77 miljoen

77 miljoen

77 miljoen

We leven in een land waar ouders met kinderen in een daklozenopvang wonen omdat er niet genoeg betaalbare woonhuizen zijn. Ze zijn (nog) niet werkloos, maar ze hebben ook geen plaats om te wonen. Omdat er structureel teveel rotzooi in de natuur geknikkerd is en dat nu de dubieuze naam PFAS heeft. Maar er is blijkbaar wel 77 miljoen (dat is 6 nullen voor de komma!) over om de kwade geesten van het nieuwe jaar weg te knallen. Terwijl er ondertussen bouwvakkers werkloos thuis zitten en anderen door die rotzooi niet naar huis kunnen of in het (mortuarium van het) ziekenhuis liggen.

Op een veilig 2018Huizencrises
De bouw is 2% gedaald, terwijl het tijdens de crisis ook al daalde. Weer meer bouwvakkers die een ander beroep moeten gaan kiezen en degene die overblijven worden nog duurder. Waardoor de huizen die ze bouwen ook duurder moeten zijn want er moet genoeg winst gemaakt worden. Als ze al bouwen met dat PFAS-verhaal, maar om dat op te lossen passen we gewoon de marges aan. Niet dat de aarde en het milieu daar iets aan heeft, maar jongetjes met hele diepe zakken, grote auto’s en ongetwijfeld een bijpassend huis, wel.
Ondertussen laten we nog wel mensen toe, die straks in ieder geval tijdelijk mogen blijven omdat hun land op dit moment van twee kanten wordt bedreigd. Was er werkelijk iemand die dacht dat dat vliegtuig zomaar uit de lucht was komen vallen? Naïef. Helaas kunnen we de mensen die vluchten voor hun leven niets bieden, nog niet eens een huis. We kunnen zelf al amper wonen. Kennen jullie die dure nieuwbouwwijken waar huizen al te koop staan voor ze (af)gebouwd zijn? Gezellige gezinnen die alweer uit elkaar zijn. Schijnt 1 op de 2 te zijn. Scheidingen hè, niet die huizen. Maar wie kan zoiets alleen ophoesten plus de kosten van kinderen. Maar er is wel 77 miljoen over voor vuurwerk. O vorig jaar was er ook nog 12,9 miljoen om alle schade van oud & nieuw te dekken, ben benieuwd naar het bedrag van dit jaar. En dan is er nog twijfel of er nog vreugdevuren mogen komen. Ga er lekker mee door joh, maar zeik dan ook niet over PFAS, CO2 en meer van die wereldbolverneukenderotzooi. Moeten we wel accepteren dat we de pijp uit gaan aan gebrek aan schone lucht zoals de koala’s in Australië.

Rotjochies
Een stel rotjochies, zoals dat vroeger heette, zet zonder de gevolgen te overzien met vuurwerk een bank in de fik in een flatgebouw met één uitgang. Onveilig, maar hoeveel staan er niet in dit land? Flatgebouwen hè, die bank is gewoon klote en gaat de eigenaar van het pand zijn kop kosten tenzij hij de voormalige eigenaar van de bank kan achterhalen en een verbod op het plaatsen van spullen in hal heeft in dat gebouw. Een bank die twee mensen de kop kostte, want er was voor gewaarschuwd. Maar hoe is het mogelijk dat twee knullen van 12 en 13, twee rotjochies, pubertjes die stoer willen doen met al dan niet door hun ouders gekocht vuurwerk, dat alleen af mogen steken? Als ze al niet begrijpen dat ze herkend zullen worden door buren en camera’s omdat ze er zelf wonen, hoe is het dan mogelijk dat twee van zulke dombo’s zonder toezicht vuurwerk af mogen steken? Waar waren hun ouders? Waarom zijn twee van zulke jonge kinderen buiten terwijl het nieuwe jaar nog geen uur oud is? De tijd dat je gezellig met de buren buiten vuurwerk kijkt, een oliebol eet of onder toezicht met papa een pijl de lucht inschiet, is wel voorbij. Want twee rotjochies hebben samen 2 doden op hun nog zo jonge geweten. En vergis je niet, voor dat drama draaien we allemaal op. Want wie kan zoiets betalen? Wie kan het smartengeld betalen wat ervoor zou zorgen dat een moeder en dochter een nog een soort van leven zouden hebben? Die jongens niet en hun ouders ook niet. Het is met geld niet goed te maken, zelfs niet met 77 miljoen.

