Blogtip: Hoe maak ik mijn website sneller?

Hoe maak ik mijn website sneller?

Blogtip: Hoe maak ik mijn website sneller?

Zo eens in de zoveel tijd kom ik het nog tegen, een langzame website waarbij de foto’s als laatste geladen lijken te worden. Zonde want niet iedereen heeft het geduld om even te wachten. Lees hier blogtip hoe maak ik mijn website sneller en controleer meteen hoe het met jouw site gesteld is.

Waarom een snelle website belangrijk is
Niet iedereen heeft zeeën van geduld en/of tijd. Als iemand op zoek is naar bepaalde informatie en de pagina laadt te langzaam dan kan je in je statistieken zien dat je website een hoog bouncepercentage heeft. Dat wil je niet want behalve dat je potentiële klanten kwijt raakt, raak je zeker eventuele nieuwe volgers voor je blog kwijt.

Categorieën opruimen
Eens per jaar kijk ik ook mijn categorieën na. Gebruik ik ze wel allemaal? Kan ik er een paar samenvoegen? Ik heb bijvoorbeeld boeken en films bij elkaar gezet omdat de films niet zo heel veel besproken worden. Ook heb een ik nieuwe categorie in het leven geroepen, Doezel is toegevoegd. Simpelweg omdat ik vaker over katten schrijf maar toch zag dat Doezel gezocht werd. Blijkbaar heeft dat mormel meer fans dan in dacht.

Plugins
Kijk af en toe ook je plugins na. Heb je die nog wel nodig? Is een plugin niet dermate geüpdatet dat die nu een ander vervangt? Wordt de plugin nog wel geüpdatet? Allemaal vragen om jezelf te stellen en om na te kijken. Controleer je website sowieso na elke update, pas nog kreeg ik een foutmelding en moest ik een plugin vervangen. De plugin blokkeerde alle links op mijn blog.

Te grote foto’s
Ook een ruimtevreter, foto’s. Gebruik je een foto niet meer? Verwijderen! Let er sowieso op dat een foto niet te groot is, verklein de foto en het bestand. In Photoshop gebruik ik daar Safe For Web voor maar er zijn meer mogelijkheden. Ook online en dus ook zonder photoshop.

Spam
Als je net zoals ik Akismet gebruikt om de spamreacties tegen te houden, heb je er meestal vrij weinig werk aan. Kijk ze toch af en toe na of er niet stiekem een reactie in de verkeerde map is beland. Ruim deze spamberichten regelmatig op, het maakt je blog sneller. Overigens heb je ook plugins die je kan gebruiken om op te schonen. Ik gebruik al langere tijd WP-Optimize maar weet dat er meerdere zijn die hetzelfde doen.

Tips om weer te beginnen met bloggen na de vakantie

Statistieken
Eens in de week kijk ik mijn statistieken na. Ik verbaas me nog wel eens welke blogposts wel gevonden worden en welke niet. Ook voeg ik blogposts samen, pas ze aan en verwijder foto’s die ik niet meer gebruik. In de statistieken kan je zien waar je blog op gevonden wordt, welke zoekwoorden er gebruikt worden en hoe lang mensen er blijven lezen. Zijn ze er zo weer weg, grote kans dat ze niet snel genoeg het goede antwoord vinden. Dan is het tijd om aan te passen en dit onverwachte bezoek even de goede kant op te wijzen.

Dode links
Met een blog van jaren oud weet je echt niet meer of alle links nog wel werken. Ik heb daar een plugin voor, helaas heb ik gemerkt dat de ingevoegde niet meer werkende Youtube filmpjes niet worden opgepikt. Jammer, die kijk ik dus ook handmatig na. Toch ben ik heel tevreden met de plugin omdat die zelfs de door jullie verkeerd getypte links oppikt.

Kijk je oude blogposts na
Elke maand maak ik een klein uurtje tijd om de blogposts van dezelfde maand het jaar daarvoor na te kijken. In de verloren uurtjes tijdens mijn nachtdiensten doe ik ook de jaren ervoor. Vaak pas ik dingen aan. De kopjes, tik-en spelfouten maar ook inmiddels achterhaalde informatie horen daarbij. Soms heb ik inmiddels een blogpost geschreven die op het onderwerp aansluit en link ik beide blogposts naar elkaar door. En uiteraard verhelp ik ook de bovengenoemde problemen. Ook verwijder ik oude blogposts als het niets meer toevoegt maar laat meestal wel, de speciaal voor de blogpost gemaakte, foto staan.

