Onverwacht naar Orientalis
Gelderland,  Trippie

Onverwacht naar Orientalis

Met enige regelmaat toeren Frans en ik in het gebied rond Groesbeek. Zo ook deze dag ondanks het typische zomerweer van 2021. En het was toen we Heilig Landstichting passeerde dat Frans opeens onder de slagboom van de parkeerplaats door reed, we gingen onverwacht naar Orientalis.

Hou ik wel van, van die spontane acties. Ik wist dat er buien konden komen en dus liepen we, nu het nog droog was, het binnenmuseum voorbij om een rondje door het park te doen. Wat me vrijwel meteen opviel was dat de dieren weg zijn. Zonde, maar voer en personeel om hen te verzorgen kost geld en dat is wat het park tekort komt. Veel dierenverblijven zijn ook weggehaald wat minder erg is want bij de entree hebben ze picknickbanken teruggeplaatst. Het restaurant aldaar is overigens te bezoeken zonder entree te betalen.

Eenmaal in het Joodse dorpje Beth Juda realiseerde ik me dat het heerlijk rustig is in het park. Niet goed voor hen maar wel heerlijk voor mij. Het zonnetje zette het dorpje mooi in het licht maar helaas zag ik ook dat er gesnoeid moet worden. Gelukzalig trok ik zelf het ergste onkruid weg en genoot van de tuin die zeker in dit dorpje erg mooi is.
Voor wie er vaker komt is duidelijk te zien dat niet alleen dieren ook kapotte borden en dergelijke weggehaald zijn. Ik betwijfel of er iets van terugkomt maar defecten vallen altijd nog meer op. We wandelen langs Karavansarai wat een soort van veilige haven in de woestijn voorstelt. Vroeger sliepen reizigers er je had er kamers en bediendes voor de dieren. Nu werden er bloemen ter nagedachtenis aan iemand gemaakt, geen geduld voor zulke dingen want achter me had ik bewolking ontdekt. Dat de meeste mensen op hun telefoon kijken voor het weer vind ik opvallend. Ik las de wolken en wist dat er een bui zou komen en dus verliet ik de veilige haven en nam de vlotte route naar het Arabische dorp Omani. Dit deel van het museum bestaat sinds 2011 en maakt het plaatje over de periode van het begin van onze jaartelling wel compleet.

We verlieten Omani toen de eerste druppels vielen maar eer we bij de Romeinen waren was ik in mijn t-shirt al aardig verzopen. Mijn camera blijft droog in mijn tas maar ik kan uit ervaring zeggen dat ze best wat kunnen hebben. Op het plein van Pontius Pilatus troffen we een hulp-Pilatus die net als ons aan het schuilen was. Mooi mens maar nu hoefde hij nog niet eens op te staan om zijn handen te wassen.

We liepen bepaald niet tussen de druppels door de Romeinse straat door, vanaf komend weekend zal het zeker drukker worden in het park want dan begint de Romeinse zomer en lopen vele acteurs door het park. Na enige tijd was de ergste bui voorbij en liepen we naar de entree. Het binnenmuseum bevat twee nieuwe tentoonstellingen één over 100 jaar Heilig Landstichting, over het park en een expositie wederopbouw van Nijmegen en de hulp die ze daarbij kregen. Het zal niemand verbazen dat ik ze beide aanraad.

Orientalis Heilig Landstichting is van dinsdag tot en met zondag geopend, reserveren is niet nodig. Het park kost €10.50 voor volwassenen en is gratis met de museumkaart. Bezoek vooral ook de naastgelegen Cenakelkerk, en denk aan goede schoenen en je camera het park glooit en is ontzettend fotogeniek.

25 reacties