Architectuur

Fotoserie: Mozesbrug

Op fietsafstand van Bergen op Zoom vlakbij Halsteren ligt op de West-Brabantse Waterlinie een verschansing, Fort de Roovere. Onderdeel van dit fort is de Mozesbrug. Deze brug, die ook wel loopgraafbrug genoemd wordt, is een architectonisch hoogstandje want vanaf een afstand is hij niet te zien.

De Mozesbrug dankt zijn naam aan het bijbel verhaal over Mozes. Deze bijzondere man leidde tijdens de vlucht van de Egyptenaren, de Israëlieten en spreidde het water van de zee zodat ze veilig over konden steken. Het water stond als een muur links en recht van hen en sloot zich waardoor de Egyptenaren verdronken.

De brug is te bereiken door een 15 meter hoge trap die de omwalling verbind met het buitenwerk. Van bovenaf kijk je als het ware in de brug wat een bijzonder beeld geeft. Maar het echte gevoel krijg je wanneer je de trap afdaalt en tussen het water instaat en zo ongeveer op ooghoogte over het water kijkt. Een bijzonder gezicht is het, met het water zo naast je over een brug lopen. Zeker als er ook nog even een hond voorbij komt zwemmen, maar zouden ze dat ten tijde van Mozes ook mee hebben gemaakt?

De Mozesbrug is elke dag te bezoeken het adres is: Schansbaan 8 Halsteren.
Per auto en ov-fiets te bereiken en prima te combineren met een fijne wandeling.