Mag ik even lachen om dat nationale hitteplan?

Mag ik even lachen om dat nationale hitteplan

Mag ik even lachen om dat nationale hitteplan?

Een paar dagen gelden werd in allerijl zo lijkt het, het nationale hitteplan ingesteld. Waar we als nuchtere Hollandse burgers allang in de gaten hadden dat de temperaturen aardig aan het stijgen waren, moest die knakkers nog even snel een bericht naar buiten brengen hoe we onszelf zo koel mogelijk door de voorspelde hete dagen gingen brengen. En als je dan vol verwachting (iemand zin in die tijd?) begint te lezen dan vraag je je na elk punt af welke door hitte bevangen stagiair het geschreven heeft. Ik ga een paar puntjes af want mag ik even lachen om dat nationale hitteplan?

Voor wie is het nationaal hitteplan?
Het nationaal hitteplan van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft als doel het tijdig attenderen van de bevolking over de aankomende hittegolf. Ze werken onder andere samen met het Rode Kruis en KNMI. Dat de Telegraaf eerder voorspelde dat er temperaturen van 40 graden aankwamen laten we maar even achterwegen. Deze keer hadden ze toevallig bijna gelijk. Het hitteplan stelt dat warm weer een bedreiging vormt voor de gezondheid van bepaalde mensen. Daarmee doelen ze vooral op ouderen en daarnaast ook op daklozen, mensen met chronische aandoening, jonge kinderen en mensen met overgewicht. Het Nationaal Hitteplan is speciaal geschreven voor bijvoorbeeld apothekers, ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Alsof die mensen een plan nodig hebben?! Hallo we mogen als burgers toch hopen dat die specialisten begrijpen dat; er meer zonnebrandcrème verkocht wordt. Er meer mensen naar het ziekenhuis gaan omdat ze te weinig hebben gedronken of juist meer dan genoeg maar dan in de vorm van alcohol al dan niet met extra’tje op evenement zonder schaduw. Serieus moeten zij daar extra op gewezen worden?

Tips voor burgers:
Voldoende drinken: Serieus? Is dat nieuw voor iemand?
Draag dunne en beschermende kleding: Ik wilde net een fijn vest over mijn shirtje aandoen want de ventilator maakt het zo fris.
Gebruik zonnebrandcrème: Die heb je met minder hete dagen ook al nodig met de straling van de laatste jaren.
Zoek de schaduw op: Joh? Wat als je werk buiten is? Of zonder airco?
Probeer lichamelijke inspanning te beperken: Probeer ik al jaren maar hé ik moet gewoon werken.
Houd je woning koel: Ramen dicht, gordijnen dicht, afdekken die handel. Ga ik daarna naar mijn werk waar dat niet kan.
Let extra op zorgbehoevenden: Hoe dan? Ik moet gewoon werken, en zij die met hen werken hebben nog steeds niet genoeg collega’s en tijd.

Nog een paar puntjes van mij, want het RIVM vergeet er een paar:
Laat je kinderen niet alleen bij het water. Er zijn er alweer genoeg verzopen dit jaar.
Als je kind niet kan zwemmen kan hij niet in het water
Samen uit samen thuis
Laat levende wezens niet in de auto achter met dit weer
Huisdieren hebben ook schaduw nodig èn verkoeling
Zuip geen alcohol als je er niet tegen kan, het droogt uit en das niet handig met dit weer
Kijk uit met vuur onze lucht is al zo smerig.
Eet genoeg hartige dingen, je spoelt met al dat water ook al je mineralen weg
Sport niet, sport sowieso niet maar zeker niet buiten in die hitte.

Als we allemaal ons hoofd koel houden dan kunnen we ook allemaal ons hoofd blijven gebruiken, nietwaar?

Mag ik even lachen om dat nationale hitteplan

21 thoughts on “Mag ik even lachen om dat nationale hitteplan?

 1. briljant deze blog, maar voor dat hitteplan zijn gewoon mensen betaald he, er is gewoon iemand betaald geworden om dat op papier te zetten. Ik vind het ongelofelijk.

 2. Je hebt helemaal gelijk. De meesten van ons hebben zo’n plan niet nodig. Jammer dat de mensen die wel wat verstandige adviezen kunnen gebruiken zo’n plan dan weer niet lezen.

 3. Ja, en als je dan nog bedenkt dat dit grandioze plan bedacht is door mensen die hier rijkelijk voor betaald worden, dan ga je spontaan janken!

 4. Het lijkt wel, alsof de overheid bang is om aangesproken te worden (lees: aansprakelijk gesteld te worden) op schade ten gevolge van de hitte. Iets anders kan ik van dat belachelijke hitteplan niet maken. Overigens: ouderen moeten nog eens veel meer vocht tot zich nemen, vanwege de medicijnen (generaliserend, maar ouderen nemen nu eenmaal meer medicijnen in dan jongeren, tenminste, meestal). Hoor je niemand over.

