Nog net naar Orientalis

Nog net naar Orientalis

Nog net naar Orientalis

Het was een helder momentje toen ik ’s nachts wakker werd, wanneer sluit Orientalis vroeg ik me af? Een rondje website deed me schrikken, een maand eerder dan verwacht en ik had nog maar twee dagen om te gaan. Dat ^&%$$%*-virus ook dacht ik en ging weer slapen. Alleen Orientalis bleef door mijn hoofd spoken, het is zo’n mooi park en ik verlangde wel weer naar een mooie wandeling. Alleen ik wilde in oktober als de herfst op haar hoogtepunt is. Dat idee schoof ik aan de kant en ik dacht, als het woensdag droog is dan gaan we nog net naar Orientalis.

Park in de problemen
Ik heb sinds ik het park in 2017 voor het eerst bezocht echt een dingetje met het park. Niet direct met de geloven, niet echt meegekregen, maar wel met de geschiedenis van die tijd. Hoe makkelijk is het in dit prachtige park wordt het uitgebeeld en als je daar niks om geeft dan is het een mooie wandeling met restaurant en schoon toilet. Helaas heeft het park door corona dermate verliezen geleden, vooral de afwezigheid van schoolklassen, dat ze wederom aan de rand van de afgrond staan. Met als gevolg dat de dagelijkse openstelling tot een verleden behoren en alleen groepen nog welkom zijn voorlopig. Zelfs voor de dieren wordt een nieuw onderkomen gezocht, ik had geen keus en wilde Naraah nog wel een keer zien. Die planning had ik al maanden staan maar ja dat kakcorona ook!

Park vol fruit
Helaas hoorde ik bij de entree al dat Naraah er niet meer is. Begrijpelijk personeel is duur en als je dieren ergens anders onder kan brengen, ben je een stuk goedkoper uit. Ik trok me er maar niets van aan maar keek wel met enige weemoed naar de lege hokken. Maar dit park heeft zelfs de Tweede Wereldoorlog overleefd en is meer dan 100 jaar oud, dit gaat het ook overleven. Uit veiligheid sloegen we het binnen museum over en liepen naar de kinderboerderij. We hadden een appeltje bij ons en deel die met de varkens. Tot mijn grote vreugde lag het hele park al vol met de herfst. Van eikels, die de varkens zich lieten smaken, tot aan tamme kastanjes waar ik mijn zakken mee vol stopte. En die van Frans maar hij had die met de bolsters. Ik maakte foto’s van het mooie Beth Juda, keek naar de bomen vol fruit en genoot volop van de schoonheid van dit park.

Dol op tamme kastanjes
Bij de Mariagrot lagen extra steentjes opgestapeld. Dat is een Joods gebruik, toen de Joden 40 jaar door de woestijn zwierven stierven er mensen. Iedere Jood die passeerde legde een steen op het graf zodat het zichtbaar bleef. Dit doen ze nog en zie je ook vaak op oorlogsgraven. Een mooi gebruik. Vlak voor we in Karavansarai, een veilige overnachtingsplek voor karavanen, handelaren en hun dieren, kwamen probeerde we nog een appeltje kwijt te raken aan wat schapen, het interesseerde hen niet zoveel. We realiseerde ons algauw dat de dieren dol zijn op tamme kastanjes. Heel erg dol…

We besloten een klein eindje verder zelf ook iets te eten. We wisten niet wat er nog open zou zijn in het park en dus hadden we broodjes bij ons. Beschut onder de bomen en met uitzicht op Oman, het Arabisch dorp, genoten we onze lunch tot een buitje ons weg ‘dreef’. Helaas was het heldere weer voorbij, we wandelden in Arabische sferen, schuilde nog wat meer en gingen naar de Romeinen. Een schoolklas belette ons een rustige wandeling maar het gaf niet. Ik was bij dat ik nog net naar Orientalis was geweest en hoop van harte dat ik het winterseizoen en volgend jaar gewoon weer kan.

