Het leed wat verhuizen heet + tips

Het leed wat verhuizen heet

Het leed wat verhuizen heet + tips

Verhuizen wat een ellende is dat toch. Met elke hoek van je huis vol dozen, op en neer rijden, sjouwen en opruimen is het bijna niet voor te stellen dat er mensen zijn die het met plezier doen. Daarom een blog over het leed wat verhuizen heet met een paar tips zodat jullie niet de fouten maken die ik maakte in die 3 keer dat ik verhuisde.

Handbagage
Belangrijke papieren, rijbewijzen, paspoorten, sleutels en die dvd die je moeder niet moet zien stop je allemaal in je handbagage. Maak daarnaast vast een tas klaar met kleding en spullen voor de eerste dagen. Best naar als je de eerste ochtend moet zoeken naar je ondergoed en dat nou net die doos is die helemaal onderop staat.

Tip: Die verhuisservice van onze posterijen is niet alleen duur, je vergist je ook in de tijd dat ze nodig hebben het allemaal te regelen. Begin er tijdig aan, ook met het wijzigen van je adressen.

Begin op tijd
PuinzooiZodra de kogel door de kerk is moet je beginnen met inpakken en uitzoeken. Begin je daar op de dag van de verhuizing pas aan dan ben je te laat. Stress is het laatste wat je kan gebruiken dus regel zoveel mogelijk van tevoren. Drie mensen die je helpen met dozen sjouwen is genoeg, meer zorgt dat mensen elkaar voor de voeten lopen. Zorg dat je kids en huisdieren onderdak hebben. En regel tijdig de verhuisservice van PostNL ze sturen helaas niet meer zo goedkoop je post door. Uiteraard is adressen wijzigen nog steeds nodig net zoals het doorgeven van de meterstanden en het tijdig regelen van een verhuisbus- of kar. Ga je in een straat wonen met parkeerverbod, vraag dan tijdig een ontheffing aan! Wie weet is jouw verhuisdag wel de jaarlijkse straatvoetbalspeeldag.

Tip: Maak foto’s. Ik maakte foto’s van mijn nòg lege huisje en ook van mijn wéér lege huisje. Verhuizen is hectisch, foto’s van een steeds leger en steeds voller wordend huis zijn mooie dingen op terug te kijken.

Puinzooi
Met een klein huisje zou je denken dat de hoeveelheid puinzooi beperkt blijft, toch heb ik ongemerkt een hoop rommel in een la gestoken in plaats van een vuilniszak. En niet alleen daar, ook in andere kasten kwam ik spullen tegen die nu opgestapeld in de gang liggen omdat ze een prima plek bij de kringloop gaan bemachtigen. Spaar je puinzooi dus niet op. Kijk minimaal 1x per jaar elke kast of lade door en lazer de puinzooi de deur uit.

Tip: Mochten je kasten niet per se uit elkaar hoeven laat ze dan in elkaar. Leg losse planken onderin en stop zakken met kleding in de kasten in de kar of auto. Zo rij je niet op en neer met lege hoeken. Ik hoef niet uit te leggen dat dat Frans zijn genialiteit is hè? Neem van mij aan dat er veel rotzooi in een kar gaat als je elk hoekje vol stopt. 

Organiseren
Als een kip zonder kop in dozen gooien gaat snel maar het is niet bepaald handig. Ik pakte alles in 3 aparte momenten in en daarna reden we dat ook daadwerkelijk weg. Uiteraard werkt dat niet als je een bus of kar hebt gehuurd. Kamer voor kamer inpakken is hetzelfde principe. Label dozen, geef het een kleurtje en laat duidelijk aan je eventuele verhuizen zien waar welke kleur moet komen.

Tip: Zorg voor eten en drinken. Licht verteerbaar maar lekker, ook een paar handdoeken zodat iedereen zich op kan frissen zal worden gewaardeerd en uiteraard genoeg te drinken.

Vervoermiddel
Zoek van te voren op of je met een karretje mag rijden en hoe groot deze mag zijn. Laat het desnoods over aan iemand met een groot rijbewijs. Mocht je een karretje huren denk dan aan de nummerplaat en de parkeerplaats voor de deur die je vrij wil hebben. Veel mensen vinden een kar vol als de bodem bedekt is maar dan is er vaak nog genoeg ruimte om bovenop te stapelen.

