Op mijn platenspeler: A Bridge too Far

Op mijn platenspeler: A Bridge too Far

Op mijn platenspeler: A Bridge too Far

Er zijn van die films die mij nooit gaan vervelen en als ik één zo’n film moet noemen dan is dat A Bridge too Far. Deze heerlijk oude oorlogsfilm naar het boek van Cornelius Ryan, blijft mij boeien ondanks dat ik de film zo ongeveer uit mijn hoofd ken.

Op zich niet vreemd, ik woon niet ver van waar delen van de film en dus van Operatie Market Garden zich afspelen en meer dan eens rij ik die plaatsen voorbij of lees erover.
Ook de muziek van de film zit met regelmaat in mijn hoofd, ook als ik de film eens niet gekeken had, en zo kwam het dat ik al een hele tijd op zoek was naar de elpee van deze film.

De componist diende tijdens de Tweede Wereldoorlog en Market Garden.

Componist John Addison:
John Addison (16 maart 1920) werd geboren in een militaire familie. Zijn vader was kolonel zijn opa luitenant-kolonel. John studeerde vanaf zijn 16e muziek, deze opleiding eindigde in 1939 toen hij in dienst ging. Hij landde als tankofficier net na D-Day en vocht bij Caen waar hij gewond raakte maar alsnog kans zag één van de mannen uit zijn brandende Sherman tank te trekken. Helaas kreeg hij het niet voor elkaar twee andere leden uit de tank te bevrijden. Later zou hij deel nemen aan Operatie Market Garden in het XXXe corps. Hij gebruikte zijn ervaringen in de muziek en dat is te horen.
Na de oorlog keerde hij terug naar huis om les te geven aan de Royal College of Music. Na het lezen van het boek van Cornelius Ryan, wat veel herinneren ophaalde voor hem, wilde hij de muziek voor de film schrijven. Hij kreeg de kans, zag de eerste beelden van de film en zei; ‘als ik niks moois voor deze film kan schrijven, dan zou ik het op moeten geven’.

Niks verwachtend zocht ik de elpee op Marktplaats en tot mijn stomme verbazing stond het album erop. Ik stuurde de verkoper een bericht. We kwamen overeen en ongeduldig wachtte ik op de postbode. Met een lichte trilling legde ik het amper gedraaide vinyl op mijn platenspeler en zodra de eerste tonen te horen waren kreeg ik tranen in mijn ogen.

19 thoughts on “Op mijn platenspeler: A Bridge too Far

 1. De favoriete film van mijn vader. Hij wist heel veel. Maar ik vraag me af of hij wist wat jij hier schrijft. Ik had ’t hem graag verteld. Veel plezier met je nieuwe aanwinst.

 2. Wat fijn en bijzonder dat je de plaat kon vinden via marktplaats zeg. Ik kan me voorstellen dat je ontroerd raakte toen je thuis de eerste klanken afspeelde…

 3. Hoe een lied je plots meeneemt naar een plek waar herinneringen aan verbonden zijn. Fijn dat je de vinylplaat op de kop hebt kunnen tikken.

 4. ja dat pintje had ik echt wel verdiend hé , na zo’n mooi stukje fietsen , met e :)
  ben blij dat de foto’s er een aardig beeld van geven

 5. Gefeliciteerd met je aankoop, veel luisterplezier gewenst.
  Je hebt er trouwens ook een erg mooie foto van gemaakt.

 6. IK kocht ooit een CD met al die filmmuziek van WO2 oorlogsfilms. Prachtige composities vaak. Qua film ben ik iets meer van de ‘Battle of Britain’. Omdat dit verzet van de RAF en radardiensten zorgde dat de Duitsers niet besloten het VK binnen te vallen en de invasie op te geven. Wat daarna volgde leidde o.a. tot die aanval in 1944 op de bruggen bij Arnhem etc. Heroisch verhaal, maar slecht gepland door Monty…

 7. Het mooie van een platenspeler en een prachtige Overture van de film “Bridge Too Far”, leeft het verleden weer op.
  Trouwens Bridge Too Far behoort tot een van de betere films. Hans

 8. Wat een mooi verhaal.
  Fijn dat je een platenspeler hebt.
  Vroeger hadden we dit ook in huis.
  Onlangs vond ik een volledige case terug met vinylplaten van mijn schoonvader.
  Was toch wat nostalgie.
  En alhoewel we geen platenspeler hebben, houden we de platen toch mooi bij.

 9. Hij is dus nu op het adres waar hij behoort te zijn en waar hij gewaardeerd wordt.

  Love As Always
  Dimario

 10. Dat is inderdaad een klassieker. Met een groot aantal topacteurs. Fijn om die muziek nu ook op LP te hebben. Heb er van het weekend nog met een muziekliefhebber over gehad, op vinyl heb je toch de beste kwaliteit.

 11. Dan ben je toch de koningstraat rijk als de LP weet te bemachtigen. Ik begrijp helemaal dat je hem graag wilde hebben. Echt film muziek waarbij je met de ogen dicht de film vanzelf weer voor je ziet.

 12. Dat is inderdaad een echt hebbedingetje. Ik wens je er veel plezier mee… De compositie op je foto is ook erg geslaagd.

 13. Fantastisch dat je je de muziek vrijwel ongeschonden kon vinden.
  Dat is dan weer één van de mooie kantjes van internet.
  Het is overduidelijk filmmuziek, je ziet zonder film gezien te hebben al mensen marcheren.

 14. dat is zeker een film die je vaker kan zien , en beluisteren
  ik stond afgelopen week weer op de Canadese begraafplaats in Holten
  was er al meermaals en toch blijft het indrukwekkend , ik zag een naam op een zerk
  woonde aan dat meer , de soldaat die in dat regiment diende en stierf , kwam van de prairies en zal dat meer niet gekend hebben , ik zocht hem op in de database , kreeg kippenvel :(

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top