Reünie

Reünie

Reünie

Dromen is iets wat ik zelden doe, hooguit heel achterlijk als ik mijzelf weer eens in de nesten heb gewerkt met de deken. Maar vannacht droomde ik dat ik met uitnodiging in de hand naar mijn oude basisschool ging omdat er een reünie was. En dat is best vreemd want het gebouw staat er niet meer en er is echt 0 procent kans dat ik naar een reünie ga. Achterlijke droom, dacht ik toen ik wakker werd maar het zorgde wel dat ik terug dacht aan mijn tijd op de basisschool.

Rekenen
Nummers heb ik nooit iets mee gehad en het is maar goed dat m’n vader me ’s morgens naar school bracht anders had ik nooit leren rekenen. Rekenen was de eerste les en ochtendmens was ik namelijk toen ook al niet. Ik begreep geen snars van breuken en staartdelingen en het is de tomeloze inzet van mijn vader geweest dat ik er uberhaupt iets van ben gaan begrijpen. Speciale lessen waren er vroeger niet, dyslexie had niemand nog van gehoord en als je vervelend was ging de gang op. Er waren geen speciale kinderen, je was goed op school of niet.

Boeken
Jaren geleden ben ik nog eens naar m’n oude basisschool geweest, de lokalen waren een zootje en ik wist dat het gebouw tegen de vlakte ging. Op de foto zie je de plek waar ik altijd zat, ik had alleen een hogere tafel. In de kast ernaast lag altijd wel een boek wat ik stiekem aan het lezen was tijdens de lessen. Het boek wat ik met school haalde in de bibliotheek had ik meestal na een paar uur wel uit. In groep 7 las ik geen kinderboeken meer. Het uitje naar de bibliotheek was overigens wel mijn favoriet, de bibliotheek die we bezochten was degene waar ik zelf ook elke week kwam.

Groep 8
Hoewel ik de rest van groep 8 en dan specifiek het kamp vreselijk vond, vond ik de musical nog wel bijzonder. Dat de klas maar 12 leerlingen had zorgde ervoor dat het redelijk lastig was om een geschikte te vinden. Uiteindelijk werd deze speciaal opnieuw geschreven ik was de burgemeester en het ging over quinozedrab. Vraag me niet waarom ik dat wel heb onthouden maar van de meeste klasgenoten de voornaam vergeten ben, laat staan dat ik nog een achternaam weet.

Reünie
Met veel moeite heb ik de mooie herinneringen naar boven weten te halen. Want mijn schooltijd was niet plezierig. Ik had het niet altijd leuk thuis, ik leerde niet makkelijk, lag niet lekker in de groep, had nooit leuke kleren, mocht niet op de fiets en was altijd de pispaal. Zeker dat laatste heeft ervoor gezorgd dat ik prima alleen kan zijn, dat ik stevig in mijn schoenen sta en me niet snel laat leiden door groepsdruk. Daarom hoef ik ook nooit naar een reünie om mezelf te bewijzen of om zogenaamde vrienden van vroeger terug te zien.

En zouden jullie een reünie bezoeken of hebben jullie dat al gedaan?

25 thoughts on “Reünie

 1. Ik ben ooit naar een reunie van de middelbare school geweest omdat een oud klasgenootje vroeg of ik mee ging. Daarna nooit meer iets gehoord van haar, dus ik denk dat ze er gewoon niet alleen heen wilde. Ik voelde me een tikkie gebruikt wat wel paste bij die reunie want ik had helemaal niks met die klasgenoten. Ook ooit een reunie van de lagere school gehad. Dat was wel heel leuk. Misschien omdat we 8 jaar bij elkaar in de klas gezeten hebben. Toch was het ook vreemd dat het zo gezellig was, want ook op de lagere school hoorde ik er nooit echt bij. Maar, zoals jij al schrijft, dat heeft zo zijn voordelen.

 2. Nee, nog nooit een uitnodiging gehad voor een reunie ………. weet nog niet of ik er naar toe zou gaan.
  Net als jij heb ik niet zulke leuke herinneringen aan mijn schooltijd, maar misschien zou ik juist wel gaan, om te laten zien dat ik toch aardig ben opgedroogd en dat ik niet ondanks alles toch nog gelukkig kan zijn……

 3. De reünie waar ik ben geweest is al zo lang geleden dat ik me dat niet meer kan herinneren.
  Ik zou soms, heel soms wel willen weten hoe al die “exen” van mij er tegenwoordig uitzien :)

 4. Mocht ik een uitnodiging ontvangen zou ik wel gaan. Maar ook ik weet vrijwel geen namen van klasgenoten en kan me de meeste niet herinneren. Maar ondanks dat , of misschien wel juist daarom lijkt het me wel leuk om te zien wat er nog boven komt drijven als je de mensen terug ziet. Een popie leerling was ik ook niet maar gepest werd ik niet , ik was er eigenlijk, net als thuis, toch een beetje buitenbeentje.

