Met een Brabander naar Rotterdam + fotoserie

Met een Brabander naar Rotterdam

Met een Brabander naar Rotterdam + fotoserie

Sinds in Frans ken ben ik welgeteld één keer met hem naar Rotterdam geweest. We stonden hooguit een kwartier stil, reden de Erasmusbrug over en meteen door naar het strand. Niet echt mijn idee van een dagje weg en zeker geen goede kennismaking met mijn favoriete stad. Daarom ging ik met een Brabander naar Rotterdam.

Markthal
Voor mijn doen was het schandelijk lang geleden dat ik in Rotterdam geweest was, Frans kent de stad niet en dus mocht ik als een echte gids alle bijzondere plekjes van Rotterdam laten zien. We parkeerden op Capelse Brug waar we in plaats van twee ov-fietsen de metro namen. Best prijzig maar Frans had nog nooit in de metro gezeten en eigenlijk hoort dat een beetje bij een goede kennismaking. Op de Blaak stapte we uit, hij was al eens over de Markthal begonnen en die liet ik hem dan ook zien. Ik zag tot mijn spijt dat het nog commercieler en toeristischer geworden was dan eerst, maar hé het ongedierte is er uit.

Kubuswoningen
Hoewel Frans de Kubuswoningen in Helmond kent, wilde ik hem toch graag het Blaakse Bos laten zien. Hij genoot vooral van het uitzicht over de Oude Haven maar hij zou voor geen goud in zo’n teringding willen wonen. Op de Blaak scoorde we de twee laatste ov-fietsen en reden de stad door.

Spido
Dat het zeker 15 jaar geleden is dat Frans gefietst heeft zorgde voor heel wat gemopper over de ov-fiets. Ik trok me er niets van aan en reed door het centrum om bij de Spido uit te komen. Na een klein kwartier gingen we aan boord. We installeerde ons op het bovendek en hoewel ik vaker rondgevaren heb op de Nieuwe Maas vond ik de rondvaart, net als Frans erg leuk. Aan boord wordt een hoop verteld over gebouwen langs het water en doet het de naam Havenroute absoluut eer aan. Ik genoot voooral van Frans die zat te genieten van al die bedrijvigheid.

Delfshaven
Eenmaal aan wal reden we via een supermarkt voor wat lekkers, door naar een museum. Helaas is die ook in het hoogseizoen maar 2 dagen open. Goede reden om nog eens terug te komen. Ik vertelde Frans wat ik wist over het bombardement en de tijd erna en reed daarna door naar een stukje oud Rotterdam. Ook Delfshaven kon Frans zijn goedkeuring krijgen, de oude huizen, schepen en molen zijn meer zijn smaak dan al dat ‘nieuwe spul’. Geen zorgen, Cousin Itt is inmiddels naar de kapper geweest. We reden vlot terug naar dat nieuwe spul en aten een ijsje bij Capri. Er is in jaren niets veranderd bij die zaak, behalve dan de kwaliteit nog beter is geworden en de rijen langer.
We wandelden door het centrum sloegen af richting de Leuvehaven waar ik Frans de oude kranen liet zien en natuurlijk het beeld de Verwoeste Stad. Ossip Zadkine kreeg de inspiratie voor dit beeld toen hij over het boven de grond lopende treinspoor (nabij de Willemsbrug nu) de stad binnenreed en de verwoesting zag. Hij was toen onderweg naar een vriend van hem in Deurne. Deze vriend, Hendrik Wiegersma, is de vader van de man die Het Dorp schreef voor Wim Sonneveld. Over leuke feitjes gesproken.

Euromast
Terug naar Rotterdam we lieten het beeld voor wat het was en reden naar de Euromast. Al bij de Spido had ik combikaarten gekocht maar ik moest alsnog in de rij aansluiten. We namen de lift en even later lag Rotterdam aan onze voeten. Ik wees Frans op de plaatsen waar we geweest waren, vertelde over de bruggen, over de SS Rotterdam, wees hem de gloed van het strand en Den Haag en Frans? Die keek vooral naar het gebrekkige onderhoud en was bang voor betonrot. Zowel hij als ik hoefden niet zo nodig nog verder omhoog. Ik ben bepaald niet bang voor betonrot maar zag ook dat deze oude toren best eens gekieteld mag worden.

Met een ommetje reden we naar de Blaak waar we onze fietsen terugbrachten en de metro naar de auto terugnamen. Op de Capelse Brug kan je gratis parkeren als je daarna de metro neemt. Qua prijs scheelt het niet heel veel, ik stuurde Frans nog even naar een plekkie aan de Maas en toen was het al snel tijd om Rotterdam achter onze te laten. Want ik ging dan wel met een Brabander naar Rotterdam, maar ook met die Brabander weer naar huis.