38 thoughts on “Nog net naar Orientalis

 1. Ik hoop dat ze met kerst nog open kunnen, Feest van Licht is ook zo mooi. Maar wel lastig met corona. Het is goed bereikbaar bushalte voor de deur.

 2. Dit park had ik begin dit jaar op mijn lijstje gezet….. helaas door corona is er niets van gekomen. Hoop echt dat ze de winter overleven en volgend seizoen weer open kunnen. Het park wat ik als kind voor het laatst bezocht heb, wil ik toch nog een keer met eigen ogen zien.

 3. • Wauw wat ziet het daar mooi uit.
  Nu snap.ik waarom je der graag heen ga.

 4. Ik ben er nog nooit geweest, maar het ziet er prachtig uit! Wel echt jammer dat ze het zo moeilijk hebben. Ik hoop dat ik volgend jaar een eerste bezoekje kan brengen.

 5. zo mooi daar
  ik denk zelfs dat ik daar ooit eens geweest ben maar dat het toen een andere naam had, want deze naam zegt me niks, maar t is dan ook erg lang geleden

 6. Wie weet ga ik er ooit eens heen. En misschien ook wel helemaal nooit. Als het maar wel blijft bestaan, maar alles is onzeker in deze tijd.

 7. Een prachtige omgeving om te bezoeken.
  De foto’s zijn heel mooi geworden, compliment.
  Respect aan de gestorvenen, zo lagen we ook een steentje in het concentratiekamp waar mijn oom is gestorven.
  Haha, de geit is te gretig. Hans

 8. Mooi dat je er zo van hebt genoten, overal zijn wel liefhebbers voor. En of het er genoeg zijn zal de tijd wel leren.

 9. zou wel heel jammer zijn als dit moet sluiten, heel mooie sfeer en foto serie serie
  het is net even een beetje te ver weg voor een dagtripje voor mij,
  had er overigens nog nooit van gehoord,
  maar mocht ik in de buurt zijn en het is open zal ik het zeker gaan bezoeken

 10. Wat jammer dat zo’n prachtig park misschien de deuren moet sluiten, zeker als ik de foto’s bekijk en de beschrijving van het park lees. We zullen maar het beste hopen zeker….

 11. Niet alleen bij Oorlogsgraven, maar bij alle graven van Joodse mensen leggen de mensen stenen neer. Een indrukwekkend gezicht, helemaal als je bij de grootste Joodse begraafplaats van de wereld bent.

  Love As Always
  Di mario

 12. Super dat je er toch nog heen kon. En ik hoop echt dat dit park door de crisis komt. Het zou zo jammer zijn als dit soort dingen verloren gaan door dit virus…

 13. Het lijkt me een mooi leerzaam park. Die caravansarai wil ik daar ook wel eens zien.
  Hebben we in Iran volop kunnen bekijken. Toch wel een romantisch sfeertje.

 14. Je was bijna een stuk van je hand kwijt (-: Het lijkt me een prachtig park en moet zeker blijven bestaan. Iets wat de WOII heeft overleefd mag niet verloren gaan in onze moderne tijden. Wat een prachtig soort schaap is Naraah. Ze hebben het in elk geval goed.
  ’s Nachts denk je soms aan de gekste dingen…

 15. Het lijkt me inderdaad een prachtig park, ken het alleen uit jouw eerdere verhaal erover. Ik hoop dat ze overleven en wie weet kan ik het dan ooit nog bekijken.

 16. ja ik weet deze vliegenzwammen te staan al vele jaren achter elkaar , zwerf al meer dan 40 jaar inmiddels door deze mooie omgeving , ken de paadjes door en door

 17. Corona maakt meer kapot dan je lief is. Toch zonde als het zou moeten sluiten, en het park straks weer helemaal opbouwen wordt alleen mogelijk als je weer winst gaat maken.

 18. ja die hebben het ook zeer zwaar door dat … virus
  maar wat je al schreef WO11 overleefd , en in een zwaar bevochten omgeving ook nog eens
  ja dit overleven ze ook wel , zeker met wat steun voor mens en dier

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top