Fotoserie: Schapen scheren
Dieren,  Fotoserie

Fotoserie: Schapen scheren

Na de fotoserie van de schapen van Cuijk hield ik contact met de eigenaren van deze dieren en kwam te weten dat ze meerdere kuddes hadden en dat die nog geschoren moesten worden. Uiteraard heb ik echt wel eens een schaap geschoren zien worden, sterker nog ik heb het op een blauwe maandag zelf gedaan. Klinkt heel groots maar het was 1 schaap en eindigde met een pijnlijke lamme klauw van het knippen en de belofte aan mezelf dat ik dat niet meer ging doen.

Dat ging wel anders daar in het bos. Daar hingen drie mannen in een speciaal systeem en die werkte met een rotgang de schapen uit hun vachten. Onderwijl de meest foute Franse chansons en jaren 80 hits mee blèrend. Ik heb het nooit vervelend gevonden naar werkende mannen te kijken maar zeker dat getalenteerde stelletje grappenmakers was leuk om te zien.

Het product schaap
Toch merk je al snel dat die schapen behalve een mooie manier van begrazen ook gewoon een product zijn. Hier en daar verscheen een streep op het schaap wanneer de wol niet in orde was. Zo gaat dat nou eenmaal. Helaas levert een schapenvacht geen fluit op, mocht je net als mijn poezelige billetjes zo’n vachtje wel waarderen, denk er dan aan dat je die zonder schapenvel koopt, dan heeft het schaap het leven niet gelaten voor die vacht.

Eigenwijs kuddedier
Schapen zijn gruwelijk eigenwijze kuddedieren. Dat gezegd hebbende was het vooral prachtig de honden aan het werk te zien met de ruim 350 schapen die er even doorheen werden gejast. De strakke blik in de ogen van de honden totaal gefocust op de schapen verlangend te werken, het is heerlijk om naar te kijken. Maar er waren duidelijk stevige mensenhanden voor nodig om te dieren in de rij de aanhanger op te krijgen. Maar eenmaal van vacht ontdaan sprongen de dieren hun vrijheid tegemoet schudde eens met hun kop en stonden al vlot weer te grazen alsof er niets veranderd was. Fotoserie: Schapen scheren.

32 reacties

 • Carolien

  Wat een mooie foto’s, zo leuk om te zien. Heb ik weer iets voor op mijn lijstje van dingen die ik ooit nog eens wil doen :)

 • Mijnnikonenik

  Prachtige reportage die je maakte! Het is een uitstervend ras helaas. Niet de schapen maar het beroep :-) . Sprekende beelden! Mijn hoedje af, zo mooi.

 • Hilly Nicolay

  Bijzonder Liesbeth hoe dat allemaal in z’n werk gaat.
  Ook altijd mooi om te zien hoe die honden de schapen bij elkaar drijven.

  Fijne vrijdag.

 • Helma

  Het blijft een vak welke je echt moet kennen ?
  Het schapen scheren is best el een klusje maar ik vind het ook echt wel mooi om te zien.
  Je hebt er een hele leuke reportage van gemaakt.
  Ik heb er heerlijk van zitten genieten.
  Groet, Helma

 • EJW

  Genoten van je blog met bijbehorende foto’s. Het schapen scheren heb ik ook gezien al weer jaren geleden in Drenthe. Herinneringen kwamen weer boven.

 • picpholio

  Ook ik had al meermaals het geluk te mogen toekijken onder andere in de buurt van Eerbeek toen ik daar een korte fietsvakantie hield op de Veluwe. Mooie reportage en de herdershond keek goedkeurend toe :-)

 • Nicky

  Wat een geweldige serie Liesbeth! Die foto’s van die hond vind ik ook fantastich! Hier laatst ook naar het schapenscheren gaan kijken. Maar ja, dat waren vijf schaapjes achter een hekje. Een stuk minder indrukwekkend dan dit.

 • Edward McDunn

  Wat een prachtige en interessante serie foto’s om te zien Liesbeth.
  Het is wél keihard werken lijkt mij.
  De eerste foto van de hond, vind ik super hoor.

 • Michel

  Mooi serie. Wij zijn vaak bij de schaapskooi bij het Balloërveld geweest maar hebben zo’n scheersessie nog nooit gezien.

 • John

  Ik woon vlakbij de schaapskooi, en heb het al zo vaak gezien. Het is ook een vak apart en niet iedereen zal het kunnen. Schapen zijn een product ja, helaas, zoals zoveel andere dieren.

 • Irma

  Prachtige foto serie van de schapen die geschoren worden.
  Ik ben gek op de honden die de schapen moet drijven.
  Groetjes Irma

 • Hans

  De border collies vind ik pracht honden, trouw aan de baas en harde werkers.
  Ja de winterjas moet weer uit, kunnen we weer truien breien. Hans

 • Renesmurf

  Dieren zijn producten tegenwoordig, maar wel levende producten. Hier lopen ze ook te grazen, en dienen ze als grasmaaier.

 • Di Mario

  toch leuk om dat soort dingen te zien van dichtbij. het verveelt niet snel vind ik. Leuke foto’s heb je erbij.
  Love as always
  Di Mario

 • Marylou

  Hier wordt alle jaren op de heide een schaapscheringsfeest gegeven”Om ter vlugst en best schapen scheren.”Er komen altijd veel mensen naar kijken.

 • Dirk

  Moet leuk zijn om mee te maken.
  Een toffe, vlot leesbare reportage.
  De eerste foto van die border collie vind ik super !

 • Karel

  prachtig Liesbeth
  ik heb vroeger wel schapen en koeien geschoren , werd op den duur best zwaar werk
  die honden tref ik hier achter op de heide wel eens , en geniet er van als ze moeten werken
  je hebt hier een prachtig beeld verslag gegeven

 • Rietepietz

  Prachtige serie foto’s. Indrukwekkend hoe die honden bezig zijn hé!
  Wel jammer dat het weer nu ineens zó omgeslagen is nu die schapen in “hun blootje”lopen.

 • Aukje

  Dacht ik wat meegemaakt te hebben toen in de Biesbosch, Schapendrijven.
  Maar gaaf zeg Liesbeth dat je de kans kreeg dit te fotograferen.

 • Peter Grey

  Schitterende serie Liesbeth! Prachtige foto’s en ik steek er nog wat van op ook. Zoals die mannen (met spieren!) in die beugels hangen (?). Ik denk dat de schapen blij zijn van die inmiddels veel te warme vacht af te zijn. Het is altijd grappig om te zien hoe weinig schaap er dan van over blijft. :-)

 • schrijfsels

  Mooie serie!
  Dat schapen eigenwijs zijn (en ook een beetje dommig) hoorde ik in Oostenrijk: bij plotse sneeuwval in de bergen lopen koeien omlaag, richting stal of dal. Schapen daarentegen lopen dan omhoog, als ze pech hebben hun (vries)dood tegemoet….