24 thoughts on “Met een Brabander naar Rotterdam + fotoserie

 1. Leuk, zeg! Nu ik niet meer in Amsterdam woon, kan ik gewoon hardop zeggen dat de sky line van Rotterdam geweldig is. En Delfshaven is ook bij mij favoriet!

 2. Een heerlijk mooi verslagje van jullie trip naar Rotterdam, geïllustreerd met bijzonder knappe foto’s.

 3. Leuk die kennismaking van Frans met jouw lievelingsstad! Tuurlijk hoorde dat eens te gebeuren!

 4. Inderdaad een knappe stad en heel veel te zien.Ben er ook eens een hele dag naar toe geweest en heb er veel van genoten.Was er al vaak omdat ik er vrienden wonen heb en er vroeger voor mijn rugprobleem ging kanovaren met de Rotterdamse kanoclub

 5. Een Brabander in Rotterdam is bijna om de hoek.
  Met de metro kom je overal wel snel en makkelijk, op de fiets gaat het heel anders.
  vind het ook een leuke stad om te bezoeken, de haven leeft als geen ander. Hans

 6. goh ik las er dus al eerder over , maar heb nu de site en route vast gezet
  en ga het zeker fietsen
  ik wandelde in Harderwijk richting station komt er met een rot vaart zo’n willi de hoek om :)

 7. Rotterdam lijkt mij gezellig dagje. Wat mooi daar om te zien. Twee jaar geleden zijn wij daar ook toegewenst. Naar markthal om te kijken. Misschien weet jij nog? Ik ken pas jou later via blog. Mooie foto’s geworden. Het is daar altijd wat te doen. Fijne dag gewenst.

 8. Ik fietste de brandgrens een aantal jaar geleden alweer. Absoluut de moeite waard! Het is in een middag op de fiets te doen maar het is een wandeling die in 3 delen opgedeeld is. Hier kan je mijn blog erover vinden. P.S> Harderwijk is een beetje uit de richting.

 9. Wat een gezellig uitje was dat. En je ziet meteen ook het meeste met een gids die de weg zo goed weet.

 10. prachtig blog Liesbeth
  ik was nu 3x in Rotjeknor en kom er weer terug , las na de belevenissen van jou en Frans , welke ik begrijp , ik ga ook voor het oude en b.v de techniek , maar ook het betonrot eventueel hihi
  las bij een reactie over de ” brandgrens ” en dat wil ik zeker ook eens bezien
  ik dacht dat ik je gister zag rijden in de willi in Harderwijk :) , was je niet :)
  fijne avond groet

 11. Een rondvaart maken is inderdaad een prima manier om een stad even globaal te verkennen.
  Ik heb niet zoveel met Rotterdam, alleen al om zijn parkeerbeleid waarbij je uitsluitend kun pinnen. Maar oke, ik ken de stad dus zeker niet goed genoeg o, er een oordeel over te hebben. Misschien moet ik ooit de stad eens verkennen met iemand die van de stad houdt, dat is natuurlijk het beste .

 12. Ik heb een tijd gewoond op de wolphaertsbocht in Roptterdam toen ik een jongetje van een jaar of acht was. Vooral de haven was mijn stekkie…

 13. Wat een mooi en lief verhaal over jullie tocht naar wat bijna je thuisstad is/was. (En dan moet ik nog naar de foto’s kijken). Ik herken veel van wat je vertelt (ik denk er een Rotterdamsig accent bij) en ook ik vond een tochtje met Spido geweldig. (Ik heb nog een foto van ons gezin toen ik 8 was ofzo, de hele zwik op de foto bij het verlaten van een Spidovaartuig. Dit is nog van voor Napoleon, maar een jaartje geleden heb ik het overgedaan, tot de tweede Maasvlakte aan toe). Rob Alberts hierboven heeft gelijk. De prachtige boeken rond Merijntje Gijzen gaan hier basicly over. Arme Brabantse boeren die ‘emigreren’ naar het westen omdat daar werk is, zoals arme Drentse boeren in ongeveer dezelfde tijd of iets later op flats in Enschede terecht kwamen voor de textielindustrie (en, naar het schijnt, kippen en een varkentje hielden op het balkon). :-)

 14. Ja die brandgrens ken ik al, erg interessant maar voorlopig staan er andere dingen op het menu.

 15. Mooie blog over de mooiste stad van Nederland ;-)
  Ben benieuwd wat Frans er van vond en of hij het voor herhaling vatbaar vond …… trouwens, dan zou je ook nog eens de brandgrens kunnen fietsen met hem :-)

 16. Ooit vertelde mij iemand dat er erg veel Brabanders naar Rotterdam trokken.
  Thuis geen werk, maar in en rondom de Rotterdamse havens veel nieuwe kansen.

  Zonnige groet,

Comments are closed.

Back To Top