Een aantal jaar geleden besloot ik het dagboek van Anne Frank te sparen om ze uit te delen. Over de jaren ben ik dit blijven doen maar ik had een beperkt beschaaft stapeltje bij me en zocht de jonge mensen niet eens zo bewust op, ik raakte de boeken sowieso wel kwijt.
Over de jaren zijn de kinderen en pubers verandert, waren ze 6/7 jaar geleden nog ontzettend blij dat ze mee mochten in zo’n oude wagen, weten ze de laatste jaren niet eens dat ze weg gaan laat staan waarheen of waarmee. Chapeau school en ouders, goed bezig. Ik heb dat dan ook met lede ogen aangezien maar kinderen en jongeren veranderen niet, ze leren door wat ze als voorbeeld krijgen en we weten allemaal dat dat niet altijd het goede is. Dat een kwart van de tieners een taalachterstand heeft maakt ook dat informatie niet of anders aankomt en de enige daadwerkelijke oplossing is meer lezen. Daarom heb ik het dagboek van Anne Frank 47 keer. In de lieve goede hoop dat alle jonge mensen (en hun ouders!) die ik het boek ga geven het open slaan en er door gegrepen worden zoals ik toen ik in groep 7 zat.
Maar inmiddels een ervaring rijker weet ik ook dat het niet altijd een makkelijk boek is, de basis kennis over de Tweede Wereldoorlog is er niet bij alle kinderen en daarom ben ik dit jaar ook actief op zoek gegaan naar een iets eenvoudiger boek en kwam bij Oorlogswinter uit. Minder gruwelijk en met een knul in de hoofdrol waarmee ik allicht een ander (jonger) publiek aanspreek.
Uiteindelijk blijft de basis hetzelfde, jonge mensen iets meegeven, een eenvoudig praatje met vergelijkingen, pesten versus discriminatie en wapens versus oorlog zoiets. In de goede hoop dat er iets blijft plakken en het ze nieuwsgierig maakt, liefst naar meer boeken maar het Achterhuis is alvast een goed begin.
Rianne says
Beide boeken zijn een goede keus….
Joke says
Jan Terlouw uiteraard
Joke says
Denk dat je een goede keuze maakte met Jan Tzrpperlouw. Bewonder je om je moed. Knap.
Nicky says
Ik let altijd op of het Achterhuis zie staan voor je. Nu Oorlogswinter maar in de gaten houden dan. En ik vrees dat je gelijk hebt over de jeugd.
Saskia says
Wat een super mooi concept!
John says
Beide boeken nooit gelezen. Ik keek ook niet naar Schindler’s list bijvoorbeeld. Ik denk dat de huidige Europese leiders meer aan die boeken hebben dan ik. Nog even, en we zitten volledig in WO III
Dimario says
Beide boeken heb ik in huis, maar tot mijn spijt, ze houden niet van oorlogsboeken en gaan het dus niet lezen. Y leest nog steeds veel en we gaan dus ook nog regelmatig naar de bieb. S weet ik zo niet, daar heb ik geen kijk op. Maar omdat ik weet waar ze zit krijgt ze regelmatig wat over oorlogen mee.
Love As always
Dimario
Liesbethblogt says
Het is je vergeven, mocht het je grijpen lees dan het boek van Miep Gies erna.
Peter Grey says
Tot mijn schande heb ik het Dagboek (nog) niet gelezen. Die schandvlek ga ik uitwissen.
rietepietz says
Eigenlijk is het natuurlijk jouw taak niet, het onderwerp zou op school in de geschiedenislessen ruim aan bod moeten komen. En ook de ouders hebben daarin een taak. Ook voor de taalvaardig zijn het wéér de school en de ouders die dat moeten aanleren en stimuleren. Maar het siert je dat je je er zo voor inzet.
Matroos Beek says
Wat een schitterende actie van jou. Ja, het kan niet genoeg gelezen en verteld worden. Zeker nu de generatie die het nog echt heeft meegemaakt er bijna niet meer is.
Judy says
Zo goed dat je dit doet! Inderdaad zal Oorlogswinter toegankelijker zijn.
Edward McDunn says
Geweldig dat je die boeken uitdeelt Liesbeth, de geschiedenis die daarin wordt verteld, moet levendig blijven.
Sjoerd says
Ze moeten het gewoon op school meer behandelen in mijn mening. Het is een belangrijk stuk geschiedenis voor Nederland.
Naomi says
Ik vind het zó mooi dat je die boeken uitdeelt. En ‘Oorlogswinter’ is zeker een goede eerste ‘kennismaking’ met het thema. Ik heb ‘m trouwens ooit voorgelezen in de klas. Viel in goede aarde.