Fotoserie: Mariapark Lommel

Mariapark Lommel

Fotoserie: Mariapark Lommel

De foto’s zijn niet vrij te gebruiken en ook niet vrij te krijgen. Alleen bericht sturen via contact voor publicatie in tijdschriften, kranten of professionele websites.

Op zoek naar heel wat anders, kwam ik een vermelding van Mariapark Lommel tegen. Benieuwd zocht ik het park op en kwam tot mijn stomme verbazing een heel bijzonder devotiepark tegen die ik kort daarna met prachtig laagstaand licht bezocht.

Mariapark Lommel
In 1925 arriveerde de eerste paters in Lommel. Om precies te zijn in Lommel-Werkplaatsen, een wijk gebouwd voor arbeiders van naburige bedrijven zoals de zinkfabriek. Drie jaar later werd de Mariagrot ingewijd en werd dit gebied een bedevaartsoord. Gelukkig bleef het hier niet bij, Pater Catejaan liet vervolgens 7 kapellen bouwen ter ere van de Weeën van Maria. In Nederland is dit meer bekend onder de naam de Smarten van Maria en gaat dus over haar ellende. Voor een leek is niet elk verhaal in de kapellen herkenbaar, maar het zijn stuk voor stuk prachtige bouwwerken die dateren van voor de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig
Net na de oorlog werd nog een deel aan dit park toegevoegd. Een kruisweg inclusief calvarieberg (nagebouwde berg waar Jezus gekruisigd werd) trok zo nodig nog meer bedevaartgangers maar in de huidige tijd is Mariapark Lommel vooral een stukje geschiedenis. Elke kapel is in een andere stijl vervaardigd en hoewel ze hier en daar weer wat liefde kunnen gebruiken hebben ik vooral verstild genoten van dit bijzondere park.

35 thoughts on “Fotoserie: Mariapark Lommel

 1. Lag het maar iets dichter bij, daar zou ik wel eens rond willen kijken, echt prachtig. Je foto’s zijn weer heel bijzonder, zo sfeervol.

 2. Schitterend deze oude, eenvoudige gebouwen. Daar houd ik van. Vooral zoals jij ze gefotografeerd hebt. Fijn dat je op de foto kan klikken voor een vergroting.
  Als er voor elke wee van mij een kapel moest worden gebouwd, had heel Zuid-Holland vol gestaan (-:

 3. Prachtig.

  Heiloo heeft ook zo’n mooi bedevaartsoord.
  Maar deze spant de kroon.

 4. Prachtige foto’s weer, erg sfeervol! Voor dit soort vergeten, sprookjesachtige plekken zou ik vaker tijd moeten maken…

 5. Interessante plek. De foto’s zijn weer bijzonder sfeervol. Past erg mooi in het verhaal.

 6. De eerste zin kwam bij mij niet echt binnen, maar je foto’s zijn werkelijk prachtig. Het is daar schitterend.

 7. Wat een prachtige foto’s, surrealistisch doen ze aan.
  Een omgeving met een geschiedenis, van hard werken. Hans

 8. Ja, dat is altijd mooi, een plek met een verhaal, en het bestaat vooral om lekker van te genieten.

Comments are closed.

Back To Top