Fotoserie: Station Haarlem

Fotoserie: Station Haarlem

Fotoserie: Station Haarlem

Station Haarlem is één van de mooiste stations van Nederland. Het huidige gebouw werd geopend in 1908 en is ontworpen door Dirk Margadant die ook Den Haag Holland Spoor en station Leiden ontwierp. Station Haarlem is het enige station in Nederland in Jugendstil stijl en één van de mooiste gebouwen van Haarlem. In 1952 breidde K. van der Gaast dit station uit met een entreegebouw aan de noordzijde van de spoorlijn. Het station heeft buiten de glazen overkapping nog een perron, deze is modern weergegeven en in gebruik voor de stoptreinen die dit station aandoen. De bebouwing op het middenperron is zeer goed bewaard gebleven, samen met de tegeltableaus en authentieke overkapping schittert dit prachtige station in meerdere films en nu in fotoserie: Station Haarlem.

25 thoughts on “Fotoserie: Station Haarlem

 1. Toen ik een keer een overstap miste had ik mooi de tijd om al die tegeltableaus beter te bekijken. Erg jammer dat de oude stationsrestauratie niet meer als zodanig in gebruik is, daar kon je destijds in stijl een kopje koffie drinken of lekker eten.

 2. Prachtig station, evenals de foto’s. Ben er nooit geweest maar voor mijn gevoel is station Groningen nog net ff mooier. Qua sfeer en bouwstijl lijkt het er ook wel wat op

 3. Nou zeg maar gerust hét mooiste station van Nederland, Ik las al dat je met meer foto’s komt, dan heb je vast de wc ook wel gezien, een juwééltje. je zou er voor je plezier gaan zitten ook al hoef je niet.

 4. Een paar mooie foto’s die je meteen jaren teruggooien in de tijd. Dan is het mooi dat er geen mensen op staan. alleen die roltrap…

 5. Ik heb een haat-liefde verhouding met dat station. Tegenwoordig ga ik via Sloterdijk naar Leiden en stap er bijna niet meer over. Die tegelteableaux zijn prachtig. Vanaf de westkant zie je op het middenperron een soort brug van een schip waar nu de bieb in zit. Ik heb daar ooit even binnen gekeken toen er een tentoonstellinkje was.

  Aan de andere kant staat ie west-oost en is het een tochgat. Het ding staat behoorlijk hoog en aan de westzijde zijn geen bomen of gebouwen die de wind van zee breken. Met guur en koud weer sta ik er niet graag op een trein te wachten. Het ergste en lelijkste is overigens spoor 8.

 6. ja ik ken het en het is een schitterend station
  en je had geluk dat er weinig mensen waren , zo komen de mooie foto’s het best tot hun recht

 7. ja, het moet goed bewaard blijven in een zo origineel mogelijke staat, zo is het gebouwd en daar moeten we het mee doen.

Comments are closed.

Back To Top