Ellende in de bouwmarkt

Ellende in de bouwmarkt

Met het opknappen verven enzovoorts van Frans zijn huis kom ik nogal vaak in de bouwmarkt. Voor de gezelligheid ga ik mee maar ik kan je zeggen het maakt niet uit welke we bezoeken het is steeds dezelfde ellende in de bouwmarkt.

Duur
Deurbeslag of een simpel zeeppompje alles is duur. En dan kan er wel een oké merk zijn maar oké is zeg maar niet oké betaalbaar. Ook dat je een hele doos moet kopen in plaats van de 4 schroeven die je nodig hebt maakt alles onnodig prijzig.

Folder
En dan kijk je eens in zo’n folder (app he) en zie je toevallig iets wat je kan gebruiken. Kliklaminaat ofzo en dan kom je op een maandagmiddag in de winkel en dan is alles uitverkocht. Gelukkig was een medewerker zo eerlijk om te vertellen dat de planken van de folder er wel zijn maar niet voor de prijs in de folder.

Teveel
Er zijn teveel bouwmarkten. Er zitten er rustig 3 in een straat. Het zou best leuk zijn dat als je ze dan alle drie af bent gelopen, je ook hebt waar je voor kwam. Maar nope, ze hebben allemaal hetzelfde, voor dezelfde prijzen en als je mazzel hebt loopt er wel iemand rond die je kan vertellen bij welke speciaalzaak je iets kan vinden.

Niks is degelijk
Je kijkt naar een vogelhuisje het is mooi hout keurmerk enzo met 19 euro ook niet te duur. Maar mijn neus vangt iets vreemds en tot mijn verbazing meurt dat ding afgrijselijk. Shit die vogels gaan van hun stokken voor ze goed en wel geland zijn. En dat is met meer. Zeker niet goedkope kwasten vallen meer uit dan de goedkope zooi van Action. De grote emmers witte verf van Action is ook prima en ruim 31 euro goedkoper. Buitenverf wordt allemaal vervangen door een middel wat veel minder lang blijft zitten. Beter voor het milieu? M’n neus, je moet alleen vaker verven.

Stinkwinkel
Niks is van goed hout in die winkels. Tuinbanken? Mdf oftewel houtprut samengeperst tot een plank, dat zit prima voor een jaar maar laat het in de winter vooral niet buitenstaan. Staat vast wel ergens in het klein afgedrukt op een vellletje wat je er meteen vanaf scheurt. En hoe fancy dat hout er allemaal uit ziet, een glas limonade trekt er lekker in net zoals elke andere vlek die je er niet meer uit krijgt. Want op hetzelfde blaadje staat dat je er ook nog een speciale beits tegenaan moet kwakken, ze garanderen dan de garantie van zoveel jaar. Moet je het wel elk jaar doen, met dat blikkie van 35 euro die net niet genoeg is voor de tafel en de stoelen.

Personeel
Als je met een man als Frans door zo’n winkel loopt dan weet je bijna zeker dat hij meer weet dan het gemiddelde personeelslid. Dus als hij eens een vraagt heeft dan heb je een personeelslid met kennis nodig. Van de week viel het Frans op dat al het jonge volk weg was uit de winkels. Met de vakanties voorbij en een doordeweekse dag valt de hoeveelheid kennis in de winkels gewoon op.

Hornbach
Totaal de andere kant op en niet eens in de buurt is een Hornbach. Bij het betreden van die winkel had ik ergens die irritante jingle uit de reclame verwacht maar dat viel mee. Wel bleef mijn stappenteller me complimenten geven terwijl ik achter Frans aansjokte met mijn armen vol met zooi. Want neem van mij aan, die winkel is groot. Ze hebben veel meer dan de gemiddelde bouwmarkt en in de winkel een balie waar je dingen kan vragen. Niet zoeken naar personeel dus, wel naar wat je nodig hebt. Hele lange gangpaden lang.

En herkennen jullie deze ellende in de bouwmarkt?

20 thoughts on “Ellende in de bouwmarkt

 1. Als niet-klusser van oudsher zie ik veel herkenningspunten. Je weg zoeken in enorme gebouwen vol verwijzingen die je niks zeggen als je nauwelijks weet hoe een hamer werkt. Een goed alternatief was voorheen in onze omgeving te vinden waar een klein winkeltje zat waar je nog voor een schroefje of ringetje naar binnen kon stappen. De klanten werden persoonlijk geholpen en geadviseerd. Maar helaas, ging met pensioen die man. Winkel dicht. Geen opvolger. Ik denk nog wel eens aan hem omdat de man ooit voor een Ikea-vitrinekast 6 glazen plankjes voor me sneed. Ikea kon dat niet leveren, hij wel. Maar o wee als het nog eens moet gebeuren….

