Dorp in verzet

Dorp in Verzet van Jan W. Klijn

Dorp in verzet

Dorp in verzet is een dubbelroman over het verzet in de Alblasserwaard en zijn geschreven door Jan W. Klijn. Het bestaat uit de twee boeken Oorlogstijd langs de Lek en Overwinning. De boeken zijn apart te lezen maar zodra je weet dat er een deel twee is wil je die ook lezen.

Het eerste boek las ik een tijd geleden, altijd op zoek naar een goede oorlogsroman trof ik streekroman over de oorlog. Het boek verteld over een klein dorp genaamd Groot-Ammers nabij de Lek, een echt kerkdorp waar dominee Oosterbrug net als jonge predikant is begonnen. In het dorp wonen zijn 1500 inwoners en onderhen ontstaat onder de bezielende leiding van deze dominee een kleine verzetsgroep. De dan nog 17-jarge boerenknecht Arie wordt als rechterhand van de dominee opgeleid, leert talen en onderneemt net als de andere leden risicovolle acties om de bezetter dwars te zitten.
In het tweede boek komt de dominee in gewetensnood, steeds meer acties gaan met geweld en bedrog gepaard en uiteindelijk draagt hij de groep aan Arie over. Vele acties volgen, het laten onderduiken van Joden, drukken van een illegaal krantje, maar ook het wegsluizen van vele Britse soldaten komt op hun pad. Voorzichtigheid is geboden, maar toch slaat het noodlot toe.

10 thoughts on “Dorp in verzet

 1. Dat zal Oradour Sur Glenn zijn. Is dat niet die stad die ze zo gelaten hebben er ernaast weer opgebouwd? Laat de bieb maar zitten mail je zo straks vandaag.

 2. Aparte foto heb je ervan gemaakt.
  De omgeving van Groot-Ammers ken ik als mijn broekzak dus dit boek vind ik een “moetje” alhoewel ik een schurfthekel aan dat werkwoord heb. Ik ga kijken of ik het kan reserveren bij de bieb.
  Ken je het boek: “Het meisje uit Oradour.” Geen mooie roman maar de trieste waarheid wat de nazi’s in een Frans dorp hebben aangericht. Je wordt er allesbehalve blij van maar ik vond het bijzonder indrukwekkend om te lezen.

 3. Moet een mooi boek zijn, zeker als je uit die streek komt.
  Ja, er zal heel wat gebeurd zijn, in werkelijkheid dus ook in dit boek.
  Je stukje maakt nieuwsgierig. Want dat noodlot, hoe slaat dat nou toe…..?

 4. Gelukkig is er een groot aanbod van leesonderwerpen.Ik lees zelden oorlogsverhalen maar kan beamen dat het heel interesanre lectuur is

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top