Fotoserie: Een dagje Dord

De Grote Kerk van Dordrecht met kenmerkende klokken en scheve toren

Fotoserie: Een dagje Dord

Dordrecht is echt zo’n stad die ik regelmatig voorbij reis. Niet zo handig, want Dordrecht wat op een eiland ligt is prachtig, met middeleeuwse kenmerken en met de bijzondere ligging aan Oude Maas, de Noord en Merwede is het echt een stad om eens te bezoeken.

Dordrecht was met zijn ligging aan die rivieren een belangrijke stad voor de over- en opslag van goederen. De naam Dordrecht komt van het riviertje de Thure dat midden door de stad liep, Thuredrith betekent doorwaadbare plaats in de Thure dit zou later verbasteren tot Dordrecht. Overigens noemen bewoners hun stad Dordt.

En zo fietste ik door het prachtige Dordrecht waar ik de kenmerkende Grote Kerk bewonderde. De toren van de kerk staat net als de Oude Kerk in Delft scheef. Ook hier was een drassige ondergrond de reden. Door de scheefstand is de toren die oorspronkelijk veel hoger zou worden, niet afgemaakt en zijn daarom de 4 klokken op de toren gezet.

De typisch Hollandse huisjes met Dordtse gevelNiet ver van de Grote Kerk bekeek ik de achterkanten van de grachtenpanden. Wat ik zag was dat veel panden slecht worden bijgehouden. De winkels die in de panden zitten doen niets aan het uiterlijk waardoor sommige balkons niet meer veilig zijn.

Eén van de bijzondere kenmerken aan de stad is de Dordtse gevel. De Dordtse gevel is een trapgevel met bogen boven de ramen. Deze bogen lopen door in extra versieringen tussen de ramen. Voor de kenners heten het rondbogen en drielobbogen, voor de niet-kenners, kijk naar de gevels. Doordat metselaars graag bij hun gilde (belangenorganisatie) wilde komen moesten zij de zogenaamd meesterproef doen. De Dordtse gevel was er zo één. Op de foto hiernaast zie je de gevel (De 2 huizen rechts en de 3e van links).

Mocht je de stad willen bezoeken sla dan vooral het stadhuis, de Wolwevershaven, de vele hofjes en de Merwedekade niet over. Wat ik bij die laatste vond, daar check ik jullie nog over in.

18 thoughts on “Fotoserie: Een dagje Dord

 1. Dordrecht is inderdaad een heerlijke stad, met prachtige straatjes en doorkijkjes. Ik ga er graag naar toe, lekker met de waterbus uit Rotterdam.

 2. Wij waren er een paar jaar geleden en erg gecharmeerd van de oude stad. We werden ook meteen verliefd op Villa Augustus, echt een soort van Sjakie en de Chocoladefabriek idee gaf mij dat.

 3. Er staat een lachebekje tussen!!!
  Ik bedoel er niets mee, integendeel.
  Ik kijk uit naar je volgende logje!
  Je weet in elk geval mij te inspireren.
  Hoop dat je me snapt.

 4. Mocht je de stad willen bezoeken sla dan vooral het stadhuis, de Wolwevershaven, de vele hofjes en de Merwedekade niet over.
  En hoe zorg je ervoor dat je lezers :) weer terugkomen de volgende keer?

 5. Middeleeuwse architectuur

  gevels van oude huizen vertellen altijd iets over hun tijd
  ze waren de pronkstukken van velen
  die hun weelde zichtbaar wouden delen
  vergane glorie op fundamenten van bodemloze fierheid

  Nostalgie in woord en beeld, prachtig, Liesbeth!
  Lenjef

 6. In maart was ik sinds decennia weer eens in Dordrecht. Absoluut een stad die men een keer zou moeten bezoeken. Maar dat geld ook voor Kampen, Amersfoort, Deventer, Thorn, Middelburg en zelfs Alkmaar. ;-)

 7. Ik was er slechts twee keer voor het halen van mijn vaarbewijzen. Door de zenuwen kon ik de stad niet zien. Ik moet beslist nog eens terug!

 8. inderdaad een mooie stad
  en zo jammer dat men de balkons niet onderhoud , zien er echt levens gevaarlijk uit
  ik kan genieten van mooi metselwerk , kom daar vandaag de dag nog maar eens om
  je hebt het mooi in beeld gebracht

 9. Wat een prachtige foto’s van een inderdaad beeldschone stad. Mocht je ooit eens in Leeuwarden komen, ga dan de Oldehove zien. Die torenonderbouwstomp heeft niet eens klokken gekregen, anders donderde-ie alsnog om. :-)

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top