Op naar 75 jaar bevrijding: Valkenswaard

Op naar 75 jaar bevrijding: Valkenswaard

Op naar 75 jaar bevrijding: Valkenswaard

Begin van de middag zijn onze bevrijders vertrokken van Leopoldsburg, vanavond worden ze verwacht in Eindhoven daar is het de bedoeling dat ze de Amerikanen van de 101e luchtlandingsdivisie ontmoeten. Die zijn geland op de velden bij Best en Son en daarna opgetrokken. Op naar 75 jaar bevrijding: Valkenswaard.

Fataal oponthoud
Op naar 75 jaar bevrijding: ValkenswaardInmiddels zijn we weer terug bij onze bevrijders ze zijn net de grens over maar nog voor ze het café Rustoord naderen rijden ze in een hinderlaag, niet heel gek als je je bedenkt dat een paar dagen terug een stel speurneuzen de weg nog verkende. De Duitsers, laten de eerste tanks van de in totaal 20.000 voertuigen ongeschonden voorbij rijden, maar uiteindelijk schieten ze 9 van de 16 Sherman tanks aan flarden. Joe Vandeleur vraagt luchtsteun aan en de nog rondcirkelende Typhoons laten hun 400 raketten vallen.

De Duitsers nemen uiteraard de benen als ze dat nog kunnen. Er worden er 250 gevangen genomen. De rest vlucht naar een plaatsje verderop genaamd Leende en de Engelse bevrijders besluiten bij het bruggetje over de Dommel te hergroeperen. Ze zijn bijna in Valkenswaard en het wordt donker. Langs de weg liggen hun kameraden gesneuveld en begraven waar ze nu nog liggen.

Bevrijding Valkenswaard 17 september 1944
De smalle weg naar Valkenswaard staat vol met zo’n 20.000 voertuigen, ongeschonden wagens kunnen geen kant op, bulldozers duwen de onbruikbare tanks aan de kant. De Duitse weerstand bleek veel groter dan vooraf voorspeld. Om 19:30 uur, het is donker rijdt het 30e korps de Markt van Valkenswaard op. Het dorp juicht ondanks de bombardementen die het stadje zo hadden geteisterd. Vele huizen en fabrieken stonden in brand, maar de rust keerde die avond al snel terug. Want het 30e corps bleef in Valkenswaard, een fataal oponthoud want Eindhoven had de eerste dag al bevrijd moeten worden.

Ondertussen zijn er zijn vele parachutisten geland, vol spanning houden zij alle belangrijke bruggen naar Arnhem en wachten op de opmars. Ook vind een Duitser in een neergestort vliegtuig, op het lichaam van een Amerikaanse luchtlandingsofficier, een map met alle info over Operatie Market Garden.

Het ziet er niet goed uit voor onze bevrijders. Maar Valkenswaard ontwaakt bevrijd. De gloed van de brandende fabrieken is nog de hele nacht te zien geweest en terwijl de Britten vertrekken, onderweg naar Eindhoven, drijft de knokploeg PAN (Partizanen Actie Nederland) de NSB’ers en moffenwijven bijeen in de muziektent.

Op naar 75 jaar bevrijding: Valkenswaard

12 thoughts on “Op naar 75 jaar bevrijding: Valkenswaard

  1. Als ik in Overloon ben en daar lees over de slag die er woedde tijdens de opmars naar het Noordoosten beneemt het me telkens de adem. Ellendig genoeg waren de Duitsers juist in ons land aardig georganiseerd en hield men soms fanatieke SS-divisies in reserve, zoals aan de oostgrens bij Arnhem. En de geallieerden onderschatten e.e.a. compleet. Maar het is wel iets waar we nog eens over na mogen denken. 75 jaar na die ellendige oorlog koesteren we onze vrijheid toch een beetje te weinig. Leveren die soms wel erg gemakkelijk in…

  2. Goede morgen Liesbeth.
    Je hebt hier een heel interessante bijdrage geleverd, zo komt een stukje geschiedenis tot leven!

  3. Het valt me elk jaar op hoeveel mensen komen kijken. Of het nou weer is of niet.

  4. Het lijkt me heel bijzonder om dat in vredestijd nagespeeld te zien worden en er “een soort van” deel van uit te maken.Best mooi dat het een beetje zichtbaar gemaakt kan .

  5. mooi Liesbeth
    zo je het brengt en meer nog dat je het brengt
    ik kwam afgelopen week weer in Rhenen de herinnering tegen
    en ook ik sta er eens bij stil , al loop ik nu wel wat bij jou op voor
    in mijn ogen , en gelukkig velen , is de overlevering van hen die ons de vrijheid gaven
    en er nu bijna geen meer van is , aan de jeugd van nu en in de toekomst blijft

    maar dan hoor ik in het nieuws dat de jeugd in oorlog gebied sinds de koude oorlog is verdubbelt :(
    triest in en in triest

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top