Op mijn platenspeler: Jeanny
Muziek

Op mijn platenspeler: Jeanny

Falco is de artiestennaam van Johann Holzel, een in 1998 overleden Oostenrijkse popartiest die zijn artiestennaam koos nadat hij onder de indruk was van DDR-Skier Falko Weisspflog. Al vroeg herkende zijn moeder Falco’s musicale aanleg en gaf haar zoon een kleine vleugel. Later werd een absoluut gehoor herkend bij Falco, waarbij hij zonder moeite tonen herkend ook van alledaagse dingen als een schoolbel. Hoewel hij meer hits heeft werd Falco vooral bekend met het nummer Jeanny.

Jeanny gaat over een meisje wat vermist is. Het nummer kwam al snel in opspraak omdat het geïnspireerd zou zijn op een Oostenrijkse lustmoord. Zo zingt Falco dat het meisje weg moet gaan uit het bos, gaat het over een achtervolging en over het verliezen van een schoen. Allemaal feiten die overeen komen en die er in 1986 voor zorgde dat het nummer bij diverse radiozenders werd verbannen omdat het moord en verkrachting zou verheerlijken. Bijzonder aan het nummer is de mengeling van Duits en Engels, en het aanwezige nieuwsbericht wat ook in is gesproken door een nieuwslezer. Jeanny is eigenlijk Jeanny part I, er zijn nog 2 vervolgen gekomen waarbij het laatste nummer, part III, na de dood van Falco is uitgebracht. Ondanks dat het nummer in opspraak kwam heeft het nummer diverse weken op nummer 1 van de top-40 gestaan.

20 reacties

 • Mirjam Kakelbont

  Ik had een haat/liefde verhouding met het nummer. Vond het heel apart maar het onderwerp vreselijk. Er ging een bepaalde dreiging van uit.
  Zonnige groet!

 • Marylou

  Ik ken het wel en vond dat hij een goede stem had over inhoud liedjes zijn altijd voor en tegenstannders.De uitleg van de wasplaatsen heb ik gisteren op mijn blog gezet.

 • Trees

  Heftig stukje muziek en tekst, altijd al gevonden! Moet nu aan An ne Fa ber denken…

 • Hartelijke Hot Hulk

  Prachtige beladen song!
  Dat mag van mij, want dat toont de durf van de artiest.

 • Dwarsbongel

  Ik heb het Duitse repertoire nooit zo gevolgd, maar ik herinner me dat dit wel eens op de radio heb gehoord op m’n werkplek. Dus nooit tijd gehad voor de tekst. Komt inderdaad luguber over…

 • Natasja

  Ja, het is een prachtige song als je luistert naar melodie en zang, maar idd… de tekst… Brrr….
  Het is niet echt een onderwerp om te bezingen :-(.

 • Sjoerd

  Een schitterend stukje muziek van Falco. Maar over de inhoud kun je van mening verschillen.

 • Hans

  Inderdaad dit nummer van Falco deed het nodige stof opwaaien.
  soms weet je niet hoe dicht bij dit nummer bij de werkelijkheid zit. Hans

 • Cellie Citroen

  Las vandaag een stuk over de vader van Anne Faber en altijd als ik deze muziek weer hoorde, kreeg ik de kriebels. Toen al, maar zeker na wat er met Anne is gebeurd. Ja, Eng liedje.

 • AnneMarie

  We hebben hem hier grijs gedraaid hoe luguber hij dan ook was. We kwamen vroeger nogal eens in Duitsland en Oostenrijk met de kinderen met de vakanties.
  Tijdens een van onze een van deze vakantie was dit een hit.

 • fietszwerver

  ha die Liesbeth
  ik en muziek , je weet het is o , o
  maar die schansspringer zijn naam herken ik dan weer wel ?

  ja ik wandelde door een mooi gebied , moet de foto’s nog van de camera halen , maar vorige wandelingen als ook deze staan hier dan ? met veel van het mooie Brabant

  fijne avond groet