Tuinlog: Bloemen, veranderingen en nieuwe plantjes
Tuinlog

Tuinlog: Bloemen, veranderingen en nieuwe plantjes

Stond gisteravond plantenpotjes met brak water leeg te gooien en vond dat het tijd werd voor een nieuwe tuinlog. Niet alleen omdat potjes brak water niet bij de zomer horen maar vooral ook omdat ik wat veranderd heb aan de tuin en het tijd is om dat te delen. Tuinlog: Bloemen, veranderingen en nieuwe plantjes.

Nieuwe plantjes
Kreeg een maandje geleden nieuwe plantjes van Vriendlief een grote doos vol om precies te zijn. Het was sowieso leuk om weer eens in mijn favo outlet tuinwinkel te zijn en te zien dat er zelfs aan de prijzen niets is veranderd daar. Kocht wederom geen perkgoed of hoe dat na-de-zomer-dood spul ook heet. Maar liet me vooral lijden door wat vrolijke bloemetjes had of zou krijgen. Ik wilde dit jaar namelijk een bloementuin en dat lijkt aardig te lukken. Kocht ook een aaipad, beetje vreemd dingetje maar zó aaibaar! En het zeurt heel wat minder dan het meeste aaibare wat ik in mijn tuin tegen kom.

Zaaigoed
Zag tot mijn verbazing aan de zaaigoed foto’s dat ik heel leuke gele bloemetjes heb die ik ook had ingezaaid. Moet eerlijk bekennen dat ik een tijdje dacht dat het stiekem toch sla was of onkruid, maar een paar weken terug schoot het geheel opeens door en ik heb zelfs bloemetjes! Pot marigolds/goudsbloemen heten ze en de hommeltjes lijken het wel te waarderen. Ik wacht nog op de Lobelia die ik in 2 potten heb ingezaaid maar tot nu toe maar bij 1 en nogal twijfelachtig boven komen.

Een kruk voor mijn Keulse potten
Het was toen Frans het straatje voor de schuren verder legde dat ik het roestige ijzeren krukje vanaf de bank zat te bekijken. Heb je deze nog nodig?, vroeg ik Frans, nee zegt hij, mooi dan is ‘ie nu van mij. Frans hamerde de door mij zo vurig gewenste tegels in de grond en ik stapte vrolijk op en neer met mijn verzameling Keulse potjes. Topdingen zijn dat kan je iemand zijn hersens mee in meppen en er dan gewoon weer vrolijk een plantje inzetten. Zo degelijk is dat spul, spreek overigens niet uit ervaring.
Iets anders blauws, een oud Mariabeeld, stond hier al jaren in een stellingkast af te bladderen en heb ik op het grafje van Marion gezet. Soms blijven er wel eens dingen over van voorgaande bewoners waar je wel iets aan hebt. Misschien als het deze zomer nog eens fatsoenlijk weer blijft dat ik de verfkwast tevoorschijn haal. Overigens wordt Maria meestal in het blauw (ultramarijn) weergegeven omdat blauwe pigment vroeger nogal duur was.

In de aanval tegen slakken
Ik meldde de vorige tuinlog al dat ik last had van slakken, had al een koperdraadje om mijn primula-plantenbak gedaan en moet zeggen dat werkte al beter dan het zaagsel wat ik ergens anders als tip had gekregen. Kan je zeggen dat ik de bron van de slakken ontdekt heb. Er stonden namelijk plankjes tegen de onderkant van de schuur om die tegen slagregens te beschermen.
De plankjes zijn weg en de enorme verzameling slakken hebben een andere camperplaats moeten zoeken op straffe van vliegles naar de buren. Mochten ze door dat gezellige Hollandse zomerweer besluiten dat mijn tuin toch de beste plek is dan trek ik het blik bier wat ik gekocht heb open, niet om mij te bezatten maar om hun te verzuipen in een met bier gevulde ingegraven glazen pot. Mochten er slakkenliefhebbers meelezen waarschuw je vrienden zou ‘k zeggen.

27 reacties

 • Lesley

  Ahhh, nieuwe planten. Bij mij zijn er ook alweer een paar gesneuveld, dus ik kan binnenkort nog eens naar het tuincentrum :D

 • Diana

  Nog een tip, als van een specifieke plant al het (jonge) blad wordt aangevreten: eierschaal stukjes er om heen strooien. Of een in de lengte doorgesneden komkommer tussen je planten leggen. Daar vind je ze dan de volgende morgen bovenop. Kun je ze zo met komkommer en al naar je buren gooien ;-).