Dozen
Verhuizen is duur, zeker als je je dure spullen in een goedkope doos stopt. Bespaar niet op dozen en doe zware dingen in een kleine doos en lichte in een grote. Sluit de dozen goed af en stop ze niet te vol. Best vervelend als je spullen de straat overgaan of je je vingers bezeert aan je zorgvuldig uitgekozen zeer sterke Curver vol LP’s. Jup, dat was ik, maar m’n LP’s zijn nog heel en daar gaat het om. Ga goed na hoeveel dozen je nodig hebt en vraag eens aan vrienden en kennissen, grote kans dat ze nog dozen over hebben. O label je dozen, bij mij is elke doos weer een verassing at the moment.

En dat was het

Tip: Schoonmaken. Denk eraan dat je huurhuizen netjes achterlaat, de kosten worden van je borg afgehaald. Vul (schroef)gaten op en denk eraan bezemschoon maken te maken. Lees het huurcontract tijdig na want wie weet moet je alles in oude staat opleveren en moet je je kinderkunstwerkmuren weer gewoon wit schilderen.

Kleding
Had ik deels in dozen gestopt waardoor het er weer uit moest omdat ik die dozen voor echte spullen nodig had. Deels heb ik de kleding gebruikt om mijn servies mee in te pakken. Sokken en onderbroeken gaan zeer goed om glazen heb ik gemerkt. Mocht je het jezelf echt makkelijk willen maken laat dan je kleding aan de hangers en doe deze zo in vuilniszakken. In je nieuwe huis kan je het zo in kasten hangen, mits je die kasten tijdig hebt verhuisd/in elkaar gezet wat wel zo handig is.

Zware dingen
Haal zware kasten zoveel mogelijk uit elkaar. De wasmachine is een zwaar kreng zeker als je vergeet het restje water eruit te laten lopen. Ook zo’n ding, zet de trommel vast voor je hem gaat vervoeren. Wil je de ijskast plat vervoeren? Bedenk dan dat die een dag rechtop moet staan voor deze weer aangesloten mag worden. Mocht je al dat zware werk niet meer kunnen/willen ook de grote en zware dingen kan je aan de verhuizers overlaten. Moet je uiteraard wel goede afspraken maken over wat zij moeten doen. Al is het maar om geen rekening achteraf te krijgen.

Het leed wat verhuizen heet, ik ben er weer vanaf. Uiteraard zijn er nog veel meer dingen waar je aan moet denken daarom is mijn laatste tip: neem een Frans. Serieus zonder die hardwerkende, handige en geniale vent had ik het nooit gered en had ik overigens ook geen reden tot verhuizen gehad. Hebben jullie nog de ultieme verhuistip?

23 thoughts on “Het leed wat verhuizen heet + tips

 1. Dit jaar zullen we hier op deze plek 4 jaar wonen. Heb toen ook enkele verhuistips gedeeld. Zo’n verhuis is altijd wel een gelegenheid om weer eens wat meer te gaan weggooien. Ik ben met name een echt verzamel hamster.

 2. Die dvd die je moeder niet moet zien, geweldig!
  Een goede tijd op je nieuwe woonplek wens ik je.

 3. Ik ben nu langzaam aan bezig met voorbereiding van een verhuizing die zo maar kan plaatsvinden als we het eens kunnen worden over de nieuwe woonplek die ons gelijkvloersheid, veiligheid, comfort biedt voor de nieuwe fase in ons leven. Alle vorige verhuizingen waren in oplopende schaal van omvangrijk. Toen ik aan het begin van mijn huwelijksleven vanuit het ouderlijk huis naar mijn nieuwe piepkleine woninkje verkaste paste alles nog op een bakfiets. Nu heb ik heel wat meer vervoer nodig. Intussen heb ik 30 dozen aan verzamelspul ingepakt. En dan ben ik pas op 20% van wat hier alleen al op dat gebied staat…rampenplan!