Afschaffen
Oud&NieuwLullig als je als ouders van die rotjochies wil verhuizen, want dat lijkt me verstandig, en er geen betaalbare huizen beschikbaar zijn. De tijd dat er op werd gelet en je pubers aan kon spreken is allang voorbij. Wie waagt het tegenwoordig? Pubers zien op hun 500 euro kostende appel tablet videoclips waarin het hebben van een mes stoer is dan is een rotje weggooien ook stoer, zeker als het niet weggooien is maar neerleggen op een oude stoffige bank. Geloven jullie dat vuurwerk in huidige vorm wordt afgeschaft? Ze kunnen telefoongebruik op de fiets al niet handhaven! Een adolescent of puber wijzen op het gevaar van niet opletten in het verkeer, daar is het corps al te klein voor, laat staan vergelijkbare jongeren aanspreken op vuurwerk.

Bij de buren
Geen verkoop van knalvuurwerk in Nederland meer. Een mooie utopie. Ik piepte de grens met Duitsland over na de kerst. Voor me, achter me alleen maar Nederlanders. De hele straat vol, die Duitsers moeten gedacht hebben dat we dat we na bijna 80 jaar revanche wilden, zo druk was het! Nog voor ik in het eerste dorp was, werden er al op 3 plaatsen vuurwerk verkocht. Verkeersbegeleiders konden het amper aan en dan heb ik het nog niet over alle rotzooi die Aldi Süd verkoopt. Dat zie je hier niet in die graaimanden hoor. Moet ik geloven, al zou het grootste deel van het volk zich eraan houden, dat hier volgend jaar geen knalvuurwerk te horen is? De uitstroom naar het zuiden en oosten gaat files veroorzaken langer dan we ooit gekend hebben. Die Duitsers lachen zich nu al de Bratwürst uit de broek.

Traditie
Want volgend jaar moet er wel weer gewoon vuurwerk komen want dat is traditie. En hoe achterlijk die traditie ook is, daar blijf je vanaf. Een paar vuurpijlen afsteken voor de deur en de buren een gelukkig nieuwjaar wensen is traditie. De politie bellen en bekogelen is blijkbaar traditie, vuilnisbakken en borden molesteren is al jaren traditie, miljoenen aan vuurwerk uitgeven is blijkbaar traditie, want de enige reden dat zo’n bedrag bekend is, is het feit dat er legaal vuurwerk wordt verkocht en de opbrengst wordt opgeteld. We hebben het niet over illegaal vuurwerk natuurlijk, maar dat is ook traditie de grootste knal hebben. Compensatie voor iets wat je niet hebt is dat, net zoals zo’n belachelijk grote SUV of knalrode sportwagen op je 50e. Voor de gemiddelde is vuurwerk een uitgave of minimaal een enorme last. Want de tijd dat je het rotjochie van de buurt aansprak op zijn gedrag is voorbij. De tijd dat de wijkagent aan de deur kwam en de kosten van een kapotte ruit of afgeknalde autospiegel werd gedekt, die is ook voorbij. Blijkbaar leven we nu in de tijd dat er 77 miljoen wordt uitgegeven en het elk jaar meer kost om die aanslag op natuur en mens te dekken.

32 thoughts on “77 miljoen

 1. Je hebt hartstikke gelijk! Dat gelazer met vuurwerk moet stoppen. Gewoon verbieden voor particulieren.
  Raddraaiers moeten worden aangepakt. Een land dat tolereert dat hulpverleners worden bekogeld met alles wat voorhanden is, geeft een slecht voorbeeld voor de opgroeiende jeugd. Minstens een halfjaar de cel in, wat meteen goed voor de werkeloosheid is. Wel op water en brood, hè?

 2. Het is echt bizar inderdaad. Ik ben voor een vuurwerkverbod. Als het lukt om zwarte piet te veranderen in roetveegpieten, waarom lukt het dan niet om vuurwerk te verbieden?!