 • Marylou

  Dat komt daar allemaal in orde Een hele gedaantewisseling in je tuin..
  De goudsbloemen zaaien zichzelf uit zodat je er alle jaren meer en meer krijgt

 • mizzD

  Hier ook bierbakjes in de tuin.. doen het goed, maar er zijn volgens mij onder slakken ook geheelonthouders hehe. Ik snap niet waarom die beesten alleen de nieuw gekochte plantjes opeten en niet alle onkruid er omheen..? ;-)
  Goudsbloemen zijn volgens mij zowat de gemakkelijkste bloemetjes om te zaaien en te laten groeien.. en ze zijn nog mooi ook!

 • Liesbethblogt

  De buren zijn een weiland maar slakken vliegen niet zo (ieuw) ze belanden op het schuurdak.

 • fotografiemijnlangleven

  Jullie tuintje is heel kleurrijk geworden, heel tof !
  Die vervloekte slakken verdelg ik ook met goedkope Cara pils, uit de Colruyt.
  Dit jaar is het echt wel overal een slakkenplaag :roll:

 • Irma

  Wat een mooi tuinblog.
  Leuk het krukje met de keulse potten.
  Ze adviseren juist om de tegels uit je tuin te halen om het regenwater wat steeds heftiger gaat worden beter te laten verdwijnen, met de tegels kan het water niet snel genoeg weg.
  Ik hoop dat je niet alleen maar tegels hebt in je tuin en dat er toch nog iets van gras blijft.
  Ik wens je een mooi weekend.
  Groetjes Irma

 • BraCom

  mooie serie en leuke foto’s en verhaal,
  brrrrr slakken ze horen in de natuur, maar niet in je tuin.
  leuk die oplossing met dat bier, had er nog nooit van gehoord

 • Jan K. alias Afanja

  Je bent lekker en heel herkenbaar bezig met wat extra bloemen in de tuin. Het brengt toch wat extra kleur en fleur. En nu maar hopen dat er ook wat vlinders op af komen.
  Die slakken, dat blijft een strijd. We hebben hier ook al van alles geprobeerd. Afijn, het houdt je bezig.

 • Nicky

  Jij bent goed bezig, zeg! Wat leuk! Dat krukje is super trouwens.
  Aan goudsbloemen heb ik mooie jeugdherinneringen. Mijn vader liet mij ooit de zaadjes van goudsbloemen zien en vertelde de naam erbij. Ik weet nog dat ik diep onder de indruk was van die rare kromme dingen die zulke mooie bloemen werden. En slakken, jasses! In mijn tuin-periode kon ik, als ik ’s avonds in de tuin zat, gewoon horen hoe ze de hosta’s opvraten. Jammer dat ik die bier-truc toen nog niet kende.

 • Hans

  Heel wat plantjes hebben natte voetjes gekregen.
  Gelukkig kreeg je een nieuwe doos met bloeiers.
  Zo te zien is het weer helemaal fleurig in de tuin. Hans

 • Karel

  lusten die slakken geen bier :
  je bent goed bezig , ik denk dat het enige wat je ietsje mist is geduld om de plantjes en bloemetjes ff de tijd te geven , ik zag vandaag ook weer heel veel mooie bloemen en struiken , maar die tuinen waren al wat jaren zo ingericht , die keulse potten zijn prachtig en komen zo nog beter tot hun recht , had je dat brak water zelf gemaakt
  suc6 met tuinieren verder

 • rietepietz

  Een mooie dood voor slakken, zich bezatten in een Walhalla van bier. ;-)
  Wel veel werk dat tuinieren in potten maar het staat er allemaal prachtig bij.

 • Liesbethblogt

  Mieren haten peper, hier liepen ze naar binnen heb verse over de drempel gestrooid en ze keerden om.

 • Peter Grey

  Dus slakken houden van bier? Misschien een idee voor een nieuw product. In Zwitserland, lees ik, kennen ze Viperine (eau de vie met addergif) en in tequila zwemt (of zwom vermoed ik) een worm. Bier met slak – voor de ongehaaste drinker.

 • Trees

  Je bent een ware tuinster aan het worden. Ik heb ook zaadjes in potten gezaaid, van de Z.eeman. Het lijkt wel sla wat er op is gekomen, maar ik mocht het van Jan niet wegdoen, ben nu benieuwd of er toch nog een keer bloemetjes in komen!