Station Valkenburg

Station Valkenburg is een station aan de lijn Maastricht – Heerlen, voorheen Aken, en is het oudste nog bestaande station van Nederland. Het uit mergel opgebouwde station werd in 1853 geopend en is ontworpen door Jacobus Enschedé die voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij werkte en voor de gelegenheid aan het werk ging voor de Aken-Maastrichtse spoorweg waar het station in Valkenburg toe behoorde. Het station is dan ook, heel bijzonder, door een buitenlandse firma gebouwd.
Het mergel werd rechtstreeks gewonnen in de mijnen van Valkenburg. Oorspronkelijk had het station alleen het middelste gebouw en twee losstaande gebouwtjes. Die laatste twee hebben in 1890 plaats gemaakt voor het huidige geheel. Het stationsgebouw wekt de indruk een middeleeuws kasteeltje te zijn en is dan qua bouw ook geinspireerd op het paleis van Willem II in Tilburg. Het station heeft behalve torentjes ook balustrades. Daarnaast is er de ster uit het stadswapen van Maastricht in gebruikt en de adelaar uit die van Aken. Het bijzondere nooit weer gebruikte ontwerp van dit station is te verklaren door de tijd waarin het gebouwd werd. Pas na 1860 werden meer stations gebouwd, daarvoor betekende elk station een nieuw ontwerp.

Het station is nog steeds al zodanig in gebruik en wordt ook regelmatig aangedaan door een museale stoomtrein die je weer even helemaal terug brengt naar de tijd dat de stijl van dit station, heel lang geleden, gewoon gangbaar was.

21 Reacties

 1. Als klein kind kwam ik al met de familie in dat leuke stadje aan de Geul. En het Stationsgebouw was zeker opmerkelijk. Zelfs voor mij als kind. Toen reden er nog regelmatig treinen op dat traject…

 2. Mooi stationsgebouw, en leuk om er over te lezen.

 3. Ben daar van de zomer geweest. Hoe toeristisch ook het is een mooi stadje met een prachtig station.

 4. Het is een prachtig gebouw. Hier zie je zulke stations niet (meer).

 5. Een prachtig station en niet het enige gebouw uit mergel opgetrokken in Valkenburg!

 6. Karin van Raam Open

  Bij de aanblik hiervan waan je je al half in het buitenland.

 7. Wauw wat prachtig. Lijkt wel een kleine kasteeltje.
  Leuk om zo wat geschiedenis les te krijgen.

 8. Het is inderdaad een mooi station, een halte verder staat een mooi station wat nog geheel van hout is.

 9. Dat is een prachtig mooi gebouw en dat moet altijd zo blijven!

 10. ja ik ken dat prachtige station gebouw , een geluk dat het niet is bedolven onder al teveel moderne fratsen en reclame , er wordt zoveel moois afgebroken in de naam van vooruitgang , zot zijn ze

 11. Prachtig station

 12. Ik herinner me het stationnetje, logisch het is echt opvallend mooi, zeker vergeleken bij de huidige glazen nieuwbouw gedrochten. Dat hij/zij die dit af wil breken voortijdig z’n nek mag breken.

 13. Ja maar voor dit station kost me dat wel heel weinig moeite zo mooi is het.

 14. Mooie foto’s!Het is een pareltje dat station.

 15. Ik weet het Edward tenenkrommend dat ze dat gedaan hebben en dat het maar niet opschiet!

 16. Jij weet overal wel iets moois van te maken!
  Mooie foto impressie weer.

 17. Mooie foto’s van een bijzonder station. Die ingekerfde graffiti bij die ramen is aardig. Een soort mergelhiërogliefen :-)

 18. Wat een juweeltje dit station! Mooie foto’s!

 19. Wat is dat een leuk station Liesbeth en net zoals je schtijft ,heeft het wat weg van een middeleeuws kasteeltje.Vooral die okerkleur geeft me zo’n gezellig gevoel.

 20. Ik ben gek op die oude stations, hier in Maassluis is hij afgebroken voor de Metro!

Reacties zijn gesloten, jammer joh!.