 2. O, maar ik heb niet zo’n hekel aan bouwmarkten hoor, alleen aan de prijzen die ze soms vragen…………
  Trouwens Hornbach kom ik nooit, gewoon omdat die buiten de stad zit en zonder auto wordt dat moeilijk.

 3. Ben héél lang geleden wel eens bij Hornbach geweest maar die was toen niet heel dicht in de buurt te vinden. Ondertussen wel dacht ik maar nu hebben we al ons draai gevonden bij de bouwhof, ook net even anders dan de anderen.

 4. Hornbach is bij ons om de hoek.
  Geen bouwmarktellende :)
  Maar kopen ook alleen maar wat we echt nodig hebben.
  Action heeft niet alles.

 5. Nee, wij zijn ook helemaal niet tevreden over die bouwmarkten, maar er is weinig keus meer over bij ons in de buurt.

 6. Er zit op 30 kilometer pas een Hornbach, daar gaan we nooit heen. Liever kleine bouwmarkten, meestal halen we er tuinaarde of andere tuinbenodigdheden weg.

 7. Het zijn niet de plaatsen waar ik voor mijn plezier naar toe ga, maar zo negatief als jij het ervaart is het voor mij gelukkig (nog) niet.

 8. Mijn man gaat het liefst naar de Hornbach. En ik? Pfff, ik blijf dan het liefst thuis :-)

 9. Wij klussen wel en tegenwoordig best veel. Bouwmarkten zijn goed voor sommige zaken, maar wij kopen onze verf in de betere winkels waar je nog persoonlijk advies krijgt, die verstand van zaken hebben en waar je nog gewoon vier schroeven kunt kopen. En in weer een ander dorp in België hebben wij een pracht van een houtzaak gevonden waar je voor ‘weinig’ prachtige eiken planken kunt kopen. Bij Hornbach komen we niet omdat die niet in de buurt is.

 10. Het hout in de meeste bouwmarkten is troep. Ik ga vaak naar een sloopbedrijf waar ze recyclen. Dan kun je hout van vroeger kopen en daar zit verschil in.

 11. Soms zijn diegene die je moeten helpen echte klungelaars en weten nog minder dan ik.Als ik iets nodig heb moet ik me dus heel goed informeren op het internetvoor voor ik koop

 12. ik kan er in mee zo je het schrijft , maar zet er de kant tekening bij , dat er uitzonderingen zijn
  die vanzelf de regels die jij schrijft bevestigen

 13. Nou, tijdens verbouwen is de bouwmarkt de plaats om te zijn, moet je anders.
  Het slaat inderdaad een gat in je portemonnee.
  Bouwmarkten verdienen ze wel, maar helaas de kleine ijzerwaren winkels zijn niet meer, daar kon je 4 schroeven halen en werd je ook nog vriendelijk geholpen.
  Het is overal het zelfde, veel scholieren aan het werk.
  Een heel herkenbaar verhaal. Hans

 14. Ow nou, over het algemeen zijn we over onze bouwmarkten tevreden maar het is uitkijken ja …

 15. Nou…de tijd van klussen is voorbij Liesbeth….maar ik herken wel iets in je verhaal….tob der mee an…?

 16. Een klusser ben ik niet. Ik ben zodanig geen klusser dat als ik per ongeluk eens iets min of meer aanvaardbaars in elkaar gefrutseld heb iedereen me enorm complimenteert. ‘Dat jij dat kan!’ In bouwmarkten kom ik dus heel weinig en als ik er eens ben word ik altijd overvallen door een groot gevoel van intimidatie. Er is zoveel! En ik weet van niets de naam! Gelukkig heb ik in de buurt een ouderwetse ijzerwinkel, met een vent die schroefjes per stuk verkoopt en ook nog snapt wat je bedoelt als je zegt: ‘Ik zoek zo’n dingetje zeg maar, een soort, nou ja, van ijzer en ongeveer zo groot en het moet in een andere dingetje. Ook van ijzer.’ Dat begrijpt die man. En als je een handzaag koopt om een boom te decimeren, dan trekt-ie die zaag zonder iets te zeggen weer uit je hand en geeft je een…nou ja… boomzaag. Die nog minder kost ook. Leve de ijzerwinkel!

 17. Het is waar war je hier schrijft, zegt mijn echtgenoot.
  Hornbach hebben we hier niet, maar voor meer keuze en betere kwaliteit gaan wij de grens over richting Brugge.

Comments are closed.

Back To Top