Fotoserie: Terug naar het zuiden
Actueel,  Fotoserie,  Limburg

Fotoserie: Terug naar het zuiden

Flink onder de indruk heb ik de laatste dagen naar de beelden uit het zuiden gekeken. Van de getroffen gebieden in Duitsland en België tot aan de nieuwe gebieden die door hevige regenval overvallen zijn. Inmiddels zakt het water en ging ik gister terug naar het zuiden of toch het noorden ervan.

Zulke buien kunnen overal ontstaan, het is maar de vraag hoe de straten er elders uitzien na zoveel regen


De Maas is van Moeder natuur
Als ik kijk naar wat er in plaatsen als Altenahr gebeurd is dan denk ik dat heel veel mensen in Limburg er nog genadig vanaf gekomen zijn. Vele dijken hebben het gehouden en hebben gezorgd dat mensen enkel wat last hadden. Op Valkenburg en omgeving na. Meer dan eens wordt weer duidelijk dat de Maas van moeder natuur is, niet van de mens. En uiteraard gaat het niet alleen om de Maas, het gaat om een zieke hoeveelheid regen die ervoor zorgt dat beken niet meer kunnen lozen op de grotere rivieren en dus overlopen. Want water zoekt zijn weg. Waardoor idyllische riviertjes als de Kleine Geul door Valkenburg opeens een enorme ‘geul’ worden. Honderden huizen hebben nog dermate schade dat hele gezinnen nergens heen kunnen, zelfs een goede verzekering betaald niet genoeg uit. En nu was het voor veel mensen ‘daar ver weg’ in Limburg, maar zulke buien kunnen overal ontstaan en het is maar de vraag hoe de straten er elders uitzien na zoveel regen.


Hoogwater bij Afferden, Bergen en Aijen
Het liet me allemaal niet los, dat moge duidelijk zijn en dus zochten we rustige wegen langs de Maas die toen al aan het zakken was. Als eerste wilde ik graag naar de pont waarvan ik wist dat deze veilig aan de oever lag. De eigenaar voorspelde vrijdag dat er een ruime meter water op het land zou komen, het werd iets hoger tot halverwege de dijk, Afferden kwam er goed mee weg. Bergen werd over het weekend bekend als een tijdelijk nieuw eiland, ook het naastgelegen Aijen waar niets over te horen was, lag er zo bij. Bij de laatste zag ik de landerijen vol met aardappelplanten die kapot aan het gaan waren.

We keerden deden wat we in de omgeving doen moesten en in de avond vervolgden we onze weg. Nog steeds vond ik de Maas wild maar het was duidelijk aan het zakken. Bij Linden liep ik onder het viaduct van de A73 het dijkje over en keek over de Maas. De hoeveelheid plastic en bouwmateriaal die hier mee spoelde maakte me stil. Dat was ooit van iemand dacht ik toen ik een keukenkastje herkende.

We vervolgden onze weg naar Cuijk waar ik zo graag kom en starend naar de overkant zag ik dat de Maas nog tot diep in het overloopgebied stond. Mook en Middelaar zijn veilig, maar ook daar landerijen vol waardeloos geworden voedsel. Voor de eigenaren enorme ellende maar inmiddels weten we dat deze uiterwaarden en overloopgebieden nodig zijn maar niet overal zijn werk hebben gedaan.

28 reacties

 • Liesbethblogt

  Ik ook, een paar jaar terug was alles dor en droog en nu is het te nat. Ik geloof ook niet dat we het tij nog kunnen keren.

 • Nicky

  Je foto’s zijn prachtig. Maar wat een ellende is het. En ik ben bang dat het in de toekomst alleen maar erger wordt.

 • Aukje

  Mooie foto’s.
  Maar wat hierboven al meerdere malen staat,
  Wat er aan voorafging of wat er daarna gebeurde….
  De foto’s vertellen het verhaal.
  Mooi!!

 • Liesbethblogt

  Ik vind het vooral vreemd dat een paar kilometer verderop dat opeens niet meer zo is terwijl de landerijen daar ook onder staan. Deze foto’s zijn van Bergen en Afferden maar Cuijk wat in Brabant ligt wordt niet als rampgebied aangeduid waardoor de boeren die daar schade hebben, niks krijgen.

