Fotoserie: Luchtbrug Rotterdam

De kenmerkende gele brug over de sporen bij Hofplein

Fotoserie: Luchtbrug Rotterdam

De Luchtbrug is een tijdelijke 390 meter lange houten gele brug die het gebied Rotterdam centraal en het Hofplein met elkaar moeten verbinden. Het Hofplein was een belangrijk onderdeel van Rotterdam, eerst de trein en later de metro reed er. Nu rijdt er zelfs geen tram meer. Hoe dicht het ook bij het centrum ligt, samen met Pompenburg is het een wat achtergebleven deel gedomineerd door infrastructuur en achterkanten.

Daarom werd er samen met de brug ook geïnvesteerd in een park, een stuk grond waar gewassen op verbouwd kon worden en het toegankelijk maken van voormalig station Hofplein.
Het project werd gerealiseerd samen met het gewonnen geld en een publiekelijke investering. De planken van de brug konden voor respectievelijk 25 euro zonder- en 1000 euro met naam gesponsord worden.

Eindelijk had ik eens de tijd om rond te lopen over die brug waar zo groos over gesproken werd. Het was dan ook wel een bijzonder gezicht als ik er vanuit de trein naar keek.
De teksten op de zijkant herken ik als straattaal het heeft wel wat. Ik liep het gebouw onderdoor en al snel de trap op. De felle gele treden zijn al flink afgesleten en ook de hoeveelheid graffiti valt op. Bovenaan de trap zie ik wat er van het Dakakker over is. Volgens mij is het nu de tijd om in te zaaien…

Door het gebouw loop ik even later met uitzicht hoog boven de weg en kijk over de drukte rond de Hofpleinfontijn. Deze route scheelt elke wandelaar een gevaarlijke oversteek of een berg stoplichten. Wat ze terugkrijgen is een afgesleten brug gevuld met graffiti, bezaaid met afval, een afgesloten voormalig station en afgestorven park. Het heeft allemaal wel iets, maar na een paar jaar is het leven er wel uit en past het helaas weer perfect in wat het eerst was.

23 thoughts on “Fotoserie: Luchtbrug Rotterdam

 1. Och dat wist ik niet maar was wel bekend. Jammer dat het weg gaat.

 2. Vandaag de voetbrug bezocht. Een deel is afgesloten en afgebroken.Ik kon nog wel de oversteek naar het voormalige station maken.

 3. Ja, de luchtbrug …………. :-) bijzonder project …….. ik vind vooral dat je een geweldig uitzicht over de Hofpleinfontein en Coolsingel hebt.
  Mooie foto’s vanuit eens een ander perspectief, leuk!!!

 4. Wijze dochter heb je, klopt helemaal. Rotterdam heeft heel veel. Bijzondere architectuur, leuke locaties om wat te drinken, mooi uitzicht, echt interessante rondvaarten, een hele bijzondere geschiedenis, leuke musea ook kleinere. Er ligt een blog een verhaal op elke straathoek en zelfs als je niks wil schrijven dan kan dat want met 10 foto’s vertel je net zoveel.

 5. Ik zie die teksten regelmatig vanuit de trein. Het leken mij ‘Surinaams talige’ teksten. Nu nog maar eens uitstappen en de oversteek maken. Je blog maakte me nieuwsgierig. En wat een bezoek aan Rotterdam betreft: onze dochter verwoordde het deze week als volgt: ‘ik dacht dat Den Haag een aantal bezoeken waard was, maar Rotterdam wint het toch echt. Wat een inspirerende stad!’

 6. Dat heb ik gemerkt toen ik op f.unda keek, poepoe… Dat zijn heel andere prijzen dan hier

 7. Rotterdam is een prachtige stad je kan in de buurt gaan wonen maar in de stad zelf is het redelijk duur.

 8. Deze provinciaal komt werkelijke nooit verder dan de dorpsgrenzen en helaas helaas, ook nooit in Rotterdam. Bij mijn weten ben ik er sowieso een keer geweest bij een wedstrijd van Feyenoord tegen Roda JC….en ik keer met een band mee die moest opstreden terwijl ik verkering …kucherdkuch….had met de zanger.

  ohja..en een paar keer in Ahoy..maar de stad zien..nee…ben het wel van plan trouwens..push echtgenoot om te gaan werken in Rotterdam…ben de provincie best wel zat.

  Die gele brug vind ik dus hartstikke gaaf….juist omdat we dat hier niet kennen.

 9. De kleur is wel goed gekozen, geeft een lichte omgeving.
  Houdt werkt wel. Hans

 10. Nog niet gezien dus het is al weer een tijdje geleden dat ik in Rotjeknor was. het nieuwe station was er toen al wél.

 11. een” tijdelijke” constructie van 390 m lang…Liesbeth

  ik vraag me af hoelang dit bouwwerk in gebruik blijft

  groeten

 12. Ben al een tijd van plan eens naar Rotterdam te gaan. Hoewel het mooie van die brug af is wil ik er toch overheen lopen

 13. dus als het geld aan de Panda’s besteed , is dit ook net als zoveel , weg gegooid geld
  maar ff voor vivopo , de stad Rotjeknor is een bezoek meer dan waard en in 1 dag red je het niet
  fijne avond groet

 14. Alleen de luchtbrug? Nee Rottterdam zelf wel en dan kan je die brug meepakken. Rotterdam is een bijzondere stad met een lidteken als geschiedenis, maar als je aan de Maas loopt en ziet wat er van gemaakt wordt dan zal je begrijpen dat ik zielsveel van die stad hou en dat ‘ie het bezoeken waard is.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top