Beplanting aan de rand van de Mozesbrug
Architectuur

Fotoserie: Mozesbrug

Op fietsafstand van Bergen op Zoom vlakbij Halsteren ligt op de West-Brabantse Waterlinie een verschansing, Fort de Roovere. Onderdeel van dit fort is de Mozesbrug. Deze brug, die ook wel loopgraafbrug genoemd wordt, is een architectonisch hoogstandje want vanaf een afstand is hij niet te zien.

De Mozesbrug dankt zijn naam aan het bijbel verhaal over Mozes. Deze bijzondere man leidde tijdens de vlucht van de Egyptenaren, de Israëlieten en spreidde het water van de zee zodat ze veilig over konden steken. Het water stond als een muur links en recht van hen en sloot zich waardoor de Egyptenaren verdronken.

De brug is te bereiken door een 15 meter hoge trap die de omwalling verbind met het buitenwerk. Van bovenaf kijk je als het ware in de brug wat een bijzonder beeld geeft. Maar het echte gevoel krijg je wanneer je de trap afdaalt en tussen het water instaat en zo ongeveer op ooghoogte over het water kijkt. Een bijzonder gezicht is het, met het water zo naast je over een brug lopen. Zeker als er ook nog even een hond voorbij komt zwemmen, maar zouden ze dat ten tijde van Mozes ook mee hebben gemaakt?

De Mozesbrug is elke dag te bezoeken het adres is: Schansbaan 8 Halsteren.
Per auto en ov-fiets te bereiken en prima te combineren met een fijne wandeling.

14 reacties

 • minoesjka2

  Jij weet mij toch elke keer weer te verrassen met onbekende plekjes met een een verhaal. En dan die mooie foto’s, heel sfeervol bij het verhaal.

 • rietepietz

  Iedereen rechtvaardigt z’n eigen mening, dat is nu zo maar is door alle tijden heen zo geweest. Ik lig er niet wakker van hoor maar soms is het wel leuk om dat soort dingen even naar het nú te trekken waarin we ook altijd een goede reden lijken te hebben om de dingen te doen die we doen.
  Het bijbel verhaal zie ik meer als een sprookje dat door de eeuwen heen natuurlijk ook veel”Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan” overleveringen zou vertellen. Maar dat is mijn ongelovige inkijk natuurlijk.

 • VillaSappho

  Mozes is geadopteerd door de Egyptenaren dat wist hij en hij zocht zijn eigen volk de Israëlieten op die door de Egyptenaren werden misbruikt als slaven. Ook niet bepaald zuiver lees de rest zelf maar ff na.

 • rietepietz

  Knappe foto’s, Groepen uitsluiten blijkt dus van alle tijden , die Mozes toch, alleen eigen volk mocht erdoor, wat een racist zouden we nu zeggen !

 • That's me

  Fraaie foto’s…maar voor een wandeling er heen is het net een beetje te ver.. ? ? ?

 • fietszwerver

  ja pracht foto’s en een interessant stuk geschiedenis
  ik heb een wandeling klaar liggen , of die daar ook langs komt , zal ik eens opzoeken.

 • petergreyphotography

  Wat interessant! Ik wist dit niet. Mooie foto’s ook. O ja! Mozes’ zus Mirjam had naar verluidt een hondje, een kruising tussen een teckel en een King Charles spaniël die Joshua heette. Dat diertje was gek op zwemmen maar werd meegedragen in een soort rieten rugzak. Dat was wel begrijpelijk, men had haast, maar het was toch wel sneu voor Joshua.