard ben ik volledig van mening dat het eens afgelopen moeten zijn met discriminatie. Maar dan had je een paar weken geleden ook de Dam op gemoeten voor die homo’s die tot twee keer toe in elkaar getimmerd zijn.

Dus Femke, voor het geval je weer met een kutsmoes komt over dat er niet uit onderzoek kwam dat er zoveel mensen zouden komen, als burgemeester hoor je geen onderzoek nodig te hebben. Maar te handelen in het belang van jouw volk, de Amsterdammer. Daarom Femke, treedt af. Je bent een blamage voor Amsterdam en dat zegt een Rotterdamse vrouw die al maanden haar hart vasthoudt omdat ze in die donkerrode vlek in Brabant woont en hoopt dat er niet meer van die enorme vlekken bijkomen.

31 thoughts on “Aftreden Femke

 1. Ik wil graag als kantlijn meegeven dat ik een hekel heb aan die moffenkrant, maar dit het enige krantenknipsel nog was wat ik te pakken kon krijgen, met die kop erop.

 2. Aftreden vind ik onnodig, al is het alleen maar omdat dan de Telegraaf z’n zin krijgt.
  Ik ben het geheel met je eens dat die mensen daar niet hadden moeten komen. Ik heb eveneens gedacht: waarom niet even met de megafoon op een verhoging geklommen en de mensen weggestuurd?
  Het is een behoorlijke inschattingsfout geweest. Dat zie je wel vaker bij GroenLinks: ze slaan nog wel eens door in hun streven altijd maar ‘het goede’ en ‘het zuivere’ te willen doen. Het resultaat is dat ze dan vastlopen in besluiteloosheid.

 3. Villasappho: via de link van Ximaar las ik je verhaal, ik besloot niet te reageren terwijl ik het helemaal met je eens ben dat FH moet aftreden. Dat heb je kunnen lezen bij Koen. Maar niet daarom. Ik reageerde niet omdat ik het verhaal van Elma Drayer beter vond dan jouw verhaal en het verhaal van Hugo Arnoud, ook aangehaald door Ximaar.
  Overeenkomstig het verhaal van Ximaar is jouw verhaal een indivuduele expressie vooral, die niet ingaat op wat Rutte noemt: het systemische. Hij wil het niet het institutionele racisme noemen in Nederland. En Hugo Arnoud en Elma Drayer geven hem daarin gelijk, ik ook.

  Femke steunde willens en wetens het systemische van de Jeffry”s en de Sylvana”s.

  Daar nam je stelling tegen, en terecht. Maar daarbij hoef je niet een te bescheiden houding aan te nemen in de zin van: niet iedereen hoeft het met mij eens te zijn.
  Je mag best ook tegen het systemische van Jeffry en Sylvana ageren. Dat doen Hugo Arnoud en vooral Elma Drayer veel beter dan jij, vandaar dat ik jou niet noemde

  Over het individualistische, beter nog het egocentrisme het volgende: Koen reageerde bij Ximaar met een verwijzing naar zijn blog, alsof Ximaar naar de mening vroeg van Koen. Netjes van Koen was dat hij niet een link plaatste naar zijn blog. Ik snak naar de (rokerige) zaaltjes waar maatschappelijke problemen weer onder een dertig paar ogen worden besproken

 4. Ik ben gisteren (op afstand, zucht) een bloemetje gaan brengen bij mijn bejaarde buurvrouw. Haar man is twee en een halve week geleden opgenomen in een verpleegtehuis. Ze heeft hem (na 65 jaar samen) nu één keer mogen zien. Want tja… Corona. Het gaat slecht met hem want hij mist haar ook. Toevallig kwamen er beelden van de Dam voorbij. Buurvrouw werd woest. Terecht. Die demonstranten hebben geen idee, denk ik. En Femke? Die blijft. Die wordt de hand weer boven het hoofd gehouden. Die lult zich er wel weer uit.

 5. Ik laat het wereldleed even voor wat het is, even geen energie om over al een mening over te formuleren. Je bekijkt in ieder geval de zaken van meerdere kanten ,dat is altijd de beste manier.

