De toiletjuffrouw

Blog over een toiletjuffrouw op station Eindhoven

De toiletjuffrouw

Jaren geleden, ben voor het eerst in mijn leven onderweg naar Eindhoven. In alle vroegte scoor ik een broodje bij wat nu de Broodexpress is en hobbel de trein in. Dat ik een broodje kaas met een blaadje sla, schijfje tomaat en een plak komkommer (die ik er kansloos afschuif) heb lijkt misschien een nutteloze toevoeging, maar laat ik het zo zeggen. Ergens op dat broodje zat de reden dat ik de toiletjuffrouw op station Eindhoven nog steeds groet.

De treinreis duurde lang, te lang. Op Tilburg dacht ik nog, we zijn er zo, maar het was kort na dat station dat ik echt misselijk begon te worden. En dan duurt het lang. Het verergerde met de minuut tot ik niet meer op durfde te staan bang dat ik het gangpad onder handen zou nemen.

Eenmaal op Eindhoven vroeg ik rennend aan de conducteur waar het toilet was, hij wees me en ik haalde het. Alsof de toiletjuffrouw wist dat ik eraan kwam, opende ze het poortje wees me de goede kant op en terwijl dat broodje al snel vertrokken was regelde zij een vochtig handdoekje en een wegwerptandenborstel. Ook voor toen was dat al bijzonder en nadat ik haar hartelijk bedankt had uiteraard met een mooi bedrag, zocht ik mijn bezorgde date op het perron op.

De date liep uit op een langdurige relatie en het was dan een week na het minder charmante voorval toen ik weer op station Eindhoven kwam. Ik bracht de toiletjuffrouw een grote bos bloemen en doos chocola en bedankte haar nogmaals. De bepaald niet fantastische relatie hield lang stand maar nog altijd als ik die toiletjuffrouw zie bedenk ik me dat zij die dag de mooiste kennismaking was en dat ik het daar misschien beter bij had kunnen laten.

16 thoughts on “De toiletjuffrouw

 1. Zo zie je maar weer dat je uit onverwachte hoek steun krijgt, geheel onverwachts.
  Het is een blijvende meerwaarde in je leven, de rest maar vergeten. Hans

 2. Zonde dat die relatie slecht bleek, maar deze herinnering doet daar niets aan af! Zij was ook gewoon menselijk.

 3. Dat was een aardige, invoelende, toiletjuffrouw die kennelijk al meer met het bijltje had gehakt. Ze zag tenminste snel hoe de vlag er voor stond. Terecht heb je haar beloofd met iets moois. Eigenlijk zou de leverancier van dat broodje de kosten moeten betalen.

 4. Wat een mooi verhaal. Van die toiletjuffrouw, niet van de vervelende relatie natuurlijk.

 5. Ja precies dat is wat ik bedoelde , er waren nogal wat mensen die voor deze dame in de bres sprongen( al heeft dat niet geholpen” helaas. Zij werkt er dus ook niet meer dat gezien haar leeftijd niet heel vreemd is maar ze hád helemaal nog niet willen stoppen.

 6. Ik weet er niets vanaf als ik eerlijk ben. Wat ik wel weet is dat alle systeems op het station vervangen zijn en dat de schoonmaaksters allemaal bij een bedrijf horen. Oftewel ze krijgen loon. Je krijgt nu ook zo’n achterlijk tegoedbonnetje die je pas vanaf 4 euro kan gebruiken, het is inmiddels ook 70 cent dus ik ga niet meer op het station naar het toilet. En omdat ik in Eindhoven woon bezoek ik die al jaren niet meer.

 7. Heb je het nu over die oude dame die al héél lang de toiletten daar beheerde maar waarvan ik kortgeleden las dat ze de toiletborstel aan de wilgen moest hangen? Als ik me goed herinner wegens een soort reorganisatie. Ik las iets dergelijks in de krant en het viel me op omdat deze toilet juffrouw mij óók al opgevallen was als “uitzonderlijk”klant….eh …. mensvriendelijk ” die paar keer dat ik daar een “plasstop”had.

 8. Ik zie steeds meer gleuven voor gepast geld.

  Hoewel een vervelend moment heeft deze vrouw goed gedaan.

  Vriendelijke groet,

 9. Mooi! En de toiletmevrouw moet blijven! Liever dan zo’n anoniem groot toilet met een soort van kluisdeur er voor. Maar iets is nog altijd beter dan niets.

 10. Op de meeste kleinere stations zijn al geen toiletten meer….je zal maar nodig moeten!

 11. Een klein gebaar kan op het juiste moment een grote opluchting en verlossing brengen…

 12. gelukkig heb ik niet zo’n herinnering aan een toiletjuffrouw
  maar kan me goed voorstellen dat je haar een bosje blommen bracht nadien

  zo zie je maar weer de noodzaak van goede – schone toiletten en dan ook in iedere trein :(

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top