 3. Dieptriest is het. Echt dieptriest. Vooral dat gebeuren in Arnhem. Rotjochies, ja. Die dit ook niet gewild hebben. En hun ouders ook niet. Maar welke ouder laat een kind van die leeftijd alleen op straat vuurwerk afsteken? Die van mij kwam het tuinpad niet af op die leeftijd middenin de nacht. Waarom zijn kinderen tegenwoordig zo heilig? Alles moet maar kunnen, ze mogen alles, de prinsjes en prinsesjes. Bah! En dat vuurwerk? Afschaffen die bende. En hoezo ‘maar het is traditie’? Tradities veranderen, jongens. Al eeuwenlang. Vroeger gooiden we vrouwen die een beetje vreemd waren en van katten hielden op de brandstapel. Daar zijn we ook mee gestopt. Bof ik even…
  Koop maar een ratel als je zo nodig geesten weg wilt jagen.

 4. We zijn met teveel mensen!!!
  En O&N is allang niet meer wat het vroeger was.
  Wij geven er geen cent aan uit, maar mooi siervuurwerk mag ik eens per jaar graag zien hoor.

 5. 77 miljoen tis wat en wat denk je van alle voorzorgsmaatregelen zoals papier containers,brieven bussen e.d preventief verwijderen ook niet gratis.Twee jaar geleden gingen er twee boten in vlammen op in onze haven.De havenmeester had het in de gaten en zo bleef een nog grotere ramp uit op de winterberging waar zo’n 150 boten staan.Toen is het daarna een vuurwerkvrije zone geworden in de hele wijk.Nu gaan er hier ook stemmen op voor een algeheel verbod,ik ben voor.Ik ben het eens dat jochies niet alleen op straat horen om die tijd en al helemaal niet met vuurwerk.De ouders hebben verzaakt en zijn er nu vele levens verwoest,ook van die jochies.

 6. Het is gewoon een schande dat kinderen van die leeftijd alleen buiten mogen lopen op dat tijdstip en met toegang tot vuurwerk.

 7. Alhoewel ik zelf altijd genoot van vuurwerk kijken (en een paar sier dingen afsteken), ben ik er nu helemaal klaar mee. Mensen gedragen zich gewoon onverantwoord! De auto’s die hier in de fik zijn gestoken (zeg, doe even normaal!!!), het vuurwerk wat richting hulpverleners wordt gegooid (zijn we helemaal gek geworden), maar met name de vader en zijn 4-jarige zoon die om het leven zijn gekomen in die lift tijdens die verschrikkelijke brand in de flat in mijn stad. Oh, wat ben ik daar van geschrokken. Omdat het dus een gezin is uit mijn stad, gokte ik dat ze in het ziekenhuis van Arnhem zouden liggen. Ik heb er een kaartje naar toe gestuurd en ga er maar vanuit dat de kaart bij ze terecht is gekomen. Om te laten weten dat ik het gewoon zo, zo verschrikkelijk voor ze vind. En omdat ik denk dat een kaartje gewoon iets kan betekenen in de hun leven die vanaf nu gewoon verscheurd is. Pff… En die 2 kinderen die het veroorzaakt hebben? Zijn uiteraard ook slachtoffers. Wat voor rotjochies het ook zijn. En hoeveel beter ze ook hadden moeten weten, je kan op die leeftijd toch niet bedenken dat dit het gevolg zou zijn.

  Nee, ik ben helemaal klaar met dat vuurwerk. Echt. Hoeveel dode mensen moeten er nog meer bij komen?

 8. Ik heb het er met mijn vader over gehad, die zei dat ik niks uithaalde omdat iedereen mijn vader kende. Ik werd altijd meteen gesnapt. Met oud en nieuw alleen buiten ’s avonds? Ik mocht na 12 uur de buren een hand geven en daarna kon ik gewoon terug naar bed op die leeftijd.

