Fotoserie: Met rellen krijg je Nederland niet verslagen

Fotoserie: Met rellen krijg je Nederland niet verslagen

Fotoserie: Met rellen krijg je Nederland niet verslagen

Het was een sterk gevoel waardoor ik me liet leiden vanmiddag. Met de beelden van Eindhoven, Rotterdam en nu vooral Den Bosch brandend op mijn netvlies wist ik hier moet ik iets mee. Want ik heb hier geen woorden voor. Ik geloof in demonstreren, ik geloof in de vrijheid van meningsuiting maar ik haat racisme en geweld. Met zinloos geweld en vernieling voorop. En het komt allemaal voorbij, wie niet beter weet zou denken dat het Amerika is, goed voorbeeld doet goed volgen nietwaar?

Ik bleef de beelden volgen en vanmiddag reed ik naar ‘s-Hertogenbosch waar ik een verslagen sfeer vermoedde. Maar zodra mensen mijn camera zagen hielden ze in, stopten auto’s -fotografeer jij maar-. De geur van vers hout gemengd met een subtiel patatluchtje prikkelde mijn neus en ik voelde niets dan bedrijvige saamhorigheid.

Dat was echt niet leuk, mevrouw!
En hoewel op gezichten ook de verbazing te zien was, evenals de onmacht en de vele vormen van ergernis, wapperde er ook een spandoek. Uit een radio schalde de woorden van de Rotterdamse burgemeester en terwijl ik de zoveelste vernielde ruit fotografeerde, sprak opeens een misschien 15-jarige knul tegen me. ‘Dat was echt niet leuk mevrouw’. Marokkaans en opgelaten, een goede knul nog vol van wat hij gezien had. Hij was ‘keihard’ naar huis gefietst en net iets te laat thuis, bekende hij. De foto’s zeggen meer dan genoeg en dus zei ik hem, ‘ga naar huis, doe je huiswerk zorg dat je dit soort ellende niet hoeft te doen en wees lief voor je moeder’. Hij knikte en met een opgeluchte glimlach en een groet verdween hij en juist toen veranderde opeens subtiel de sfeer.

Ik draaide me om en zag een motoragent en toen zo’n kenmerkende betraliede bus. Mijn gezicht stond in een seconde zoals die van de Bosschenaren en terwijl ik mijn laatste foto’s schoot liep ik terug naar de auto en dacht; Met rellen krijg je Nederland niet verslagen.

34 thoughts on “Fotoserie: Met rellen krijg je Nederland niet verslagen

 1. Ach, ik ben de rellen uit de jaren 60/70/80 niet vergeten in onze stad. Linkse oproerkraaiers, Provo’s, krakers, pantserwagens in de straten. In de VS plunderden soortgelijke lieden winkelcentra, verwondden en vermoordden winkeliers, alles omdat ze het daar ergens niet mee eens waren. Het Capitoon aangevallen door rechtse malloten, maar tijdens de inauguratie van Biden was het weer Antifa dat zich gewelddadig roerde. Extremisten maken meer kapot dan ons lief is. Maar we vergeten ook snel. ‘Verveelde jongeren’ deden in de zomer vorig jaar exact hetzelfde. Vuurwerktuig liet van zich horen tijdens Oudejaar, in Den Haag kwamen hele wijken in opstand omdat men geen vuur mocht stoken op het strand. Kortom, het is een fenomeen dat nu weliswaar ook de provincie bezig houdt, maar in de grote steden echt al ene tijdje bezig is. In ons geval al 60 jaar….

 2. Ja Hans, die dankbaarheid die ons niet allemaal gegeven is, blijkt….
  ……of toch wel, alleen realiseert niet iedereen zich dit en laat men zich letterlijk uit het veld slaan, het slagveld! ;-)

 3. ja mooie stemmige foto’s. Ik erger me sowieso hoeveel nieuws er vanuit America komt….geen goed voorbeeld.

 4. Hier is het allemaal maar net goed gegaan, dus ik hoefde geen ramptoerist te spelen, alles is nog ongeschonden. Hopelijk blijft dat zo, nu zijn er rellen genoeg geweest.

 5. Aboutaleb weet telkens de juiste woorden te vinden en de juiste toon.
  Gisteren en vandaag heeft NL zich van z’n sterkte kant laten zien. Mensen die gezamenlijk de troep opruimden. Nieuwe piano voor Eindhoven, inzamelacties. Die verrotte 1% krijgen we wel klein!
  Prachtige blog. Goeie tekst en schitterende foto’s.

 6. Het is gelukkig aar een heel, heel, heel klein deel van de bevolking dit dit doet. Natuurlijk is het absurd en belachelijk en boosmakend. Maar een positief ding is dat het dan toch meteen weer de saamhorigheid van mensen toont. En die was ik even kwijt.
  Mooi dat je er een fotoserie van gemaakt hebt.

 7. Die afschuwelijke rellen en plunderingen doen me ergens denken aan de beruchte kristalnacht…
  Hopelijk stopt het hierbij !

 8. Trots ben ik op de burgemeester dat hij op zo’n goede wijze de confrontatie niet uit de weg gaat. En trots ben ik op zo’n jongen die jou aanspreekt, dat geeft mij toch hoop.

  Prachtige reportage verder.

 9. Je foto’s geven het goed weer. Erg mooi. Mij heeft het erg geraakt hoewel er in Julianadorp niets te horen was. Dit is Nederland niet! Demonstreren, ok. Maar niet plunderen en vernielen. De laatste keer was in 1980 in Amsterdam bij de krakersrellen. Was there! Been there! Want ik moest naar school, Schoevers, en die zat op de Van Baerlestraat. Midden in het geweld. Ik was blij dat ik weer in de bus zat terug naar het veilige Lelystad!

 10. De geest was even uit de fles,deze jongeren zitten ook net als iedereen vrijwel opgesloten.Geen school of sport enz.Ze jutten elkaar op en zijn vast niet allemaal op vernielen uit,maar ja groepsdruk is onder jongeren toch wel een ding.Dan demonstreren,moet kunnen maar die lui die nu bij opsporing verzocht getoond worden zijn echt geen 16,17 of iets ouder.Die zijn gewoon niet wijs al zijn ze er oud genoeg voor om enig verstand te hebben.

  Je foto’s geven wel weer hoe triest het is,maar je gesprek met zo’n joch geeft hoop.

 11. Je hebt de sfeer heel goed verwoord en in beeld gebracht. Hopelijk houdt het vlug op;

 12. Mooi joch op de grens geweest uit nieuwsgierigheid en diep onder de indruk van wat hij gezien had. En bovenal heel snel naar huis gegaan. Zijn ouders mogen trots op hem zijn.

 13. Stemmige foto’s en mooie tekst. Tuig is het, zoveel vernielen, alsof we niet genoeg ellende hebben :-(

 14. Demonstreren is een recht, maar dat doe je vreedzaam. Deze gasten demenstreren niet, ze zijn puur uit op vernieling en chaos.

 15. Je woorden en je beelden raken me. Je hebt vastgelegd wat ik voel, maar waar ik de woorden niet voor kan vinden.

 16. Laat men nu maar God dankbaar zijn dat we vrij mogen zijn.
  Laat mens stoppen met opstandig zijn tegen eigenlijk niets. Hans

 17. Mooi verslag heb je er van gemaakt. Het zijn altijd die enkele die het verpesten.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Hoe minder aandacht (behalve van de politie) er voor dit tuig is hoe beter.

 19. Mooi blog!

  PS: in at heeft Rotterdam toch een prachtige burgemeester.

  Instemmende groet,

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top