Cenakelkerk Heilig Landstichting

Cenakelkerk Heilig Landstichting is een prachtige kerk met fantastisch geschilderde muren.

Cenakelkerk Heilig Landstichting

Samen met de bouw van het museumpark (lees hier de blog van gister) kwam ook de bouw van de Cenakelkerk op gang. De bouw van de kerk en het park werden bekostigd door de verkoop van bouwgrond en grafrechten op de aanwezige begraafplaats. Alhoewel er meerdere kerken gerealiseerd zouden worden is alleen de Cenakelkerk daadwerkelijk afgebouwd. En daar fietste ik dus zo hard naartoe. Want de Cenakelkerk, genoemd naar de zaal van het laatste avondmaal, ligt buiten het terrein van het museumpark. Nog na hijgend van al het gehaast schreed ik de trappen van de kerk op. Meer mensen in het park hadden me gezegd ‘echt ook naar de kerk te moeten’ en ze hadden gelijk want wat is die kerk mooi.

De prachtig wit gepleisterde buitenkant doet oosters aan maar binnen is hetgeen je echt moet zien. De muren binnen in deze kerk zijn zo prachtig kleurrijk beschilderd dat ik de eerste 10 minuten met open mond heb rond staan kijken. Herinnerde ik me in het museumpark opeens weer een groot deel van wat ik in de bijbel gelezen heb, hier op de muren zijn een aantal van die verhalen geschilderd en wel zo prachtig dat het niet te beschrijven valt.

Langzaam draaide ik rond, keek naar de glas-in-loodramen waar steeds bij een ander een zonnestraal doorheen schijnt, ik keek naar de kaarsjes, het altaar, het doopvont, de mozaïeken, de regenboog onder het orgel en ging er toen maar even bij zitten. Eén van de vrijwilligers zei me rustig te kijken, hij had tijd zei hij. En toen iedereen weg was stuurde hij me naar boven, waar normaal niemand mag komen, zodat ik ook vanaf het balkon foto’s kon maken.

En hoewel ik durf te stellen dat ik goed kan fotograferen doen die foto’s de kerk geen eer aan. Die prachtige kerk, die moet je bezoeken. Heilig Landstichting is maar een gehucht, maar het museumpark en vooral de kerk zijn dat gehucht ontstegen.

Betaalbaar: De Cenakelkerk is vrij te bezoeken, openluchtmuseum is met 10 euro zeer betaalbaar.
Kindvriendelijk: Het openluchtmuseum is geweldig voor kinderen.
Bereikbaarheid: Bushalte en doorgaande weg voor de deur.
Combineren met: Het park en de kerk zijn genoeg samen.
Voorzieningen: Restaurant achterin het park, genoeg bankjes en toiletten.
Website: museum en kerk

10 thoughts on “Cenakelkerk Heilig Landstichting

 1. Wat hebben we toch prachtige gebouwen binnen onze eigen landsgrenzen. Gelukkig komt dat besef wat betreft de kerken weer meer op gang en zijn er meer open voor bezichtiging.

 2. Whauw, mooie foto’s, dat maakt het extra aantrekkelijk om er een keer naartoe te gaan.

 3. Die kerk ziet er inderdaad de moeite uit als ik je foto’s bekijk.

 4. Zoals jij het beschrijft,en foto’s laat zien moet het prachtig zijn Liesbeth.

 5. Wat een juweeltje die kerk. En zeggen dat mensen het vliegtuig nemen om wereldwijd dergelijke kerken te bezoeken terwijl er hier zo’n prachtige verborgen zit.

 6. ik zei het laatst in een blog , ik bezocht vele kerken en kathedralen , alleen omdat het kunstwerken zijn
  schitterend metselwerk en hout en glaswerk
  echte handwerklieden die dat deden , Kunstenaars noem ik hen

 7. Mooi hoor! Is dat geschilderd? Het lijkt op Byzantijns mozaiek.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top