 9. Ik ben het helemaal met je eens: ik zou het toejuichen als het verboden wordt. Maar ik vind tegelijkertijd dat je wel heel hard oordeelt over die twee ‘rotjochies’. Je zou zelf maar moeten leven met zoiets op je geweten. En het zouden je kinderen maar zijn. Wisten ze van jou altijd waar je uithing en wat je uitspookt? Heb jij nooit domme dingen gedaan als 12-jarige? Wie zonder zonde is … Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is, en ik hoop dat ze ook echt een gepaste straf krijgen, maar in mijn optiek zijn ook die jochies slachtoffer in dit hele gebeuren. En zij, hun ouders, grootouders en weet ik veel nog wie meer allemaal zullen voor altijd met de gevolgen moeten leven. Terecht? Misschien. Of zeker wel. Maar toch … En voor alle duidelijkheid: wat mij betreft wordt iedereen die buiten de tijden vuurwerk afsteekt of dingen vernield gestraft.

 10. Veel van die vuurwerkkopers zouden hun geld beter nuttig besteden Dan maar klagen dat ze achteraf in de rode cijfers zitten.

 11. 77 miljoen..

  bijna niet te geloven Liesbeth

  in Vlaanderen is er een permanent vuurwerkverbod, tenzij je de toestemming krijgt van de gemeente…

  het probleem is wel dat de regelgeving moeilijk te handhaven is..

  zelf heb ik wel geen knal gehoord

  bij de jaarwisseling organiseren sommige grote steden zelf nog wel een vuurwerk, zoals in Antwerpen aan de schelde of in Brussel op de Heysel vlakte

  groeten

 12. Waar is de tijd gebleven dat de mensen op hun hurken gingen zitten en met een flinke scheet het oude jaar vaarwel bliezen.
  Toen daar eens toevallig iemand bij rookte, ontstond er een steekvlam.
  Dat was het moment dat het vuurwerk werd uitgevonden, toen nog gratis.

  Als er een Hulk op het binnenhof zat, zou hij de verantwoordelijke voor elke schade, zelf die schade laten betalen.
  Moet je eens zien hoe snel de vernielingen en milileu vervuilingen stoppen.

 13. 77 miljoen euro voor vuurwerk blijft een ongelofelijk bedrag.
  De schade of voor hulpverleners, omstanders, betrokkenen, dieren en natuur en materiele schade stijgt daarbij met het jaar.

  Op deze manier is een traditie onhoudbaar geworden.

  Terecht dat jij dit blog schrijft.

  Stille groet,

 14. Dus jij wil zeggen dat je geen vuurwerk gehoord hebt voordat het mocht? Dat er geen schade door het vuurwerk is geweest in een kilometer omtrek en dat er niemand gewond is geraakt? Geef me je postcode, ik verhuis;)!

 15. We wonen in een land waar er door vervuiling geen huizen gebouwd mogen worden dus verhogen ze de toegestane waardes maar om er vervolgens te grote, te dure koopwoningen neer te zetten in plaats van betaalbare huurwoningen voor het gemiddelde gezin. En dan ben ik somber, het is dat ik Frans tegenkwam anders had ik nog steeds in Eindhoven in een studio gewoond die qua prijs 2 keer de sociale huurwoning was (rijtjeshuis!) en dan mag ik niet somber zijn? Zou een beetje hypocriet zijn als ik daar niet somber van werd hè. EN dan had ik nog de mazzel dat ik op twee plaatsen naar een huurwoning zocht.

 16. Ik zou het niet erg vinden als er een vuurwerkverbod zou komen, maar in principe vind ik wel dat mensen hun verdiende centen lekker mogen uitgeven aan wat ze zelf belangrijk vinden. En zolang er geen vuurwerkverbod is, mag dat ook vuurwerk zijn. Bij ons in de straat en omgeving ging er weer voor duizenden en duizenden euro’s in de lucht en alles is goed gegaan – ben dus ook wel meer van het aanpakken van de minderheid die zich niet weet te gedragen.

 17. Ik denk dat mensen meer tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Als je twee keer dat per maand verdient zal je me niet horen, maar in dit land heeft nog steeds 1 op de 5 dramatische schulden en onze kapitalistische regering denkt alleen maar door zulke bedragen dat het allemaal nog wel duurder kan.

 18. Eigenlijk te gek voor woorden, er zijn mensen die er het hele jaar voor sparen, en voor €2000 vuurwerk kopen. Hopelijk wordt het snel verboden.

