Brabant Fotoserie Wandelen

Fotoserie: Wandelen in Oirschot

Op een verdwaalde middag dreef de zon ons naar buiten en reden we met een ommetje richting Oirschot. Een dorp in de Brabantse Kempen nog niet eens zo ver van Eindhoven. Maar ook niet van Tilburg of ‘s-Hertogenbosch en misschien daarom wel een beetje vergeten. Wat jammer is want Oirschot is een zo’n typisch Brabants dorp waar mensen elkaar nog groeten maar ook het teveel aan auto’s al te merken is. Het is zo’n dorp waar het Bourgondische vanaf spat en het katholieke is omgebouwd tot woonhuizen. Het is zo’n dorp waar de kerktoren van alle kanten te zien is, maar het gebouw vooral van de buitenkant bekeken wordt. Het is zo’n dorp waar mooie straatjes en de natuur nooit ver weg zijn en dat maakt wandelen in Oirschot een echte aanrader.

Oirschot
De eerste vermelding van Oirschot stamt uit 1150, maar archeologische vondsten maken dat het dorp al bewoning had in de 8e eeuw. De naam Oirschot duidt op ‘schoot’ wat hoger gelegen moerasgebied betekent. Het eerste deel wat ook toen al uitgesproken werd als ‘oor’ duidt waarschijnlijk op ‘aar’ wat water betekent wat met enige moeite nu nog terug te zien is. Ten tijde dat het Kempenland zich nog uitstrekte van Lommel tot Woensel tot Reusel was Oirschot de hoofdplaats en hoewel geen stadsrechten hadden ze wel een jaarmarkt en ‘regthuis’.

Tegenwoordig voelt Oirschot nog als een dorp maar is het een gemeente waar nabijgelegen dorpen bij horen. Diverse industrie, het Wilhelminakanaal en de nabijgelegen snelweg hebben het uiterlijk van Oirschot niet aangetast en maakt het een prachtig dorp voor een verdwaalde wandeling op een zonnige middag.