Toen ik een paar maanden geleden deelde dat ik het oorlogsgraf van George Dry geadopteerd had wist ik al dat ik zijn verhaal wilde vertellen. Bijna iedereen kent de kenmerkende witte stenen van het Britse Gemenebest wel. Maar zo’n oorlogsgraf verteld, als het goed is, heel veel. Ik vertel je erover aan de hand van wat er op het oorlogsgraf van George Dry staat.

Witte stenen
Vrijwel alle Britse oorlogsbegraafplaatsen bestaan uit de 81 centimeter hoge witte stenen, een deel ervan is van Portlandsteen gemaakt maar toen bleek dat dit van de Engelse zuidkust afkomstige gesteente snel werd aangetast door mossen en algen werd er besloten een marmerachtig gesteente uit Italië te gebruiken. Inmiddels is deze keuze ook al weer een tijd op zijn retour omdat het niet vorstbestendig is. De begraafplaatsen worden onderhouden door het Britse Commonwealth, ze zijn verantwoordelijk voor zo’n 1.7 miljoen gesneuvelden van zowel Eerste- als Tweede Wereldoorlog.

Ik adopteerde een oorlogsgraf
Forrard
Elk Brits regiment heeft een eigen badge en die van East Riding of Yorkshire Yeomanry is die van een vos omdat de vossenjacht een onderdeel is van hun herkomst. Forrard is een dialect van forward. Een andere bekende badge is het zwijn van het 30e corps je weet wel die gasten die Nederland kwamen bevrijden.

Naam
Sergeant George Dry. Hij was de zoon van Joseph en Charlotte Ann Dry. Hij was getrouwd met Agnes A. (Abbie) zij had al een dochtertje uit haar eerste huwelijk ze was onfortuinlijk weduwe geworden haar man stierf aan TBC . George Dry was dol op haar dochtertje en wordt door vrienden uit het leger als een vriendelijke gozer omschreven. Hij was lang, sportief en populair. In een later geschreven boek wordt omschreven als bekwame officier en gerespecteerd persoon.

1st (squadron) East riding (of Yorkshire) Yeomanry
Het onderdeel waar George Dry onder viel is een hele mond vol maar verteld bijzonder veel. East Riding is namelijk een gebied in het Verenigd Koninkrijk en heet voluit East Riding of Yorkshire. Het is vergelijkbaar aan wat wij een provincie noemen en ligt boven rivier de Humber. De grootste stad is Kingston upon Hull. Er waren drie onderdelen van East Riding George Dry behoorde tot het 1e squadron oftewel een bepaald aantal tanks plus bemanning. Het geheel viel onder het Royal Armoured Corps.

Yeomanry
Letterlijk staat Yeomanry voor vrijwillige militie, oftewel een onderdeel van het leger waar je vrijwillig bij bent. In Nederland hebben we de Nationale reserves, mannen en vrouwen die opgeroepen worden wanneer nodig. Hoewel Yeomanry nog steeds bestaat en dient onder verschillende onderdelen in het Britse leger, stamt het uit de tijd dat het leger te paard nog bestond. Ook George Dry was een reservist, hij werd opgeroepen toen de Tweede Wereldoorlog aanstaande was. Zijn eenheid kwam niet te paard maar per tank.
Ik adopteerde een oorlogsgraf

De spreuk die raakt
Naast de meestal veel te jonge leeftijd is ook de regel onderaan de steen vaak raak. Deze regel wordt niet van tevoren gevraagd maar achteraf aan de nabestaanden. In het geval van George Dry staat er de zin

At the going down of the sun and in the morning we will remember them.
Dat is een zin uit het gedicht For the Fallen van Laurence Binyon. Het gedicht werd gepubliceerd in The Times in september 1914. Hij schreef het gedicht naar aanleiding van de vele doden tijdens het Slag om Mons (1914) hij schreef het zittend op de kliffen van Cornwall. Volg de link om het gedicht te lezen, vooral het derde en vierde couplet zijn bekend en worden veelvuldig gebruikt tijdens herdenkingen.

Uiteraard heb ik ondertussen niet stilgezeten ik zie het onderzoek naar George Dry dan ook als verrijking en verdieping van mijn WO2 hobby. Nog even en ik deel het verhaal achter die zo kenmerkende witte steen die voor mij geen geheimen meer heeft.