 6. Zij was is en wordt nooit geschikt voor dit ambt. Te eigenwijs, te links, te zeer betrokken bij de Groenlinkse denkwijze. Ook ik vind het niet goed als een agent een arrestant zo maar doodt in welke vorm ook, maar de Amerikaanse situatie is onvergelijkbaar met de Nederlandse. Aan de andere kant van de oceaan vallen meer doden aan de kant van de politie dan hier en moet men soms wel zwaarbewapend of goed voorbereid ter plaatse gaan. Maar daarin verdiepen de demonstranten zich niet. De cijfers spreken niet, de aanname telt. In Nederland speelt al tijden de gedachte dat Nederland alle zwarte mensen geld moet geven voor het beladen (..) verleden. Alsof dat sinds 1975 niet is gebeurd. Men haalt er alles bij. Zeer onterecht. De demonstraties zijn een afspiegeling. En dat doen met maling aan de corona-regels geeft ook aan hoe men denkt. Het is een reizend circus helaas en de uitspraken van de geflipte voorman van KOZP op de Dam geven zeer te denken. Niks medemenselijkheid of overleg, erop timmeren. En daar gaat het ook fout. Femke wil de Nederlandse wetten niet uitvoeren. Deed dat ook al eerder niet omdat ze niet wilde ‘stigmatiseren’ waardoor wel blanke mensen die corona-regels niet opvolgen worden bekeurd, maar allochtonen niet. Het boerkaverbod (wat je er van moge vinden..) volgt ze niet op. Haar Pistolen-Paultje incident…opgeteld bij haar verleden in de Tweede Kamer. Ongeschikt! En de tijden zeer vervelend aan het worden…

 7. Het is een lastige kwestie. Denk dat dit allemaal niet heel erg handig is geweest en dat is een understatement. Maar het wordt nu wel weer heel erg opgeklopt allemaal, en uiteraard is dat mijn bescheiden mening.
  Ik word ook heel erg moe van het meteen massaal roepen om een aftreden. ‘Wie zonder zonde is’ zie ik dan liever als ‘wie zonder fouten is’. Ik denk niet dat het een gemeente, regering, provincie of willekeurig welke andere organisatie goed doet als een bestuurder meteen gevraagd wordt om af te treden, het komt de continuïteit niet ten goede. Ja het hoort bij hoge bomen en veel wind vangen, maar op alle niveaus worden (stomme) fouten gemaakt. En lang niet allemaal is ‘dan maar vertrekken’ de oplossing. We mogen ook leren van onze fouten. Ook de hoge bomen.

 8. ik heb dit gevolgd op NPO1

  de burgemeester viel uit haar rol…

  maar of ze daarvoor moet aftreden, lijkt me wel verregaand

 9. Ja ook geen goed woord voor over inderdaad. In Rotterdam was er zeker wat teleurstelling en onrust, maar mensen gingen wel uit elkaar. 2 arrestaties noem ik geen politiegeweld, of ‘een uit de hand gelopen situatie’. Ik ben het helemaal eens met wat Rutte zegt: 1,5 meter is een harde regel en kan prima samen gaan met demonstraties. Maar hij moet wel gehandhaafd worden en wat in Amsterdam gebeurde was onverantwoord en egoïstisch ook van de mensen die dan toch koppig dicht op elkaar blijven staan en nu ook weer vrolijk de straat opgaan zonder in quarantaine geweest te zijn. Femkes vergelijking met terloops contact op straat en in de supermarkt vind ik ongepast. Compleet verbijsterend hoe dan nu wel voorlopig de demonstraties op de dam helemaal verboden zijn gemaakt. Hoe dan ook, blij dat ze niet mijn burgemeester is :)

 10. Ik was echt verbijsterd door de beelden. Ja, natuurlijk is het principe van deze demonstratie goed. Maar in deze tijd? En wat denk je van al die mensen die geliefden moeten missen, maar geen afscheid konden nemen, omdat dat allemaal in besloten kring moest? Die zien deze mensenmassa ook. Het moet echt heel veel pijn doen.

 11. Ze had inderdaad met een megafoon de mensen kunnen oproepen om naar huis te gaan dat is in Rotterdam ook gebeurt en dat ging allemaal goed.
  De mensen snappen ook wel dat dit niet kan, ik denk dat er ook niets gebeurt zou zijn als ze wel in gegrepen had.
  Ze heeft het niet goed gedaan, ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.