 • Margriet

  Het is vreemd te bedenken dat de mooie foto’s die je maakte in een rampgebied liggen. Verschrikkelijk als dat je gebeurt!

 • meninggever

  Bij toeval deze week in drie Duitse plaatsen geweest waarvan een aan de Rijn. Ongekende hoeveelheid water daar. En de schepen die normaal beneden je aan de kades liggen, lagen nu op straatniveau op een Rijn die alle bomen o.a. in water had verdronken. Gelukkig had men een stevige kademuur daar die het water buiten de stad hield, maar je ziet wel even welke hoeveelheden water daar voorbij kwamen/komen.

 • rietepietz

  Je hebt het prachtig in beeld gebracht. Vergeleken met België en Duitsland is toch te zien dat men wel op de goed weg is met overloop gebieden e.d. er zijn gelukkig geen dode te betreuren maar ook zonder dat is het al erg genoeg.

 • Jan K. alias Afanja

  Mooie foto’s, ’t is alleen jammer dat er een wereld aan ellende achter schuil gaat.

 • Liesbethblogt

  Ja dat leer je wel als je langs het water woont of toch in de buurt. De omgeving is prachtig maar veel mensen onderschatten het gevaar.

 • Judy

  Die overloopgebieden hebben veel erger voorkomen, daar ben ik van overtuigd. Maar nog niet genoeg dus. Mooie foto’s, vooral die bovenste. Van zo’n verschrikkelijk gebeuren.

 • John

  In China viel onlangs in een paar uur net zoveel als in die 3 dagen in Duitsland, Limburg en België. Je moet er niet aan denken.

 • Liesbethblogt

  Ik ken de verhalen van mijn opa en oma maar welk jong mens kent die verhalen en legt de link? Tuinen vol tegels amper borders, bomen kappen waardoor meer opwarming en minder water wat uit de grond getrokken wordt. Airco’s die de boel koelen ipv bomen rond een huis voor natuurlijke schaduw. Nu was het Valkenburg in Nederland maar met de blik op België en Duitsland durf ik te zeggen dat we er in Nederland genadig afgekomen zijn. Valkenburg bestaat nog maar het is geuwel wat die mensen daar hebben meegemaakt. Dat zullen, zoals jij, nooit vergeten. En het ergste vorige week Limburg waar is het de volgende keer?

 • Hans

  De foto’s vertellen veel over het water, dat veel ellende heeft veroorzaakt.
  voorlopig is het leed nog niet geleden. Hans

 • Sjoerd

  En volgens de deskundigen gaat dit steeds vaker voorkomen. Ik zie mijn geest al kruipen.Straks gaan bij iedere bui de zandzakken alvast voor de deur…

 • Mrs. T.

  Het zijn prachtige foto’s. Al is het natuurlijk heel raar om dat te schrijven over zoiets gruwelijks.

 • Marylou

  Wat verschrikkelijk al die watersnood. Ik werd er erg stil van en dacht terug aan 40 jaar geleden ,toen de plek waar ik woonde overstroomde, toen de Nete gewoon de straten inliep en alles veranderde in een zee. Ik had 1m 20 water staan in huis, chauffage- ketel ontploft in de ondergelopen kelder
  Maar ik had nog een huis en niemand verloren. Ook deze beelden geven me kippenvel. Hopelijk worden de mensen goed geholpen want verzekeringen duurt maanden en men krijgt meestal een peulschil

 • Karel

  ja een geluk momentje voor me , op de juiste plek op de juiste tijd
  ik werkte als vee verzorger tot ’79 , en weet dat het geen domme dieren zijn
  ik heb als tiener ook wel kalveren en iets ouder jongvee geshowd bij fokvee dagen , ik denk dat dit meisje zo ook de goede band met dit dier heeft gekregen
  ik hoop bericht te krijgen over die buizen , maar kan net zo goed dat men niet reageert :(

 • Karel

  ja die overloop gebieden zijn heel hard nodig , en zelfs nog meer :(
  er is overal veel grond verhard met tegels en asfalt , water raced de heuvels af , krijg geen tijd om weg te zakken
  en inderdaad deze buien kunnen overal neer komen , en zal overal tot last zijn
  werk aan de winkel voor de mens , om de natuur terug te geven aan de natuur