Een world pressfoto bij een blog over de reuzenpanda
Actueel,  Dierentuin,  Tirade

Reuzenpanda’s in Nederland

Met steeds groter wordende verbazing las ik over de komst van 2 reuzepanda’s in Nederland. Een unicum, een bijzonderheid en een prachtige kans voor een dierentuin als Ouwehand in Rhenen. Zij hebben tenslotte al het berenbos, gevuld met uit gevangenschap en circus afkomstige beren die zover mogelijk een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.

Maar dat is met die panda’s toch anders. Deze dieren worden weggenomen uit hun land van herkomst, waar ze met soortgenoten in grote verblijven leven. Zo groot dat wanneer je het park bezoekt je moet zoeken naar de dieren. En hoe mooi dat nieuwe verblijf in Rhenen ook is het kan niet tippen aan waar ze vandaan komen. Ook niet als Chinese ambachtslieden het dak bouwen, ook niet als een Chinese inspectie het verblijf controleert en ook niet als de dieren keuze hebben uit verschillende soorten bamboe.

Hetgeen me het meest steekt is het enorme bedrag wat er betaald moet worden aan China om die twee dieren hier te krijgen. Hou u vast, dat is één miljoen per jaar. In een land waar de voedselbank het druk heeft, er wordt bezuinigd op zorg en onderwijs wordt een miljoen per jaar vrijgemaakt voor 2 panda’s. En weet u, dat wordt nog eens 600.000 euro meer als er een baby reuzenpanda wordt geboren. Maar ja we kunnen straks natuurlijk wel met een gemiddeld gezin 79 euro betalen om twee panda’s te aanschouwen, terwijl we er al met zijn allen aan mee hebben betaald. Want vergeet maar dat een dierentuin als Ouwehand dat soort exorbitant hoge bedragen op kan hoesten. Wel kunnen zij ‘even’ naar China om contracten tekenen en kunnen ze twee verzorgers missen die een maand cursus gaan volgen hoe deze dieren verzorgd dienen te worden. Hebben we het nog niet over de vlucht heen en terug, de kosten van dat nieuwe verblijf en de 36.000 kilo bamboe per dier per jaar.

Belachelijk is het en dan vooral omdat we de dieren voor 15 jaar gaan huren. Niks ‘onze panda’s’ de dieren blijven tijdelijk en blijven ten alle tijden van China. Da’s hun goed recht maar je zou denken dat die dieren na 15 miljoen wel afbetaald zijn. Helemaal als er door de goede verzorging, het zalige bamboe en al het Nederlandse gejuich een kleintje wordt geboren, maar nee alle panda’s zijn van China.

En toch ontstaat er een complete rage, lekker diervriendelijk dat onthaal. Uit je verblijf gesleurd, voor dagen in een klein hok en dan niet direct naar een gezond en veilig onderkomen. Nee de pers, de tv, de reclame, een galmende omgebouwde hangaar, felle lampen, schreeuwende mensen. Ik vraag me serieus af of die Chinezen daar ook mee ingestemd hebben, ik stem er in ieder geval niet mee in. Al was het maar aan het nog steeds aanwezige dierenleed op ons continent of dichter bij huis; Onze zorg, ons onderwijs of onze eigen beren.

15 reacties