Op mijn platenspeler: Major Tom (völlig losgelöst) + zwijmel

Op mijn platenspeler: Major Tom (völlig losgelöst)

Op mijn platenspeler: Major Tom (völlig losgelöst) + zwijmel

De eerste keer dat ik Major Tom (völlig losgelöst) op de radio hoorde was ik meteen verkocht. Met enige moeite verstond ik het Duits schreef het met belachelijk veel fouten op en zocht thuis op een trage computer naar het nummer. Lang geleden zou je zeggen maar ouder is het singeltje wat ik laatst toevallig vond.

Fictieve astronaut

Major Tom (Völlig losgelöst) is een nummer 1 hit uit november 1982 en is geschreven door Peter Schilling. Een jaar later kwam de Engelstalige versie (Major Tom coming home) uit. Het nummer, van album Fehler im System, is gebaseerd op een gelijknamig karakter van David Bowies Space Oddity. Het nummer van Peter Schilling gaat over een fictief personage, een astronaut die de aarde bekijkt vanuit de ruimte en zich realiseert dat hij nooit meer terug zal keren.

Stroming

De muziek van Peter Schilling is een kruising van punk en new wave en wordt in Duitsland de Neue Deutsche Welle genoemd, andere bands die hieronder vallen zijn onder andere Nena en Falco. De stroming had zijn hoogtepunt in 1980 maar werd niet opgepakt door de bekende bands. Eendagsvliegen bevolkten het label waardoor originele artiesten zich ervan afkeerden, toch is het sinds 2000 weer in opkomst en zingen Duitse bands weer vaker in hun moerstaal.

Peter Schilling

De Duitse zanger Peter Schilling had geen gemakkelijke jeugd, zijn vader heeft hij nooit gekend en zijn moeder mishandelde hem. Op zijn 14e ging het zorgrecht naar zijn oma. Peter was een verdienstig voetballer maar kreeg voor zowel zijn voetbal- als muziektalent een contract aangeboden. Hij koos, zoals bekend, voor het laatste. Er kwamen diverse albums uit maar nadat hij een burn-out kreeg zei hij alle muziekcontracten op. Tegenwoordig maakt hij nog steeds muziek, schrijft hij boeken en zet zich in voor de Duitse kinderbescherming.

 

16 thoughts on “Op mijn platenspeler: Major Tom (völlig losgelöst) + zwijmel

 1. Ha! Een blogje over Duitse muziek een dag nadat Rammstein bekend maakte dat ze in de Kuip komen spelen!
  Timing hoor!

  En dit liedje is jeugdsentiment hoor!

 2. Hij komt hier nog regelmatig voorbij. Als mp3 dan. Staat tussen mijn andere muziekjuweeltjes. Net als Falco, trouwens.

 3. Goed dat je er van houdt en het nooit uit je herinnringen zal verdwijnen.Ik kende het wel maar heeft me nooit aangesproken.Dat zal ook wel de reden zijn dat er zo veel verschillende soorten muziek door de tijden heen zijn uitgegeven.Geniet dus maar ten volle van zijn muziek

 4. Vooral het refrein was natuurlijk geweldig en zo mee te zingen. Jammer dat we in NL zo weinig op hebben met de Duitse muziek. Er wordt nog steeds veel aardigs gemaakt en beste afwisseling voor de vaak Amerikaanse bagger die hier mainstream blijken te zijn. Het lijkt mij een prima nummer trouwens voor de astronauten die straks een enkeltje nemen naar Mars. En dan hun Aarde achter zich laten in de wetenschap nooit meer terug te zullen keren,…

 5. Vaag komt hij me bekend voor. We zijn jaren in Duitsland op vakantie geweest waarschijnlijk heb ik hem toen gehoord. Leuk om opnieuw kennis mee te maken.
  Hij heeft het niet makkelijk gehad.

 6. Een heerlijk stukje zeer bekende muziek voor mij. Maar niet verwonderlijk hier aan de Duitse grens. Ik spreek zowel Nederlands als Duits vrijwel even goed.

Comments are closed.

Back To Top