Hoe maak ik mijn website sneller? Door te controleren waar de problemen zitten!
Deze laatste tip is misschien wat lastiger, maar hiermee controleer je wel waar misschien iets te aan snelheid te behalen valt. De website genaamd GTmetrix.com controleert de snelheid van je blog. Behalve dat de website Engelstalige is, is de informatie hier en daar wat lastig. Toch is het de moeite waard daar je URL eens in te voeren. Zo kwam ik erachter dat de Instagram plugin die ik gebruikte zomaar een paar procent van de snelheid innam.

27 thoughts on “Blogtip: Hoe maak ik mijn website sneller?

 1. Je kan toch een link maken? Kan je ook de link van een eerdere blogpost gebruiken. Categorieën kan ik niet voor je nakijken.

 2. Blogposts doorlinken en categorieën samenvoegen kan volgens mij niet in de gratis versie.
  Maar prima tips!

 3. Oef. Want ik vind hier eigenlijk weinig mogelijkheden. Ik dacht dat het aan mezelf lag….. En dan geraak ik gefrustreerd.

 4. Een gratis blog heeft dan hwt voordeel dat je ook niet veel kan doen. Met niet teveel plugins gebruiken en je foto’s verkleinen kom je al een heel eind.

 5. Ik lees hier veel chinees. Ik zou er meer willen van kennen, maar vrees dat ik eerst lessen zou moeten volgen…..
  Ik heb een niet betalende blog, en laat alles gewoon gebeuren. Niet slim wellicht?

 6. Geen idee of mijn blog slecht laad,het enige waar ik op let is dat mijn teksten niet te lang zijn.Af en toe kijk ik naar de spam,ben nog steeds af en toe bezig dubbele dingen te verwijderen na de ‘verhuizing van blogger naar wp.

 7. En daarom kies je uiteraard voor het oog en kies je de mooiste foto’s, gebruik je de beste plugins en zorg je dat de beleving van je website het beste is van wat in je macht ligt.

 8. En dit is een belangrijk punt. Snelheid winst maken werkt ook samen met benodigde plugins/instellingen en zonder dat gaat dit echt niet lukken samen met WordPress. We staan achter jouw woorden.

 9. Het enige dat ik doe is de foto’s flink verkleinen, van de rest heb ik niet zoveel kaas gegeten, lk heb gewoon héél lieve en geduldige lezers , dat scheelt natuurlijk enorm!;-)

 10. jou site laad in ieder geval niet traag, ik zal die tip van die site eens proberen bedankt voor deze blog en uitgebreide info, erg goede tips.

 11. Ik ben precies zo, dat en teveel dezelfde foto’s daar klik ik van weg.

 12. Een traag ladende website of blog is inderdaad afschrikwekkend. Ik merk ook dat ik dan soms afhaak. Ik vind het niet charmant van mezelf dat ik zo ongeduldig ben, maar ja… Ik ben een kind van deze tijd.

 13. Spam controleer ik regelmatig en verwijder die dan.
  Zo vind ik soms reacties terug die ten onrechte in de spam terechtgekomen zijn.
  Leuke tips alweer.

 14. nu dit rund zonder krullen , vond het een mooie wijze om te laten zien dat de zon er bij kwam :)
  ja die Charolais-runderen zijn prachtig hé
  klopt het zijn idiote temparaturen nu

 15. Snelheid is altijd een compromis, het snelste is een blog zonder opmaak en foto en links en plugins…. Maar het oog wil ook wat en daar begint het. Ik wil een mooi en gezellig en professioneel uitziend blog hebben.

 16. Die oude blogpost nalopen staat op mijn lijst van dingen die ik wil doen. Ik begin er echter nooit aan. Mijn foto’s maak ik altijd voor web en mobile apparaten en gebruik lazy loading.
  Het is soms net werk een blog hebben.

 17. Goed idee om zo de oude blogposts bij te werken. Ik doe het af en toe ook wel, maar vaak als ik link naar een oude post. Ik vind dit een mooie manier om het structureel te doen. Ga ‘m zeker onthouden!

 18. Ik denk bij alles wat je schrijft ‘oh ja!’ en ‘oh ja!’. Maar dat doe ik dus allemaal nooit. Ik ben chronisch lui.

 19. Foto’s aanpassen is verstandig en niet te veel logjes in een keer laten zien. Hans

 20. Zelf gebruik ik wel eens webpagetest Daar kan je een Nederlandse server instellen en dat is wat representatiever dan een Canadese. Ik zie nog wel eens mensen met 20 foto’s per blogbericht, waarvan niets achter een leesverder. Dat is knap irritant en jammer.

 21. Ik hou het tempo bewust een beetje laag… anders is straks mijn site nog sneller dan ik ben.

  Love as always
  Di Mario

 22. daar zullen enigen wel iets wat aan hebben
  zelf vind ik dat mijn blog snel genoeg is
  heb de link naar die GTmetrix ff geleend
  zal ik eens kijken morgen

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top