Wandelen iets met klompen, modder en een minibieb

Wandelen iets met klompen, modder en een minibieb

Wandelen iets met klompen, modder en een minibieb

Wandelen dat is mijn ding niet en ik gok zo dat het dat ook niet meer gaat worden. Helaas heb ik een vent die niet per direct iets met fietsen heeft. En dus moet er af en toe gelopen worden. Gelukkig mag ik ook altijd verzinnen waar we gaan lopen. En dus verzon ik dat een klompenroute op gewone schoenen in een gehucht wat de Vleut heet en bij Best ligt, leuk zou kunnen zijn. Voel je ‘em al?

De eerste klomp op een paaltje met gele veeg zag ik al voor we parkeerde en dus volgde we die. De route liep langs de weg maar het was er rustig. Tot we een voortuin naderde met een kudde kabouters. Die dingen wil ik dus niet in mijn tuin hè, hooguit één op een sokkeltje die zijn middelvinger uitsteekt. Werd afgekeurd door Frans, ik opperde nog een kabouter die in de vijver pist maar zijn blik verried genoeg. En dus vervolgde we onze route langs een dicht pannenkoekenrestaurant en een eveneens gesloten troosteloos kleine dierentuin waar je je valse schoonmoeder nog niet achterlaat.

Loopgraaf met water
Volgens de kaart die ik online gevonden had moest onze route rechtdoor maar ging rechts of ging links terwijl rechts moesten. Dan ben ik er alweer beu van hè? Dan ben je mij al kwijt en toen kon ik de auto nog zien. Maar we vonden toch de goede klomp en dus volgde we de route en liepen toen een zijweg in. Zo’n weg die je van de ene stinkvarkensstal naar de volgende brengt en wat ook nog bleek we moesten langs zo’n flink diep uitgebaggerde teringgreppel door het gras lopen. Denk het niet nee. Eén verkeerde stap, één kleine glijpartij en ik buikmodderschuif zo erin. En dan kan je de brandweer uit laten rukken om mij daar weer uit te krijgen. Wat een baggerroute. En dus liepen we terug naar de auto maar helaas liep ook die weg langs jawel een uitgebaggerde net wat te diepe loopgraaf met water. Zelfs een seniel en dronken gevoerde boer zou hier nog niet met zijn klompen willen lopen dus waarom doe ik het wel? Nou omdat ik Frans volg want die heeft de autosleutels.

Echte klompen in Liempde
Voor we bij de auto waren keek dit stadsmens nog even een van plastic gefabriceerde kas in en keek enigszins verbaasd naar iets wat wel heel erg gemanipuleerd leek. Die stokken daar kende ik wel spruiten maar wat is dat?! Ik moest er nog heus een app voor gebruiken om erachter te komen dat het kool is. Of nou ja was want dit zijn de uitschieters. Datgene ernaast wat niet zo goor gekleurd is, is artisjok. Weten jullie dat ook weer. Ik zag de auto al en dacht serieus zo die 2 kilometer hebben we gehad hop naar de koffie. En toen nam Frans opeens een afslag, nou breek m’n klomp, meestal zitten we wel aardig op één lijn. Frans parkeerde even later bij de Sint-Jans onthoofdingskerk, gezellig, van Liempde en hoewel ik het dorpje al kende vòòr hem, hebben we er nog nooit echt gelopen.

Vier minibiebs in een mooi dorp
Hij had een punt want inmiddels was ook het fletse zonnetje verdwenen maar de komende dagen zou het vooral regen worden. En dus sjokte ik maar weer achter hem aan, keek vanaf buiten naar een echte klompenmakerswerkplaats en keek op mijn gemak rond in het dorpje waar we normaal alleen doorheen rijden. De naam is overigens afkomstig van het Germaanse ‘lim’ en dat betekent kalk of leem. Gezien het nabij gelegen Dommeldal zal het wel op leem slaan. En het moet gezegd het is een mooi dorp, oud ook. Kregen nog de tip dat de boerenmèrt leuk is, maar zowel de tipgever als ik geloven niet dat ik dat dit jaar kan checken. Wat ik wel checkte waren de 3 minibiebs die ik er al ken. En de vierde die Frans ontdekte. Met een nieuw boekje wandelde ik verder.

Middenin het dorp zag Frans een beeld van een moeke die iets in haar pannetje had. Het bordje zei struif en dat is wel degelijks iets met ei maar daar bakken ze dus pannenkoeken van. Die Brabanders verbazen me na al die jaren nog steeds maar het moet gezegd Liempde is een mooi dorp en ligt te midden van een prachtig natuurgebied. Je moet er echt eens gaan wandelen, leuk joh, maar ga vooral niet van de verharde paden af.

33 thoughts on “Wandelen iets met klompen, modder en een minibieb

 1. Ik vind het vooral vervelend dat er overal mensen lopen die er normaal niet zijn. Met van die verveelde gezichten en dito kinderen. Zag gisteravond toevallig dat een herder met schaapskudde laatig was gevallen. Hoe bizar.

