Station Valkenburg
Architectuur,  Fotoserie

Fotoserie: Station Valkenburg

Station Valkenburg is een station aan de lijn Maastricht – Heerlen, voorheen Aken, en is het oudste nog bestaande station van Nederland. Het uit mergel opgebouwde station werd in 1853 geopend en is ontworpen door Jacobus Enschedé die voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij werkte en voor de gelegenheid aan het werk ging voor de Aken-Maastrichtse spoorweg waar het station in Valkenburg toe behoorde. Het station is dan ook, heel bijzonder, door een buitenlandse firma gebouwd.
Het mergel werd rechtstreeks gewonnen in de mijnen van Valkenburg. Oorspronkelijk had het station alleen het middelste gebouw en twee losstaande gebouwtjes. Die laatste twee hebben in 1890 plaats gemaakt voor het huidige geheel. Het stationsgebouw wekt de indruk een middeleeuws kasteeltje te zijn en is dan qua bouw ook geinspireerd op het paleis van Willem II in Tilburg. Het station heeft behalve torentjes ook balustrades. Daarnaast is er de ster uit het stadswapen van Maastricht in gebruikt en de adelaar uit die van Aken. Het bijzondere nooit weer gebruikte ontwerp van dit station is te verklaren door de tijd waarin het gebouwd werd. Pas na 1860 werden meer stations gebouwd, daarvoor betekende elk station een nieuw ontwerp.

Het station is nog steeds al zodanig in gebruik en wordt ook regelmatig aangedaan door een museale stoomtrein die je weer even helemaal terug brengt naar de tijd dat de stijl van dit station, heel lang geleden, gewoon gangbaar was.

21 reacties