Fotoserie: Wandelen in Oirschot

Wandelen in Oirschot

Op een verdwaalde middag dreef de zon ons naar buiten en reden we met een ommetje richting Oirschot. Een dorp in de Brabantse Kempen nog niet eens zo ver van Eindhoven. Maar ook niet van Tilburg of ‘s-Hertogenbosch en misschien daarom wel een beetje vergeten. Wat jammer is want Oirschot is een zo’n typisch Brabants dorp waar mensen elkaar nog groeten maar ook het teveel aan auto’s al te merken is. Het is zo’n dorp waar het Bourgondische vanaf spat en het katholieke is omgebouwd tot woonhuizen. Het is zo’n dorp waar de kerktoren van alle kanten te zien is, maar het gebouw vooral van de buitenkant bekeken wordt. Het is zo’n dorp waar mooie straatjes en de natuur nooit ver weg zijn en dat maakt wandelen in Oirschot een echte aanrader.

Oirschot
De eerste vermelding van Oirschot stamt uit 1150, maar archeologische vondsten maken dat het dorp al bewoning had in de 8e eeuw. De naam Oirschot duidt op ‘schoot’ wat hoger gelegen moerasgebied betekent. Het eerste deel wat ook toen al uitgesproken werd als ‘oor’ duidt waarschijnlijk op ‘aar’ wat water betekent wat met enige moeite nu nog terug te zien is. Ten tijde dat het Kempenland zich nog uitstrekte van Lommel tot Woensel tot Reusel was Oirschot de hoofdplaats en hoewel geen stadsrechten hadden ze wel een jaarmarkt en ‘regthuis’.

Tegenwoordig voelt Oirschot nog als een dorp maar is het een gemeente waar nabijgelegen dorpen bij horen. Diverse industrie, het Wilhelminakanaal en de nabijgelegen snelweg hebben het uiterlijk van Oirschot niet aangetast en maakt het een prachtig dorp voor een verdwaalde wandeling op een zonnige middag.

 

 

31 reacties

 1. Ik heb er verre familie wonen, geloof ik. Maar ik ben er nog nooit geweest. Wel een mooi plekje.

 2. Paar keer geweest, maar veelal meer met zakelijke bedoelingen dan als toerist. Toch nog eens op het lijstje zetten n.a.v. jouw wervende verhaal…

 3. Ooit een favoriet wandeladres. De Campina, natuurgebied nabij Oirschot, is het bezoeken ook meer dan waard.

 4. Ziet er mooi uit! En lekker origineel ook nog, niet volgepropt met allemaal dezelfde blokken rijtjeshuizen. Of misschien ook wel, maar die staan dan gelukkig niet op de foto;).

 5. Ja en dsn co.bineren met iets, alleen een wandeling is te weinig maar de omgeving heeft meer in de aanbieding.

 6. Oirschot ken ik alleen maar omdat Broer van Dinnetje daar gelegerd heeft gezeten en dat ik hem daar weleens heb opgezocht. We zijn toen niet echt de omgeving gaan verkennen. Moeten we dus toch eens doen.

  Love As always
  di mario

 7. Ik ken het eigenlijk alleen vanuit mijn diensttijd, toen jakkerde ik met mijn YP-408 door de heide aldaar.

 8. Jup dat wss er ook, ze kwamen allemaal in het dorp wonen. Maar toen ik dat las vroeg ik me af of dat vooruitgang is geweest.

 9. ja, één keer geweest om famiiefeest ergens in het bos mee te maken
  we waren eigenlijk liever in het prachtige stadje blijven hangen, onverwacht mooi maar wel een enorm grote kerk, echt weer zo’n kerk waarvan de walen zeggen: beaucoup d”eglises, peu de catholiques.
  was Oirschot ook geen garnizoensplaats? (iets met oefenen op de hei?)

 10. mooi dorp zo te lezen , maar nog beter aan de foto’s te zien
  de naam is me bekend , kan het alleen niet plaatsen , heb veel er in de buurt gewandeld

 11. Leuk zo’n plaatsje waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.. de betere plaatsjes voor een onverwachts wandelingetje inderdaad.

Reacties zijn gesloten.