 5. Goh. Ik word er weemoedig van, als ik dit lees. Omdat je laatste alinea zó herkenbaar is.
  Ik ben ook ooit een keer terug geweest, vlak voor het afgebroken werd. En schreef er ook een blogbericht over.
  Beklemmend. Zelfs het teruglezen voelt beklemmend.

 6. over schoolgaan droom ik wel niet

  te lang geleden

  Wel eens en reünie geweest van de afgestudeerden, maar dat vond ik te elitair

  groeten

 7. De eerste reunie van de lagere school ben ik naartoe geweest. Maar toen was ik er pas 2 jaar vanaf. Voor de rest, geen behoefte. De meeste gezichten en namen zijn in vergetelheid geraakt. Daar zitten ze goed.

 8. School is het stomste in mijn leven geweest.
  “Je wordt er slim van”, zeiden ze.
  Ik was mijn vrijheid kwijt.
  Ik MOEST naar school.
  De leerPLICHT heeft mijn leven verwoest.
  Want alles moest, moest, moest!
  En daar werd ik niet blij van.

 9. Ooit heb ik één keer een reünie bezocht van het voortgezet onderwijs. Verrassend om te zien dat sommige een hele andere weg in hadden geslagen dan we hadden verwacht. De reünie van de basisschool heb ik bewust overgeslagen.

 10. Een paar jaar geleden was er een reunie van de tent waar we vroeger altijd hingen na school en in het w-end. Ik ben toen wel geweest en het was super leuk. Toen gingen ze dat elk jaar doen en ben ik niet meer gegaan.

 11. Een reünie van de lagere school niet maar alle jaren wel naar die van de hoge school.We zijn met 28 afgestudeerd en wonen over heel het land.Er komen er nog een 14 tal samen telkens op een andere plek, dan bezoeken we een locatie met een gids en gaan nadien samen eten.Er zijn er al een aantal 7 overleden. Dat heb je met mensen die de 70 voorbij zijn.

 12. Nee, ik zou zelf nooit naar een reünie gaan. Ik kijk wat dat betreft liever vooruit dan terug.

 13. ja ik heb een reunie bezocht , zelfs helpen mensen uit die tijd te zoeken
  we vonder er 27 en daar van waren er 22 op de reunie
  het was een leuk weerzin van de klas die in 1962 afzwaaide :)
  ik vond het een pracht dag
  maar ik was ook niet echt een school liefhebber hoor

 14. Mijn oude school staat er nog steeds, maar heb ooit de uitnodiging voor een reünie afgeslagen.
  Boudewijn de Groot zong er ook over, wat is geweest, is geweest. Hans

 15. Ik zou niet gaan, ik heb niets meer met die mensen, trouwens er zullen er ook wel een aantal zijn die niet meer leven… Toevallig werkt een schoolmaatje van toen ook bij mijn baas.

 16. Alleen naar eentje van de middelbare school.. en de enige met wie ik toen gesproken heb, was m’n toenmalige leraar Engels, die me wonder boven wonder meteen heel amicaal aansprak, terwijl ik dacht dat ie me zich nooit zou herinneren.. zo kun je je vergissen. :-)
  Van de lagere school zou ik best een reünie willen.. toen ik de klassenfoto’s daarvan op Schoolbank zette, verbaasde ik mezelf door álle namen nog te weten, voor- en achternaam.. echt creepy hahahaa!

 17. Een reunie van de basisschool niet, maar van de middelbare school heb ik wel een aantal reunies bezocht. En met sommige klasgenoten van toen heb ik nog contact. Maar de basisschool nee, weet daar ook niet zoveel meer van. Een paar jaar was ik ook de pispaal, en je hebt gelijk: je wordt er sterker van… uiteindelijk. Misschien was de uitnodiging in je droom, wel een uitnodiging om naar jezelf te kijken en te zien hoe je gegroeid ben. Ik zeg maar wat, als amateur-droomduider. :)

 18. Een paar jaar geleden werd ik door vier oud-klasgenoten gevraagd om mee te helpen een reünie te organiseren. Al snel bleek dat niemand er echt op zat te wachten en om eerlijk te zijn waren deze vier mensen eigenlijk de enige die ik graag terug wou zien.
  Ik was ook geen schoolfan. Was blij dat ik op mijn zeventiende aan het werk kon.

 19. Ik ben er ėénmaal naartoe geweest, Toen was ik pas gescheiden. Ik denk dat ik toen 30 jaar weg was uit die middelbare school. De school was destijds een nieuw gebouw, nu behoorlijk achteruit gegaan. Vreemd genoeg herkenden de meeste medeleerlingen me niet eens. Dit deed me terug beseffen dat ik altijd zodat de stille grijze muis was in de klas. En anderzijds was er een paar maanden geleden hier in de stad bij een concert een vrouw, die me herkende als iemand die in de klas van haar zus gezeten had. Haar zus was inmiddels overleden.
  Ik denk toch niet dat ik er nog naartoe zou gaan.

Comments are closed.

Back To Top