Kerststallenroute met hindernissen
Actueel

Kerststallenroute met hindernissen

Het was bitterkoud en ik had echt de planning vroeg te vertrekken maar eerst maakte ik wat sneeuwfoto’s van het beetje wat er lag. Lekker idyllisch zou je denken maar zoveel was het ook weer niet. We laadde de auto in en vertrokken.

Lammetjes in Leende
In Leende bleek een kerststal te staan, wist ik niet maar ik vond hem omdat ik die van Heeze online opzocht. Iets minder fris stond de stal naast de plaatselijke viskraam was ik snel vergeten want toen ik naar binnen keek zag ik twee schapen en hun lammetjes. Enigszins schuchter keken ze alles eens aan tot Vriendjelief met wat lekkers kwam, toen was het goed. Een schilder bezig de achterplaat wat bij te werken. Een werkelijk schitterend tafereel passend bij de tijd dat het afspeelt. Hoewel de poppen nog niet naar zijn zin stonden vond ik het een prima begin voor een kerststal.

Cadeau-ezel in Westerhoven
We reden naar een paar dorpen verder, in Dommelen deden ze de naam eer aan, de huisjes van de kerststal waren reeds neergezet maar het geheel moest nog gevuld worden, best bijzonder 8 dagen voor kerstavond. Mijn eerste gedachte was me aan mijn lijstje te houden maar ik veranderde van mening en we reden naar de kerststal van Westerhoven. De wigwam komt vaker voor op mijn blog, maar tot mijn grote verbazing stond er naast de voor mij bekende kippen en schapen opeens een ezel. Hallo knapperd jij bent nieuw. De ezel en ik konden het heel goed met elkaar vinden zo goed dat ze bij het maken van een selfie met haar kop (hoofd?) tegen me aan kwam staan.

Kerststal Bergeijk
Met moeite nam ik afscheid en we reden meteen door naar Bergeijk, aan de Mollenstraat op een speelveldje wordt jaarlijks een erg mooie kerststal opgebouwd. Geitjes, kleine schaapjes en een goed doorvoede ezel elk jaar weer geniet ik van deze kerststal en ook dit jaar was het niet anders. We voerden de dieren, ik fotografeerde twee heerlijke knulletjes en we gingen op weg naar een nieuwe kerststal.

Pest pony in Luyksgestel
In het nabij gelegen Luyksgestel is namelijk een nieuwe kerststal opgebouwd, gemaakte met de binten van de oude kerststal. Navigatie bracht ons eerst totaal verkeerd en toen we omgereden waren bleek de aanwezige pony nogal happerig te zijn naar handen, kinderen en alles wat hem niet aanstond. Trapte de ook aanwezige schapen en zelfs Vriendjelief werd afgekeurd. Kleine bordjes waarschuwde maar kinderen lezen dat niet. De stal zelf was prachtig trouwens er is echt werk verzet om een fijne plek te creëren. Een aanwezig stel met kleinkinderen wilde er vooral niets met twijfelachtig commentaar te maken hebben en dat zette de toon voor de sfeer. Tot die pestpony bijna hun kleinkind greep wilde ze überhaupt nergens iets over horen. Later heb ik contact gehad met de organisatie en die zei me dat het nu beter ging.

Stilte in Duizel
We reden België in deden boodschappen de kerststallen die nog op mijn lijstje stonden lieten we voor wat het was we liepen veel vertraging op en het oponthoud was vaak onnodig en hinderlijk. Ik wilde nog graag naar mijn favo ezel in Duizel. Tegen de tijd dat de zon laag stond kwamen we aan in het dorpje, grote kerstbomen staan er bij de kerststal maar voor de rest was het stil. Te stil, de dieren en dus ook ezel Lisa waren er nog niet. Helaas heb ik nog niet de kans gehad een tweede kerststallenroute te rijden, weer, werk en weinig tijd, allicht dat ik volgend jaar korter voor kerst of misschien erna mijn route plan

14 reacties