 2. Ja dat heb ik ook hoor steeds niets en dan opeens 2 van mijn verlanglijstje.

 3. Wij liepen vorig jaar ook ergens een klompenroute, maar daar hadden we eigenlijk gewoon laarzen voor aan moeten trekken, want het was echt zeik- en zeiknat op die route. Over het algemeen vind ik wandelen heel erg leuk, maar nu we in deze tijd weinig anders kunnen, staat het mij ook wel wat tegen op bepaalde momenten.

 4. Ik vind zo’n minibieb altijd zo leuk! Er zitten bijna nooit boeken in die ik echt wil lezen, maar ik wil er toch altijd even in kijken haha.

 5. Hahaha, sorry, maar ik heb smakelijk gelachen om de wandelhaat die in iedere zin voelbaar is;). Overigens ben ik het wel heel erg eens met jouw kaboutersmaak.

 6. Wel lachen dit. Wandelen is juist in een nieuwe omgeving zo leuk. Niet meteen in modder of zo, maar toch. Fietsen is niet mijn ding. Als ik het al doe vind ik het wel weer aardig, maar na 20 km voel ik onder mijn navel niet meer dat ik nog leef. Heb ik met wandelen nooit. Veelal in de zomer wandelen we er zo 20 of meer kilometers aan af. In de stad of er buiten, in bekende omgeving of ergens nieuw. Altijd leuk…

 7. Wat heerlijk geschreven weer! Ik houd wel van wandelen maar dan zonder route. In Liempde woont een nicht van me. Ik ben er desondanks nog nooit geweest.

 8. Gewoon gaan wandelen en maar zien wat je tegenkomt is het leukste, achter zo`n route aan gaat toch altijd fout. Boeken kom ik niet aan, ik laat ze lekker liggen waar ze liggen.

 9. Nou ja zeg, daar wandelde ik vorige week zondag. Bij het kapelletje nog een kaarsje aangestoken. En bij de Zoo in de beurt nog een ‘kei tof-kei’ gevonden.
  Ik vind wandelen echt heerlijk!

 10. Bij de eerste foto,dacht ik nu breekt mijn klomp

  Omdat Frans de sleutels heeft, en wat als hij die verliest?

  Leuk verhaal met mooie foto’s

  groeten

 11. Haha, wij lopen juist graag op dit soort paden :) Al is het alleen al omdat er geen auto’s en fietsers komen en we niet steeds hoeven uit te kijken.

 12. Volgens mij is de informatie “klompenpad” een synoniem voor “laarzenpad”, en verder kan het helpen wanneer je de reservesleutels van de auto op zak hebt, altijd handig mocht Frans de zijne in de blubber laten vallen lijkt me een goed excuus om ze op te eisen. ( als je ze nog niet op zak hebt.)

 13. Haha, ‘Omdat ik Frans volg, en die heeft de autosleutels.’ LOL!
  Ja, ik herinner me ook een keer zo’n klompenpad gelopen te hebben, het was er prachtig, maar ik zat ook onder de bagger. En toen viel ook pas het kwartje waarom het klompenpad heette. Ze kunnen het beter lieslaarzen-waadpak-route noemen, dan weet je tenminste wat je kan verwachten. :-)

 14. Wat een leuk verhaal, te beginnen met die mooie eerste foto van de klomp en later zelfs nog een klompenmakerswerkplaats. Die minibibs zijn in Nederland wel een erg groot succes hé.
  Met dat nieuwe boek ben je de teringgreppel wel vergeten, denk ik :-)

 15. Mooie foto’s en leuk verslag. Hier komen gelukkig wat meer minibiebs in de omgeving, worden ze weer leeggeroofd. Om moedeloos van te worden.

 16. Geweldig verslag en foto’s :-) een kabouter die op een sokkel zijn middelvinger ops trekt hoe verzin je het, heb genoten van dit verslag en je foto’s Liesbeth.

 17. ja dat zijn mooie routes hé die klompenpaden :) , als je niet van wandelen houd zijn die nks voor je
  maar je kwam veel moois tegen en scoorde zelfs nog een boek

 18. Ze kweken die doorgeschoten kooltoppen ook wel expres toch? voor in boeketten? Ik vind het niks, want je krijgt er de lucht gratis bij..! ;-)
  Het klompenpad viel dus tegen.. gelukkig was er nog een plan B. Leuk dorp.. mooie foto’s!
  Ik heb het idee dat mensen die echt niet graag wandelen, meestal nog wél in zijn voor een stadwandelingetje.. daar is ook meer afleiding van het lopen te vinden meestal. :-)

 19. Ik had jullie graag eens zien ploeter daar langs die loopgraaf met water, met natuurlijk ene die een buikschuiver maakt, dat is altijd goed voor een logje…

 20. Wat leuk de klop, mijn kinderen liepen altijd op klompen.
  Een prachtige omgeving met veel afwisseling.
  De minibieb zie je steeds meer verschijnen, vind ze wel leuk. Hans

Comments are closed.

Back To Top