 4. Nog 3 weken voor onze grote dag… en ik heb al gemerkt dat planning alles is… en tot nu toe hebben we alles goed gepland… op naar een vlotte verhuis ;-)

 5. Wat staat er op die dvd die je moeder niet mag zien?

  Verhuizen deed ik altijd alleen.
  Alleen bij de grote en zware spullen vroeg ik hulp.

  Mijn laatste huis verkocht ik inclusief inboedel. Dat was de aller slimste zet in mijn leven. ?

 6. Hopelijk de laatste keer!!!
  Want het is daar waar het uitzicht prachtig Hollands is en waar jij nu woont.

 7. Verhuizen vind ik een drama ………. woon ook al niet voor niets 27 jaar in dezelfde flat :-)
  Helaas krijg ik door de renovatie het verhuisgevoel weer terug …….. alleen wordt mijn huis niet leger, maar er komen alleen maar meer dozen en rotzooi :-(
  Ik kijk uit naar het moment dat ik mijn “nieuwe” woning weer kan inrichten.

 8. Verhuizen is ook niet mijn hobby. In theorie zou het nog één keer moeten gebeuren (als ik naar België ga). In het ergste geval nog twee keer (als ik de laatste keer naar een verzorgingstehuis zou moeten…. oh gruwel)….

 9. Ben 9 keer verhuisd in mijn gehuwde leven en ex en ik waren daarin een goed team. Zorgen dat je van te voren alles goed op een rij hebt, ieder had zijn taken. Ik heb er nooit tegenop gezien en alles was altijd eerder klaar dan we planden. De laatste keer hebben we het door een verhuisbedrijf laten doen, was wel heel fijn! Je hebt er wel een heerlijk log over gemaakt met veel goeie tips!

 10. Ik ben nauwelijks ervaringsdeskundige te noemen. Toen wij dertig jaar geleden van een heel groot huis naar een veel kleiner huis vertrokken zette ik alles dat overbodig werd in één kamer en liep een opkopen komen om een bod te doen, álles og niets meenemen was de boodschap. De verhuzing zelf lieten we door een verhuisbedrijf doen, perfecte oplossing.

 11. Verhuizen, nee ook geen specialist in. In de beginjaren zijn we 3 keer op 3 jaar tijd verhuisd maar toen hadden we nog zoveel spullen niet, pas getrouwd hè. .. en intussen wonen we al bijna 29 jaar in ons eigen huis.

 12. De stippen zijn verhuisd naar 1 kamer. Het rood is nu gemengd mijn rode senseo is in gebruik bijvoorbeeld. Doezel zit nooit op schoot maar is vooral dol op Frans hij regelt het eten. Doezel komt naar mij voor knuffels ik kan hem optillen, Frans niet echt. Ben zelf al wat aan het minderen met de stippen maar ze zijn er nog hoor.

 13. veel geluk samen en wat ik mij afvraag: kun je jouw vrolijke rode kleurstramien handhaven, of moet het in de gezamenlijkheid een toontje lager? En bij wie zit Doezel nu het liefst op schoot? Of zijn er in de chaos tijdelijk geen schoten beschikbaar?

 14. Nou, verhuizen is ook niet mijn hobby, maar andere die willen om de zoveel jaar een andere woning.
  De tips zijn erg handig, vooral zware dingen zoveel mogelijk verdelen, maar hoop het niet mee mee te maken. Hans

 15. goede tips Liesbeth
  ik hoop ze niet meer nodig te hebben , maar ben in mijn leven 8 x verhuisd , waarvan ik de 2 eerste keren niet herinner hoor als baby zijnde :)
  wens jullie veel plezier nieuw indelen en een prachtig leven samen

  fijne avond groet

 16. neem een frans? kweenie wat ik van die tip vind hoor hahaha maar ik ben inmiddels 11x verhuisd en ach ja, het gaat zoals het gaat. altijd anders ook. nooit zoals je plant. blij dat je er weer vanaf bent!

 17. Ik hoop dat ik niet meer moet verhuizen… ik ben er ook geen expert in en ik kan dus ook geen tips geven.
  Ik wens jullie het beste samen!

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top