Het einde van het jaar nadert en met dat gegeven weet met dat er behalve een copieuze hoeveelheid eten ook de top 2000 nadert. Elk jaar is het maar de vraag of weer Bohemian Rhapsody bovenaan staat of dat een specifiek groepje fans deze topplaat van zijn ereplaats heeft gestoken voor iets wat daar sowieso niet hoort. Wat niet zegt dat ik vind dat Freddie altijd moet winnen, hoog eindigen mag ook. Daarom deel ik mijn top 10 van de top 2000 op willekeurige volgorde

Queen – Innuendo
Uiteraard hoor ik met Queen te beginnen ik ben dol op de muziek die deze band en Freddie Mercury specifiek, maar begrijp ook dat Bohemian Rhapsody op eenzame hoogte een beetje saai begint te worden. Daarom kies ik dit jaar voor Innuendo, wat insinuatie betekent. Dit nummer heeft voor mij alles waar dit jaar (en de laatste periode) voor staan. Tijdloos geweldig.

Linkin Park – In the end
Een stevig nummer kan en mag niet ontbreken in mijn rijtje voor de top 2000 en de reden dat ik dit nummer kies is omdat het dit jaar 20 jaar oud geworden is en ik het nog net zo graag luister als toen het uit kwam.

Kensington – Do I ever
Dit nummer is echt vaak voorbij gekomen dit jaar. Ergens had ik het nummer wel eens gehoord toen ik twee jaar geleden uitkwam maar pas dit jaar werd het favoriet. Kensington klinkt overigens ook heel lekker op mijn platenspeler.

Coldplay – Paradise
Eén van de meest geniale nummers van Coldplay is mijn bescheiden mening wat niet zegt dat ze niet nog meer geweldige nummers hebben. Mijn keuze voor Paradise daarentegen is niet lastig, het gaat over een jong meisje met dromen in een verloren wereld. Tijdloos geweldig nummer.

Boudewijn de Groot – Welterusten meneer de president
Dit is zo’n nummer die ik eigenlijk nooit zomaar hoor maar bovenal specifiek aanzet als het me allemaal niet meer zo bevalt. Het nummer is dan wel gericht op een andere president en een andere oorlog maar het nummer is tijdloos goed en past alleen daarom al in de top 2000.

Europe – Final Countdown
Zodra ik dit nummer hoor gaat de muziek harder. Het is dan ook het ultieme jaren ’80 nummer met geweldig gitaarwerk bijna onovertroffen en alleen daarom verdient het een plek in deze top 10.

ABBA – Lay all your love on me
Over moeilijke keuzes gesproken. Dat ABBA dit jaar met een nieuw album kwam heeft mijn keuze niet beïnvloed hoewel ik één van hun nieuwe nummers ook graag draai, twijfelde ik vooral tussen een drietal van hun oude nummers maar koos deze omdat het nummer me nooit verveelt en heel veel voorbij is gekomen dit jaar.

Ramses Shaffy – We zullen doorgaan
Ik luister niet veel Nederlandse muziek maar Ramses Shaffy is zo’n zanger die raakt ondanks dat de muziek al oud is.

Mumford & Sons – Babel
Een uniek geluid heeft deze band en dit nummer heeft zo’n bijzondere misschien wel geniale tekst dat ik ernaar blijf luisteren en ervan blijf genieten.

Cranberries – Zombie
Ik leerde de Cranberries in het eerste jaar mijn middelbare school kennen, een lerares leende me een cd die ik dan overnam op een cassettebandje en luisterde met mijn walkman. Later kocht ik cd’s en nu zou ik de muziek wel op elpee willen. Zombie gaat over een twee jongens die omkomen bij een aanslag van de IRA in 1993.

Luister bovenstaande muziek in onderstaande playlist.
En welke nummers horen in jouw top 10 van van de top 2000?