Apenheul

Mangaby in de Apenheul

Apenheul

Elk jaar neem ik mijn stiefvader als cadeau voor zijn verjaardag, ergens mee heen. We gingen al eens naar Blijdorp en Amsterdam, maar dit jaar was een andere dierentuin aan de beurt, de Apenheul om precies te zijn. Een park wat ik een jaar of 5 geleden nog zag, maar mijn stiefvader ruim 40 jaar niet bezocht heeft. 

Heerlijk vond ik het om in deze prachtige omgeving, de Veluwe, te zijn. En daarbij was ik met mijn favoriete mannen op stap, want ook mijn vader en Frans waren erbij. Dat de Apenheul niet echt om de hoek is, kon de pret niet drukken. Wat die pret wel drukte was de belachelijke drukte. Al bij de parkeerplaats en de wandeling naar het park toe. Loop vooral rechtdoor en niet rechts onder APenheul door. Rechts is langer en smaller. Best raar om te moeten wachten om door te lopen, dat verwacht je op de markt, niet in een grote dierentuin. Dat ze adverteren met apen die bij je zitten, daar heb ik niets van gemerkt. ook niet bij anderen. Wel veel personeel gezien wat al het volk in goede banen moet lijden. Lijden ja, hun werkkleding was te koud maar ze waren er niet minder vriendelijk om, hoe de dames ons naar het apenboompad verwezen was meer dan leuk. Ik zei dat ik terug zou komen als ze geen gelijk hadden. Neem vooral dat pad, het is leuk om hoog tussen de bladeren naar de apen te kijken.

Na een uurtje besloten we wat te drinken met wat lekkers. De drukte aan de kassa’s viel mee maar na ons was dat wel anders. Enorme rijen waarna mensen binnen in ieder geval niet konden zitten. En dan de toiletten ze stonken van begin tot eind. Opvallend snel waren we door het park heen, het langzame lopen had zijn tol geëist van mijn vader en hoewel ik nog wel een rondje had gewild waren zij het wel beu. We sloten de dag heel wat vroeger dan gepland af in een paar kilometer verderop gelegen restaurant waar we genoten van een bord patat nabij een spoorwegovergang.

Ik vond de Apenheul een beetje tegenvallen, er zijn echt hele mooie stukken bij, het ligt in de bossen die prachtig in herfsttooi waren, de Berberapen en ook het apenboompad zijn erg mooi maar mijn mening van vijf jaar geleden is nog niet veranderd, het is een duur park waar ik niet snel weer heen zou gaan.

20 thoughts on “Apenheul

 1. Oh, verschrikkelijk als het zo druk is. Ik ben nooit in Apenheul geweest. Staat wel op de planning. Vriendje-lief was er als kind ooit en vond het geweldig. Hij wil graag een keer terug dus ik ben benieuwd. Je hebt wel mooie foto’s gemaakt.

 2. Grappig, wij hebben met mijn vader dezelfde verjaardags-traditie. Al ruim 10 jaar inmiddels.
  Met hem waren wij in de Apenheul op een warme dag. Geen aap gezien. Allemaal binnen of ver weg gedoken in de schaduw. En ze hadden nog gelijk ook.

 3. Het aantal apen is me niet tegen gevallen eigenlijk. Dat ze nergens ook maar een beetje in de buurt kwamen viel me vooral op en de belachelijke drukte bij de restaurants.

 4. Jammer joh, dat het bezoek aan de Apenheul jullie tegenviel.
  Nu is het wel zo dat de meeste apen koukleumen zijn en in de herfst vaak binnen blijven, tja, dan valt het tegen. De berberapen zitten zomer en winter buiten, dus daar is altijd wel wat te beleven.
  Ik kom er nu sinds 2011 een paar keer per jaar, maar vermaak me daar eigenlijk altijd wel ….. misschien scheelt het dat ik veel apen herken door dat ik er regelmatig kom.
  Nou ja, nogmaals, jammer dat het jullie zo tegenviel.

 5. Heel lang geleden (23 jaar denk ik) eens geweest. We werden zowat overvallen door de apen. Daarna nooit meer zin gehad datn nogmaals te ervaren.

 6. vanzelfsprekend loop je niet tussen de gorilla’s maar voor een paar jaar terug waren er toch heel wat apen die je aan kon raken .. als je tenminste zo dom zou zijn om dat te doen want ze kunnen venijnig bijten. Vooral het gedeelte met de doodshoofdaapjes is erg leuk voor kinderen.

 7. Paar jaar geleden eens geweest, omdat mijn echtgenote er graag eens heen wilde. Ik heb niet zoveel met apen, dus voor mij was het geen groot genoegen. Maar zij vond het wel leuk en ach, dat verzacht toch veel. Ik had het meer naar de zin op het nabij gelegen vliegveld Teuge. Maar ja, daar zie je geen apen natuurlijk, maar zilveren vogels..

 8. Veel geld uitgeven en er dan met een uurtje of zo doorheen zijn vind ik ook niks. Je hebt er toch wel een paar mooie foto’s aan overgehouden.

 9. Ik weet niet hoelang het geleden is dat ik daar was.
  Lang dus.
  Met mijn kinderen toen ze nog klein waren :)

 10. ik wandelde daar in de buurt , dat is zeker mooi , op doordeweekse dagen buiten het seizoen :)
  als het zo erg druk is , heb ik al gouw de neiging om gelijk om te keren
  en niet schone toiletten is ook niet best
  wel jammer van zo’n mooie gepland uitje voor je favo mannen

 11. Ik was er heel wat jaren geleden een keertje en toen leek het er me oK.
  Mar sommige dingen veranderen dus in hun nadeel.Je hebt er wel knappe foto’s geschoten

 12. Ooit één keer geweest met een groep kinderen toen we op de Veluwe op kamp waren. Toen kwamen die apen wél geregeld op je schouder zitten (niet bij mij.. gelukkig!). Ik zag iemand compleet onder gesch*ten worden, toen zo’n aapje lekker op die schouder z’n ‘bommenluikje’ opende.. ik was daarna snel uitgekeken hoor! En ook nooit meer terug geweest.. hoewel ik verder echt wel een dierentuinliefhebster ben.

 13. Een jaar of 10 geleden was ik er voor eerst en toen vond ik het een heel aardig park. Maar ik had weinig vergelijkingsmateriaal omdat ik weinig attracties bezoek. Stinkende toiletten zou ik me zeker herinnert hebben , dat was toen dus nog niet zo!

Comments are closed.

Back To Top