 19. Tja, zo zijn er wel meer dingen die ik echt niet snap. Geld voor onderwijs en de zorg is er niet, maar er kan hier wel een snelweg fietspad aangelegd worden naar groningen, op de plek waar nu een zandpad ligt. Nou komt iedereen in opstand omdat we dat zandpad willen behouden, in plaats van een 5 meter breed fietspad wat een paar miljoen kost. Soms snap ik de wereld niet. En ik denk dat ik sommige dingen ook nooit ga begrijpen.

 20. Die 77 miljoen is uitgeven door consumenten, niet door het rijk. Maar er is idd geld genoeg in dit land. Ook in de schatkist zit genoeg. Maar mensen stemmen graag rechts en liberaal, en rechts en liberaal breekt alles af voor iedereen die niet hun vrienden zijn.

 21. Het wordt ook echt elk jaar gekker. Tot voor kort ‘iet ik het maar gebeuren’, maar dit jaar was ik me wel heel erg bewust van wat er met dat geld voor goeds had kunnen gebeuren. En dan is dat vuurwerk dus echt een schande!

 22. Jij kijkt wel heel erg naar de sombere kant, zo erg dat je daar weer van geniet. En die 77 miljoen is wat er gekocht is aan vuurwerk, dat is geen belastinggeld. En daar zit volgens mij het buitenlandse en illegale nog niet eens bij. Maar evengoed, de knallers zijn niet de mensen die in woningnood zitten, die denken daar waarschijnlijk niet eens aan.

 23. Uitstekend betoog.
  Rotjochies zijn strontvervelend en vaak ook héél gevaarlijk. Dat is nog maar eens gebleken. Onderschat niet waartoe pubertjes toe in staat zijn als ze zonder enige sturing losgelaten worden. Het zijn ongeleide projectielen.

 24. Gelukkig betalen de gebruikers het zelf en mag de gemeenschap voor de schade van verknalde idioten opdraaien.
  In Australië is er wel veel geld voor een vuurwerkshow, maar niet voor de brandweer. Hans

 25. als je het legale knalwerk in Nederland afschaft zullen meer mensen illegaal gaan afsteken. Met daarbij hardere knaller, grotere schade en meer ongelukken. En de duitsers maar lachen, want die zien grote knallers in de verkoop, met meer omzet…. Leve Nederland.

  Love As Always
  Di Mario

 26. In het weekend weer een gewonde hier in het zuiden bij Born. Ontploft vuurwerk. Ik heb het idee dat normale mensen dit gevaarlijk vuurwerk niet afsteken. Zonde geld. Maar zoals zo vaak lijdt de bevolking onder druk van de omzet… Ik zou wel eens willen weten hoeveel zwart geld hierin omgaat.

 27. Vuurwerk wordt tegenwoordig als wapen gebruikt, en dat is waarschijnlijk terug te brengen op kinderen die niet of nauwelijks opgevoed worden, normen en waarden lijken afgeschaft te zijn, dat is het probleem, niet het vuurwerk. Ook de halfzachte houding waarmee men tegenwoordig met jeugdrecht omgaat is een zaak van zachte heelmeesters en stinkende wonden.
  Dat vuurwerk kan natuurlijk echt wel een tandje minder, gewoon een uurtje mooi siervuurwerk direct na 12 uur, Het is mij ook een raadsel waar men heet geld vandaan haalt maar dat is waarschijnlijk een kwestie van prioriteiten stellen bij sommige mensen. Van mij zit er geen cent bij.
  Maar zelfs al zou het vuurwerk helemaal afschaffen een groot succes worden, dan nog komt er geen 77 miljoen vrij om huizen te bouwen.

 28. ik kan het enkel maar beamen , helaas :(
  echt zwaar straffen ja , is 1 oplossing

  jij zo las ik sluit je bij kakel aan , ja smaken verschillen :)
  klopt mij viel het weer ook tegen , maar hoefde er gelukkig niet uit en genoot het schaatsen

 29. Volledig met je akkoord.Er is nog weinig respect voor natuur en mensen.de aanval op zorgverleners zou heel zwaar moeten bestraft worden maar wat doet men,men laat ze dezelfde avond terug vrijEen echte schande

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top