De Lege Stad van Simone van der Vlugt

Boekbespreking over de Lege Stad van Simone van der Vlugt

Dit boek stond al zeker een jaar boven aan mijn lijstje maar telkens als ik in de bibliotheek was, was het boek er niet. Reserveren leek een leuke oplossing maar ach er zijn zoveel andere boeken die ik nog wil lezen dan blijf ik reserveren. Maar toen ik het boek eenmaal opensloeg kon ik het eigenlijk niet wegleggen. Het verteld het verhaal van de jonge pasgetrouwde Katja in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Op de Hoofdstraat runt haar familie een kruidenierszaak terwijl zij samenwoont met Daniel, haar man die dokter is in het ziekenhuis aan de Coolsingel. Op de dag van het bombardement is ze bij haar familie en ternauwernood weet ze zichzelf en haar zusje te redden. En wordt ze even later door haar broer bijgestaan terwijl ze op de vlucht slaat voor de bommenregen.

Het boek volgt de oorlogsjaren in Rotterdam, het is een prettig boek, feiten volgen elkaar op het verhaal van Katja is fictie maar had zo waargebeurd kunnen zijn. In de jaren die volgen komt Katja een oude schoolvriendin tegen die ze helpt onderduiken, gaat haar broer bij het verzet, krijgt ze een verhouding met een Duitse commandant en neemt ze een Joodse baby in huis. Haar onbezorgde leven is voorbij zover is wel duidelijk, lees het boek het is fantastisch geschreven en geeft een realistisch beeld van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog.

15 Reacties op “De Lege Stad van Simone van der Vlugt

  1. Ja, de schrijfstijl is misschien wat eenvoudig, maar de rechearch die ze voor het boek heeft gedaan, is erg goed, dat is me ook bij andere boeken van haar opgevallen, En dat vind ik bij sommige schrijvers nog al eens ontbreken.
    Daarnaast vond ik het een fijn boek om te lezen, en het zou inderdaad zo maar echt gebeurd kunnen zijn.

  2. Kan me vinden in die schrijfstijl. Ik bladerde bekant door het boek heen.

  3. Mijn vrouw heeft deze ook gelezen en was er zeer over te spreken. Haar zus woont in Rotterdam, dus dan is het extra leuk om te lezen. En Simone schrijft heel toegankelijk, heb zelf ook een aantal boeken van haar gelezen.

  4. ja daar heeft zich wat afgespeeld
    mijn grootouders van vaders kant hadden mensen uit Rotterdam nadien onderdak ik Loosdrecht
    welke familie heel lang familievrienden bleven

Reacties zijn uitgeschakeld.

Mijn blog draait op cookies en koffie!

Cookiebanner country

Categorieën

Leesvoer:

Boek Cleo

Archief: