Frans met zijn zweefvliegtuig
Meuk

Liesbeth ziet ze vliegen

Mannen moeten een hobby hebben is één van mijn gevleugelde uitspraken. Nou heb ik dat Frans nooit uit hoeven leggen want één van de hobby’s, die hij al vanaf kind af heeft, is de modelvliegsport. Al maanden hoorde ik hem over zijn club en dat hij er weer eens heen moest. Het was al langer bekend maar vandaag zag ik ze echt vliegen.

Het eerste idee wat ik van zo’n club had klopte aardig. Een mooi grasveld, een hokkie en een zootje mannen van middelbare leeftijd. Bij toeval viel me het bord op de gevel op. De club bestaat 80 jaar een groot deel van die mannen hebben de oprichting nog meegemaakt gok ik zo. Moet leuk zijn voor Frans eens één van de jongste zijn. Hij liep in ieder geval als een jong kalf het veld over te stieren om zijn zweefvliegtuig de lucht in te krijgen. Om hem heen vooral mensen met kant-en-klare vliegtuigen met motor op stroom of benzine. Das niet Frans z’n stijl, die bouwt het liever zelf. Om het weer te kunnen fixen als het te pletter valt waarschijnlijk. (Maar zeg dat maar niet tegen Frans).

Ook het geluid van die vliegtuigjes viel me op. Eén was tot mijn enorme irritatie bijna constant in de lucht en klonk als een tandartsboor. Terwijl een ander klonk alsof ‘ie het gras kwam maaien. Ik scoorde overigens punten toen ik een knap vliegtuig aanwees en dat een oud bouwmodel geweest bleek te zijn. Het klonk zalig en tot mijn verbazing zat er zelfs een piloot in.

Rond Klein Schiphol, niets dan weilanden met koeien, waar ik nog steeds opkeek van elk vliegtuigje leken zij zich er niets van aan te trekken. Grote vlieg, zullen ze vast denken. Terwijl ik de koeien bewonderde vloog er opeens een zwaluw over, iets groter dan ik gewend was en tot mijn heerlijke verbazing zag ik dat dat dus ook een modelvliegtuig is. Maar daar bleef het niet bij want terwijl ik het ‘fladderen’ van de zwaluw bewonderde zag ik opeens een wel heel grote vlinder. Ik zei het al, vandaag zag ik ze vliegen in alle soorten en maten en vooral door mensen met een hele leuke hobby.

24 reacties