 12. Het is een heikele kwestie. Enerzijds het terechte protest tegen iets vreselijks, anderzijds het gevaar van corona. Ik ben het met Rutte eens dat het protest niet op deze manier vorm had moeten krijgen. Niet in coronatijd.

 13. Daarom had ze dus haar stem moeten gebruiken, ze is burgemeester, vragen te gaan omdat het niet veilig is. Ze heeft er geen poging toe gedaan dat stoort me.
  En ja racisme ik heb toevallig zondag weer een stapel dagboeken van Anne Frank gekocht om uit delen aan jong volk, in de hoop dat. Die Willys wordt ook gebruikt om in gesprek te gaan op scholen. Het toelaten van zoveel volk op de Dam is ook discriminatie naar de Amsterdammer hè denk maar aan alle horeca wat alle mogelijke moeite doet.

 14. Wat me het meest stoort is dat er eerder een demo was met veel minder mensen en daar viel arrestaties. En dan deze.. Het contrast is te groot. Ze is bevooroordeeld.

 15. Wat er gebeurd is is niet goed of goed te praten. Bijzonder onverstandig van deze mensen om zo de regels aan hun laars te lappen. Om erger en escalatie te voorkomen heeft ze een besluit genomen. Mediageil is ze echt niet, maar wel een mens met een mening. Ik oordeel of veroordeel niemand, daar zijn andere instanties voor die we met z’n allen hebben gekozen.

 16. Ik snap heel goed het dilemma waar Femke Halsema voor stond. Als ze ingegrepen had en dat was uit de hand gelopen, had het erg geleken op politiegeweld, waar de demo nu net over ging. En nu gaat de discussie over haar, terwijl het onderwerp ondergesneeuwd wordt. Want ook in Nederland is racisme. Nogmaals het was een duivels dilemma. En ik ben blij dat ik niet in haar schoenen stond.

 17. Och ja de ‘vreugdevuren’.
  Ik vind het idee dat zulke mensen met elkaar appen eerlijk gezegd nogal vreemd. Je zou denken dat dat soort dingen niet via zo’n medium besproken zouden worden. Halsema heeft niets gedaan, nog geen poging. Maar laat wel boa’s mensen bekeuren die met z’n vieren in het Vondelpark zitten.

 18. Word je meteen ontslagen als je een fout maakt op je werk? Of gun je iemand de kans om te leren? Ik vind dat Halsema voor een verdomd lastige keuze stond. Als ze toont dat ze bereid is om hiervan te leren, dan verdient zij haar ambt. Het pistool was defect en van haar man, die verklaard heeft dat zij geen weet had van de aanwezigheid. Dat kun je haar niet aanrekenen.

 19. Ik denk dat als iedereen een a4 (of groter) op zijn raam had geplakt als demonstratie dat het ook indruk had gemaakt. Misschien hadden zelfs dan meer mensen mee gedaan.

  Love As Always
  Di Mario

 20. In eerste instantie, bij de eerste beelden ervan, dacht ik precies hetzelfde. Maar als je nu dat van die apps met Grapperhaus leest, heeft ie ‘r toch wel een loer gedraaid.
  Neemt niet weg dat ze haar verantwoordelijkheid had moeten nemen.. en dat ze behóórlijk aan het konkelen geweest is met allerlei smoezen achteraf.
  Eindconclusie.. als Paulien Krikke op moest stappen als burgemeester van Den Haag omdat er dingen ‘onverwacht’ (ahumm) uit de hand liepen, waardoor de volksgezondheid in gevaar gebracht werd, dan zou Halsema dat ook moeten.. is in wezen precies hetzelfde. Je moet als burgemeester toch voorkomen dat mensen in je stad domme dingen doen.. wie moet dat anders doen?

 21. ja wat daar gebeurde is met geen pen te beschrijven
  en de burgemeester handelde totaal verkeerd , er zijn er meer die vragen om haar aftreden , of ze dat gaat doen , ik betwijfel het :(

  ik had een fijne middag in Blijdorp
  pakket heb ik nog niet binnen gggrrrr

 22. Gelukkig komt er voor vele verruiming in de corona regels.
  Voor de rest hou ik mijn mening maar voor me., zit al maanden thuis. Hans

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top