Fotoserie: Schipluiden

Fotoserie: Schipluiden

Fotoserie: Schipluiden

Grofweg tussen Vlaardingen en Delft ligt een klein plaatsje genaamd Schipluiden. Het pittoreske dorpje wordt doorkliefd door de Gaag en omgeven door de Vlaardingervaart, in 2003 werd nabij deze gemeente de oudst bekende nederzetting opgegraven maar ik ken het vooral als het prachtige dorpje in Midden-Delfland.

Geschiedenis
Schipluiden is vernoemd naar schiplede wat verbasterd is van lede en bevaren waterloop betekent. Een naam die makkelijk te verklaren is door de Vlaardingervaart die nu nog herkenbaar is als een typische trekvaart. Een vaart die als zovelen gebruikt werd om een trekschuit voort te trekken. Dit werd gedaan door een snikjong die op het jaagpad naast het water liep en met een touw het schip voorttrok. Het schip of de schuit nam behalve goederen ook mensen mee die een vast tarief moesten betalen. De trekschuit was daarmee de voorloper van het openbaar vervoer.

Omdat Schipluiden niet ver ligt van waar ik geboren ben heb ik al vroege herinneringen aan het dorp. Vroeger lag er aan de zuidoever een pannenkoekhuis met een grote voortuin waar ik vooral de kippen en konijntjes van kan herinneren. We fietsen er op mooie zonnige zondagen naartoe. Als puber fietste ik ook graag in Midden-Delfland, dit veenweidegebied ligt tussen de Schiedam en Delft en kenmerkt zich vooral door de vele slootjes, prachtige boerderijen en veehouderij.

Kort voor ik, jaren geleden alweer, in Brabant samen ging wonen ben ik nog één keer naar Delft gefietst en kwam daarbij als altijd door Schipluiden. Maar waar ik toen meestal doorfietste naar Delft, genoot ik deze keer vooral van de schoonheid van het prachtige Schipluiden.

33 thoughts on “Fotoserie: Schipluiden

 1. Inderdaad mooi daar. Mijn oma trok vroeger de trekschuit van haar ouders. Nooit geweten dat dat een snijkant heette. Of in haar geval misschien snikmeid ;-)

 2. Best lang geleden dat ik er , ik herinner me eigenlijk ook niet meer dat het zo schattig is. Is echt een dorpje waar je op de fiets doorheen moet en dat lukt dus nu even niet, jammer. Ik ben er ooit tijdens een schaatstocht zelfs nog eens doorgekomen op de schaats.

 3. Ik had er dus nog nooit van gehoord. Wel de moeite waard om er met de camera door te trekken en dat heb jij dus mooi gedaan.

 4. Ik heb ondanks eerdere foutmeldingen toch het jetpack reactieformulier weer ingesteld.

 5. Ziet er aantrekkelijk uit.
  RSS weer in orde? Ik vond het al vreemd dat ik handmatig de gegevens moest invullen. Niet dat het erg is, maar was het niet gewend.

 6. Ik weet de naam van iemand die daar woont, en wie het is. Ik ben er zelf nooit geweest, wel onlangs in Delft,

 7. Een beetje jeugdsentiment, en waarom niet. Iedereen houdt een binding met de omgeving waar hij/zij is opgegroeid. Mooie beelden van een voor mij onbekend dorp.

 8. Ik heb niet echt iets veranderd ik heb wel een plugin weggegooid en het jetpack contactformulier weer ingesteld.

 9. Heel interessant.. ik doe ideeën op voor een zondags wandelingetje! :-)

  Btw.. ivm je problemen van vanmorgen.. de hoeveelheid reacties op je posts staan nu ook weer vermeld in m’n reader.. dat was een tijdje niet zo, dus je hebt nóg iets weer aangeklikt schijnbaar.

 10. Mocht je deze kant ooit opkomen dan raad ik Maasland en Maassluis ook aan dat kan je misschien wel op 1 dag doen. Het strand s ook niet ver en als je dan nog tijd over hebt.

 11. wat een schilderachtig dorp.Als ik de foto’s bekeek heb ik dadelijk notities gemaakt.Kom ik ooit in de omgeving zal ik daar zeker even op bezoek gaan

Comments are closed.

Back To Top