Stapelgedicht: Als jood geboren

Stapelgedicht: Als jood geboren

Stapelgedicht: Als jood geboren

Al jonglerend met een stapel boeken die ik net had ingeschreven, viel mijn oog op één van de titels. Hoewel ik het boek gelezen had realiseerde ik me opeens dat die titel ook figuurlijk zou kunnen zijn. Ik schoof de stapel van me af en snuffelde door mijn kast en vond een boek wat ik er net in had gezet. Ik pakte nog wat meer titels maar uiteindelijk schoof ik net zo lang tot ik met deze zes oorlogsboeken een verhaal en een gedicht vormde in de sfeer die jullie wel van mij gewend zijn. Stapelgedicht: Als jood geboren.

Als jood geboren op de vlucht
Tocht door het duister
met de dood in de ogen
De hel op de Vughtse heide
waar de violen zwegen.

Tips om een stapelgedicht te maken:
Pak niet teveel boeken ineens. Begin met een paar boeken en schuif met de titels. Een ruimte om de boeken neer te leggen maakt het makkelijker om een overzicht te krijgen. De boeken hoeven niet uit hetzelfde genre te komen. Je mag kleine woorden (de, het, in, op, een) toevoegen en delen van de titel weglaten. Ook hoeft het gedicht niet te rijmen èn het hoeven je eigen boeken niet te zijn, een stapelgedicht kan je ook maken in bijvoorbeeld de bibliotheek of bij iemand met een ruime keuze in boeken. Maak een foto met goed licht zodat de titels op de foto goed te lezen zijn en wees creatief.
Stapelgedicht: Als jood geboren

20 thoughts on “Stapelgedicht: Als jood geboren

 1. Het is inderdaad leuk om te doen, maar een zó veelzeggend verhaal rolt er natuurlijk lang niet altijd uit, prachtig.

 2. Wat een creatief idee Liesbeth !
  De eerste foto in dit logje, vind ik een zalig mooi stilleven.
  Een roestige tafeltje, een rode bloem , wat verweerde planken aan de muur en wat boeken… Wat een rust straalt uit dit stilleven :-)

 3. Zo mooi uitgezocht en juist samengevoegd tot een ontroerend stapelgedicht. Bijzonder knap vind ik het.

 4. Het zou bij mij snel leiden tot een soort catalogus van non-fiction titels. De bieb hier vol met kennis/historie en politieke achtergrondboeken. Dat maakt vast niet zo’n indrukwekkend gedicht als dat van jou…… Als Jood geboren klinkt al zo indrukwekkend….

 5. Ik ben niet van plan ooit een stapelgedicht te maken. Dat laat ik wel aan anderen over.

 6. Heel mooi gedaan! Lang geleden dat ik nog eens een stapelgedicht maakte… mijn boekenkast is dan ook zo goed als leeg. De boeken zitten al in de verhuisdozen. Jammer, je deed me hier zin krijgen in het maken van een stapelgedicht.

 7. Zag het al eens op een andere blog en vond het toen ook een mooi idee net als nu, mooi gedicht. Je moet toch met zorg de boeken samenstellen. Knap.

 8. Een aangrijpend stapelgedicht,
  Heb het ook wel gedaan, voordat ik naar het werk ging in de boekenkast en hopen dat iemand het ontdekte. Hans

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top