Fotoserie: Dwalen door Maastricht

Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming of Sterre der Zee is een kerk met 2 torentjes in Maastricht

Fotoserie: Dwalen door Maastricht

Maastricht is één van de oudste steden van Nederland en dat is te zien. Het is ook één van de mooiste steden das ook te zien en daarnaast ook nog één van de leukste steden om te winkelen en dat was al helemaal te zien. Wat een drukte, niet ongezellig maar gewoon druk en dat op een dag dat er regen voorspeld werd.
Maastricht stond alweer een tijdje op de planning, maar ik wilde deze keer niet meteen naar het centrum fietsen en dus maakte ik een ommetje. De wijk Wijck (Wiek) is het deel tussen de Maas en het station. Alhoewel er nu voor het station verbouwd wordt is het een leuke wijk om rond te kijken. Je vindt er allerlei winkels en restaurantjes en als je vervolgens via de wijk Ceramiek loopt kom je over de Hoge Brug en heb je prachtig uitzicht over de Maas en oude Sint Servaasbrug. Die brug is genoemd naar de patroon- of beschermheilige van de stad. Lang geleden moest er tol betaald worden om de brug over te lopen, inmiddels allang niet meer het zou de stad nog rijker maken dan ze al is.

Skyline en Sint-Servaasbrug te MaastrichtAan de andere kant van de oever sla ik linksaf naar de Sint-Pietersberg, de berg is één van de hoogste in de omgeving de naastgelegen berg is nog hoger maar niet natuurlijk. Helaas blijkt de berg te hoog gegrepen voor mij en mijn ov-fiets en ik besluit alsnog richting het centrum te gaan. Ik fiets wat rond en besluit de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming te bezoeken (met de twee torentjes) ook wel Sterre der Zee genoemd naar het Mariabeeld. Bij binnenkomst ben ik stil van de hoeveelheid kaarsen en steek er zelf ook één aan.

Niet ver van daar wist ik Boekhandel de Dominicanen te vinden. Deze enorme boekhandel is alom bekend het is namelijk een voormalige kerk en de kerkelijke vormen en ramen zijn nog goed herkenbaar. Ik slenter te lang rond om een goede keuze te maken, mocht je nodig moeten in de kelder is een schoon en gratis toilet te vinden. Inmiddels zijn de winkels gesloten, het grootste deel van het volk heeft zich naar restaurant, auto, trein of terras verplaatst en ik heb eindelijk de kans eens lekker rond te crossen op mijn prima fietsende ov-fiets. Ik rij door de leukste straatjes en blijf af en toe staan. Maastrichtenaren zijn trots op hun stad en wijzen me (zelfs ongevraagd) naar de mooiste plekjes. Ik laat me leiden en fiets door een parkje langs het Bastion naar de Helpoort. Klinkt niet gezellig hè? Is het wel, chillende mensen in het park, lachende mensen op het terras en de Helpoort is de oudste stadspoort van Nederland dus zeker een bezoek waard.

Ik fiets de andere kant op langs het water en de bruggen af en kom bij een oude fabriek terecht. Met de wanden en silo’s vol graffiti en delen van het pand waar geen raam meer in zit lijkt dit een luguber gebied, maar loop je aan de andere kant dan is dit een hip gebied met vrije parkeerruimte en een bar.
Even later word ik overvallen door een geweldige hoosbui, het duurt niet lang eer die weer voorbij is maar de grauwe bewolking die achterblijft doet me vermoeden dat een mooie ondergaande zon boven de stad er niet meer in zit. Ik spoor mijn fiets aan en zak niet veel later onderuit in de trein. Maastricht het is één van de oudste en drukste steden van Nederland en stiekem ook één van de vermoeiendste met al die heuvels en hobbelige straatjes. Vermoeiend maar mooi en zeker een bezoek waard.

18 thoughts on “Fotoserie: Dwalen door Maastricht

 1. Ja doen! Neem een trui en goede schoenen mee. De trui voor de rondvaart met bezoek aan de grotten en de goede schoenen daar kom ik volgende week op terug want ik beschreef nog niet alles.

 2. Vanuit België is het gemakkelijk om in Maastricht te raken en daarom nemen wij steeds de trein. We zijn wel 2u30 ofzo onderweg, maar dat hebben we er zeker voor over. In Maastricht gaan wij vooral shoppen, maar ik zou wel eens willen een weekendje boeken om er meer te gaan ontdekken :)

 3. Ik denk dat je in iedere stad mooie dingen kunt vinden maar inderdaad, je moet er een beetje voor open staan.

 4. Ik weet wat je bedoelt, heb ik ook de eerste keren gehad. Nu ik bewust dingen ben gaan bezoeken ging het beter.

 5. Een paar jaar geleden waren wij er ook, om de één of andere reden kon ik er m’n draai niet vinden al hebben we wél van de boottocht op de genoten. Maar misschien hadden we gewoon pech.

 6. Ik ben niet van onder de grond. Enci heb ik zonder die trap geregeld.

 7. een mooie levendige beschrijving en een goed verslag. Als je weer eens gaat zet dan je fiets op de parkeerplaats van de Pietersberg en ga de groeve in, sinds kort deels toegankelijk voor publiek en als je moed hebt kun je op de hoge trap inzicht krijgen in alle aardlagen van voor en na de Krijtzee. Wij vinden het een enge trap, M. noemt het een zelfmoordtrap.

 8. Maastricht…je kunt er zo een rolletje van 36 aan vol schieten….schitterend.

 9. Maastricht zijn wij ook keertje geweest. Het is daar erg mooi. Alleen de tijd voor ons kwam te kort. Te ver voor ons. Mooie foto’s.

 10. Een van de mooiste steden. Te lang geleden dat we er waren, met de trein, nu krijg ik er weer zin in.

 11. zeer zeker een bezoek waard , ik heb er wat uren al wandelend door gebracht
  en er ligt al een plan om er nog weer eens heen te gaan om een aantal oudheden beter , zeg van binnen te gaan bekijken o.a de Helpoort en andere zaken als de oude ommuring en grotten

 12. Heerlijke stad om doorheen te slenteren en weer terug en nog een keer. Niet vergeten ondertussen een terrasje te pikken,

 13. Inderdaad Maastricht is mooi en wat kom ik er graag, maar het is nu toch weer een tijdje geleden.Ik moet er dringend weer eens naar toe

Comments are closed.

Back To Top