Fototips: Katten fotograferen

Katten fotograferen

Fototips: Katten fotograferen

Katten zijn knap, halen de leukste capriolen uit en zijn onwijs fotogeniek. Helaas zijn ze ook eigenwijs, snel op hun teentjes getrapt en werken ze zelden mee. Dus om je een eindje vooruit te helpen deel ik hier mijn tips en kan jij aan de slag met katten fotograferen.

Gebruik nooit flits
Het felle licht komt bij hun binnen als een bom en zorgt ervoor dat ze bang worden van camera’s en alles wat er op lijkt. Ook worden hun ogen er niet mooier van. Flits uit -altijd-.

Van bovenaf
Niets schattiger dan een kat die omhoog de lens in kijkt. Liefst met de zielige ik wil naar buiten blik erin. Dat voor elkaar krijgen bij de kat van iemand anders is lastig. Met je camera over een kat gebogen staan wil nog wel eens angst opwekken. Maar ben je vertrouwd, probeer het dan zeker weten en zorg dat de ogen scherp zijn!

Snoepjes heel veel snoepjes
Neem zelf wat mee, wees een goede gast en laat vooral merken dat je best wil dienen als extra personeel. Paaien, het helpt echt. Maar bedenk wel dat als de kat een volle mag heeft hij echt niet actief gaat worden.

Speeltjes
Laat de eigenaar met zijn kat spelen, afleiding zorgt dat de kat minder gestrest is en wie weet kan je nog een gave actiefoto schieten. Wil je de beweging bevriezen zet dan je ISO omhoog en je F-getal lager, een sluitertijd van 1/1000e is een goed standpunt. De achtergrond is dan minder storend. Moet de kat in de lens kijken vraag de eigenaar dan met een speeltje net boven je camera te wiebelen. Wie weet kan je de kat bewegend vastleggen. Wil je de kat een bepaalde kant op laten kijken, gooi dan met een propje. Katten zijn nieuwsgierig en tenzij ze je echt beu zijn, zullen ze erop reageren.

Verlaag jezelf
Plat op de grond en hopen dat meneer of mevrouw kat wenst mee te werken. Foto’s van een laag standpunt zijn altijd mooier. Zeker als de eigenaar met zijn kat speelt en die even niet let op jou en je camera. Mocht de kat je vertrouwen, ga dan absoluut mee in zijn spel. Als ze zich beginnen uit te sloven vergeet dan niet, dit is je kans!

Lens tips
Ik fotografeer meestal met mijn zoomlens of 50 mm. Houd wel in dat ik 2 camera’s bij me heb. Moet je kiezen neem dan de zoomlens. Ze zullen misschien niet direct naar je toe komen en door een respectvolle afstand te houden kunnen ze aan je wennen en kun je toch foto’s maken. Zijn ze inmiddels aan je gewend dan kan je met de 50 mm wat dichterbij komen en de kleinste details mooi op de foto krijgen.

Favo plekjes
Katten voelen zich snel op gemak op hun eigen plekje. Mocht die plek niet fotogeniek zijn dan moet je een andere plek aantrekkelijk maken met zijn favoriete kussen, mandje of deken.

Camera in de buurt houden
Soms doen ze opeens zo leuk of zitten ze op zo’n gekke plaats en dan heb jij je camera niet in de buurt. Het is niet dat ik mijn camera standaard om mijn nek heb hangen, maar de ene ligt in de huiskamer en de ander in de slaapkamer. Weten waar je camera ligt wil alvast helpen zeker als de accu geladen is en de geheugenkaart erin zit.

En dan mijn laatste tip; geduld
Het is je vast al opgevallen, als meneer of mevrouw kat er geen zin in heeft dan gaat het niet gebeuren. Engelengeduld heb je met ze nodig. Ga ze zeker niet dwingen want ze halen naar uit of lopen weg om niet meer terug te komen. Probeer het op een ander moment nog eens, na jaren met een Prinselijke Kater weet ik precies wanneer hij tijd heeft voor het fotomoment.

25 thoughts on “Fototips: Katten fotograferen

 1. Goede tips! Die van boven af foto’s nemen heb ik nog nooit geprobeerd. Dat ga ik zeker doen!En verder… tja.. onze Spike beweegt niet veel meer. Maar hij kan wel heel lief slapen. Daar heb ik al 1000 foto’s van. <3

 2. Ons Prinsje is een zeer fotogenieke kat. Elke pose is een plaatje waardig. Met de Smartphone goed te doen. Voor onze Pixel geldt dat hij helemaat zwart is en zelden zijn oogjes open houdt als je een shot wil maken. Dan zie je weinig contrast. Maar door de jaren heen (altijd katten in huis gehad vanaf de prille jeugd) heel wat beelden geschoten. Het zijn en blijven fijne en lieve huisgenoten en ze verdienen onze aandacht…ook digitaal…:)

 3. Wat een goede tips! Mijn katten zijn niet zo fotogeniek. Maar met deze tips moet ik wel iets verder komen.

 4. Geweldige foto’s. Ik kon/kan het niet, mooie of leuke kattenfoto’s maken. Mijn zonen kunnen dat gelukkig wel, ik krijg meer dan voldoende leuke, mooie, schattige kattenfoto’s

 5. Beua heeft wél een kleine handicap, hij is hélemaal zwart wat met een automaatje toch niet makkelijk is. Ik ben er ook niet vaak écht mee bezig, hij is sowieso al niet heel speels. Maar oke, ik ga toch weer eens een poging wagen. Doezel steelt de show hier, dat is wel duidelijk.

 6. We hebben hier legio foto’s van de katten, maar er is er bijna geen een echt geslaagd. Gewoon het geduld niet voor.

 7. je tips zijn bijna allemaal ook bruikbaar voor kinderfotografie maar ook in ’t algemeen. de ene kat is wel echt fotogenieker dan de ander. De mijne is al een redelijk oud beestje en minder makkelijk in een leuke pose voor de camera te krijgen maar met kittens is het eigenlijk altijd fotofeest

 8. Ik heb niets met katten… Maar die tussen die stippeltjes… Om te smelten… <3

 9. Bedankt voor de tips zeg! Ik ga ze dit weekend eens proberen bij Nima. Vaak ben ik te laat om een foto te nemen omdat de gsm niet binnen handbereik ligt …

 10. Wat een slimme tips! Ik fotograaf onze kat niet zo vaak, en doe eigenlijk maar wat. Maar het is best goed om met dit soort dingen rekening te houden natuurlijk voor betere foto’s.

 11. Klopt katten fotograferen is en blijft een ding op zich. Ik heb mijn camera altijd klaar liggen (ook omdat ik hem dagelijks gebruik)en pak voor een snellertje nog wel eens mijn telefoon :-)

 12. Een kennis van me heeft twee jachthonden die op het commando ‘zit voor de foto!’ inderdaad gaan zitten, en nog doodstil ook. Maar goed, dat zijn dus honden en geen katten.

 13. Goede tips als ik katten fotografeer zal het onderweg zijn want ik heb geen dieren meer .Zou niet willen als er iets fout gaat met mij ze mijn kat in een asiel zouden stoppen
  Fijn weekend
  Marylou

 14. Gelukkig zijn mijn katten echte katten, die werken standaard tegen als ze de spiegelreflexcamera horen… Daarom heb ik vaak mijn telefoon bij de hand, die maakt geen geluid.

Comments are closed.

Back To Top