 5. Zoals er een nationaal winterplan is, let op dat witte spul is glad en daarover zou je op gladde zolen uit kunnen glijden, dient er ook een plan te zijn om de hitte te beschrijven en de gevolgen. Overbodig? Nou als ik de malloten zie die hun hond of kind gewoon in de auto laten bij 37 graden buitentemperatuur lopen er heel wat hardleerse of dove kwartels rond in dit land. Nog steeds gaan er mensen zwemmen in de sterk stromende Rijn of springen van bruggen af in 10 meter diep water zonder echt te kunnen zwemmen. Kennelijk moet een deel van de bevolking worden opgevoed. Omdat men dit van thuis niet mee kreeg. Zoals de waarschuwing dat je na zo’n lange droogt op moet letten dat de wegen glad dreigen te worden als er regen valt. Wist ik als kind al, maar veel weggebruikers van nu krijgen dat kennelijk slechts mee uit ervaring of zo..

 6. ja, ik vind vooral de toevoegingen er toe doen! Ik zie dat plan meer als iets om even het geheugen op te frissen. En

 7. Ik lach smakelijk met je mee, áls ze “de burger”zo nodig willen waarschuwen laten ze dat dan doen voor mensen met kinderen die bij ,of in, het water spelen. In zee met drijfmiddelen is levensgevaarlijk maar als je er ouders op aanspreekt vinden ze dat ze dat zelf wel kunnen beoordelen. Dan mag later iemand anders zijn nek ervoor riskeren. Kinderen laat je nóóit uit het oog in het water , je bent zélf verantwoordelijk.
  Tja ik ben zo’n oudere waar iedereen voorzichtig mee moet zijn, gelukkig gebruik ik zelf mijn verstand, wandel vroeg op de dag en laat het badwater staan zodat ik voor ik naar bed ga even in het kamertemperatuur water kan liggen, ik slaap daarna héérlijk hoor. Als je geen bad hebt werkt een emmer water ook, 5 minuutjes te voeten erin en je bloed is gekoeld, zonde hitteplan toch het hoofd(en de rest) koel gehouden ? Het hitteplan bestaat inderdaad al langer, ik schreef al eens eerder over deze onzin.

 8. Schitterend verhaal, ik sluit me bij je aan. De onnozelaars zijn degene die dit stompzinnige plan bedacht hebben,

 9. Ik kan het alleen maar beamen en wat te denken van de NMBS die mensen in een snikhete trein, die in panne gevallen is 2 uur laat zitten zonder airco, zonder water en informatie.Die ze uren later in een hete bus stopt naar het volgende station.neem dan maar de trein..schandalig en hetis niet de 1 ste keer dat dit gebeurd en ze komen er altijd mee weg.Echte schande.

 10. Een volgende keer mag jij dat Nationale plan schrijven.

  Die toevoegingen van jou zijn maar weer eens vergeten.

  Warme groet,

 11. Ik lach hartelijk met je mee om dat nationale hitteplan en de codes geel, oranje en rood. Trouwens, wist je dat Claudia de Breij dat al in de oudejaarsconference deed? Kennelijk hadden we vorig jaar ook al een nationaal hitteplan (ik kon me zowel de conference als het hitteplan 2017 niet meer herinneren overigens).

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZkM5JRV4aQc&w=560&h=315%5D

 12. kan er geen speld tussen krijgen
  en ja er zijn er alweer velen verdronken , en je leest het van de Matroos die woon aan zee , ze zijn er daar ook enorm druk mee :(
  ik heb mijn hele leven buiten gewerkt , en met plezier , kan ook goed tegen de warmte
  maar om dat ik ook longpatiënt ben , staan nu 2 hobby’s , fietsen en wandelen op een heel laag pitje , totdat dat andere pitje weer normaal gaat doen

 13. Geen idee of er hier ook een nationaal hitteplan bestaat.
  Ik probeer zoveel mogelijk je punten toe te passen.
  Hopelijk wordt het vlug weer draaglijk zomerweer.

 14. Ik ben het wel met je eens hoor Liesbeth, van die extra aandacht voor bejaarden en hulpbehoevenden, komt niets terecht.ik heb tenminste nog niemand gezien.

 15. Het mag, je zult de laatste niet zijn die er zo over denkt.
  Met je laatste puntje (sport niet) ben ik het roerend eens

 16. ??? Schitterend Liesbeth!
  Hier rijden de ambulances af en aan. De strandpaviljoens zitten vol zwart gebraden en zuipende toeristen die vervolgens met hun dronken kop in zee springen en bijna verzuipen en ondertussen vergeten op hun kleine koters met zwembandjes te letten die aan het afdrijven zijn tot gevaarlijke diepten met draaikolken. In hun auto op de parking vindt men een opgedroogd plat pelsje van wat ooit een hond was en in het ziekenhuis ligt hun bejaarde moeder op te krikken aan een infuus tegen uitdroging. Het zijn barre zomers voor ontwetenden.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top