Verhaal

Tankje

Welke tank Jeep? Niet echt helder nog kudtkoud buiten en ook nog iets te vroeg naar mijn mening, duurde het een tel langer voor ik haar begreep. Maar voor Willys haar voortreffelijke omschrijving kon geven wist ik wat ze bedoelde. Tank?! Mijn hemel Willys je hebt Frans zijn nieuwe speeltje gehoord. Het is speelgoed, afstand bestuurbaar en hooguit 35 cm lang maar zeker niet echt. Eerder schattig als het zijn loopje beweegt om een kogel af te schieten. Niet dat die erin zitten. Het is zo klein, je zou er makkelijk overheen kunnen rijden. Merk je niks van. ‘Hmf, dat kan ik niet zien vanachter een dichte garagedeur hè’.
TankjeIk spurtte weg en kwam terug met het kleine tankje. Zette die bij Willys voorwiel, kijk hoe klein dat ding is. Grmf, mopperde ze, tanks zijn geen speelgoed en draaide met een rotgang haar wiel. Net voor ze erover kon rijden greep ik het tankje weg. Zeg hé dat ik zei dat je er zo overheen kon rijden zo klein dat hoef je niet letterlijk te nemen. Ze draaide haar koplampen rond en slaakte een zucht. Wat moet ik tegen Frans zeggen Willys is eroverheen gereden? Hij gelooft sowieso de helft al niet en gaat er meteen vanuit dat ik erover gestruikeld ben.

Willys stond flink te mokken maar terwijl ik bij haar kroop en de wollen deken pakte voelde ik haar ontdooien. Sorry jeep, ik had er niet aan gedacht dat het je van streek zou maken. Grml klonk er van onder de motorkap. Ik woog mijn kansen af en vroeg uiterst voorzichtig en vriendelijk, Willys waar heb jij tanks gezien dan? Het bleef even stil ik voelde een veelbetekenende grom en toen vroeg ze net zo voorzichtig en vriendelijk, druipend van het sarcasme, hoe het met dat virus zat. Kans bekeken, dat was duidelijk. Ik zou je memoires kunnen schrijven jeep, ik zou je van je stoel kunnen kieperen Liesbeth. Willys had er geen zin in en dus stapte ik maar uit.

Gaat niet zo goed met dat Covid Willys, de eerste evenementen van het jaar daar geloof ik al niet meer in. De lockdown in verlengd, er mag 1 persoon per dag komen maar we nodigen niemand uit en er is een avondklok waardoor er rellen ontstaan zijn. En het virus staat ook niet stil. Er is nu een Britse variant, die heet zo omdat ‘ie daar ontdekt is. Die variant is nog veel besmettelijker. Maar er is inmiddels begonnen met inenten, de vaccins werken wel ook tegen de nieuwe variant maar we zijn voorlopig nog niet aan de beurt.

Inmiddels stond ik voor de jeep. Ze trok haar bumber in een bezorgde kreukel en zei zet dat gasmasker daar maar op als je boodschappen gaat doen straks. Haal maar een voorraadje en voor de rest speel je maar een beetje met dat tankje in de voortuin. Met een bezorgde blik vervolgde ze, ‘ik kan tot dik in maart een tukje doen en daarna zien we wel verder’. Ja Jeep ik ben bang dat je daar gelijk in hebt. Ik breng Tankje even weg en dan breng ik je zo een bekertje warme motorolie zodat je weer lekker kan gaan slapen. Een tevreden brom klonk van onder de motorkap en terwijl ik met Tankje wegliep ging het geluid al naadloos over in een zacht gesnurk.

Truste Willys,
Tot in maart.