Fotoserie: Luchtmachtdagen Volkel

Fotoserie: Luchtmachtdagen Volkel

Fotoserie: Luchtmachtdagen Volkel

Met straaljagers die keren niet ver van je huis vandaan, vliegtuigen die normaal niet voorbij komen en algeheel nogal een berg reclame. Is de aankondiging dat de luchtmachtdagen bij vliegveld Volkel eraan komen eigenlijk niet te missen. En met een vriend die gek is op vliegtuigen is het zonder woorden ook wel duidelijk dat je dat evenement gaat bezoeken. Mocht ook wel weer want dit luidruchtige evenement was na 3 jaar terug van weggeweest. Fotoserie: Luchtmachtdagen Volkel.

Parkeerellende
Op tijd vertrokken om de te verwachtte drukte voor te zijn, reden we alsnog de file in. Net op tijd om de Franse luchtacrobaten rond te zien schieten, wandelden we het al drukke veld op. We parkeerden zogenaamd om 5 minuten afstand om het evenement gratis te bezoeken, maar wel 10 euro parkeergeld te moeten betalen. Wilde je een half uur lopen, dan kon je het voor de helft van het geld doen. Nou was het absoluut geen 5 minuten lopen, maar goed we stonden. Nou heb ik dit evenement jaren geleden al eens bezocht en kan ik me er behalve een avondje boven de wc hangen en pijn in mijn oren weinig van herinneren. Net genoeg dus om van tevoren broodjes te halen en oordoppen bij me te hebben. De app van dit evenement gaf ook nog volle accu’s en dichte schoenen aan. De laatste was geen overbodige luxe de velden die we passeerden stonken een uur in de wind omdat ze nat, kapot gelopen en pas gegierd waren. Het mocht de pret niet drukken.

Spitfire
Het evenement is naast de airstrip gevestigd en het hele naastgelegen terrein staat vol kramen, vliegtuigen, tenten, eetgelegenheden en mensen. Die zijn er ook en hoewel het vrijdag beduidend minder druk was, waren er nog steeds zo’n 80.000 mensen. Ik bemachtigde een plekje langs het hek en dichtbij de Spitfire.
De F-16 of F-35 het zal me jeuken, voor die raar gevormde dingen kom ik niet. Maar gezien er niet alleen een trilling door de lucht ging van die herrieschoppers ook de gemiddelde man kreeg een halve stijve van alleen de aanblik van dat spul. Ik genoot vooral van mijn oordoppen en het feit dat ze de Spitfire aan het klaarmaken waren. Hebben we aan de directeur van een grote supermarktketen te danken, alleen de Spitfire is bepaald geen jumbo. Prachtig gestroomlijnd dat vliegtuig en heel goed gerestaureerd. O en 75 jaar oud, snappen jullie ook meteen waarom ik de naam van dat vliegtuig wèl ken.

Terwijl de F-nogwat en zijn net op tijd aangekomen broer een ronde over de omgeving deden, ging de Spitfire van start. Wat een zalige stilte, daar deed ik mijn oordoppen even voor uit. En weet je stiekem kreeg ik een beetje kippenvel, want nooit eerder zag ik het jachtvliegtuig vliegen wat de Slag om Engeland won. Mocht je nu zitten te balen dat je dit gemist hebt? Snap ik hoor. In september vliegt deze donkergroene schoonheid weer.

Zonnig
Met een licht regentje kwamen we aan op het terrein, maar inmiddels waren de meeste wolken verdwenen en stonden we volop in de zon. Niet zo’n heel goed idee en dus zochten we even de schaduw op. Toch hebben we ongemerkt teveel straling op onze donder gehad want zowel Frans als ik raakten oververhit aan het einde van de dag. Maar na een half uur water drinken en fruit eten stonden we toch weer op. Ik genoot van de show van de luchtmacht. Nou flappert de chinook wel vaker voorbij, maar volk eruit zien glijden langs een touw en ze vervolgens met een jeep met aanhanger weg zien vliegen, dat is toch nieuw. En dat was wel meer. De Engelse luchtacrobatiek met hun crazy formation en hun ogenschijnlijk onmogelijk manoeuvres, ik heb er allemaal van genoten en weet je zoveel hou ik helemaal niet van vliegtuigen.

18 thoughts on “Fotoserie: Luchtmachtdagen Volkel

 1. Het is me te druk die Luchtmachtdagen. Al heb ik er diverse op mijn naam staan. Als hoofdredactie van een luchtvaartblad werden we vaak in het Persvak gezet en dat scheelde ook veel voor het parkeren. Ik maakte er vaak fraaie opnamen, nu allemaal in het archief. Met sommige vliegtuigen heb ik ook meer dan met anderen. Die Spits zijn alleen al prachtig door hun lijnen, maar ook door die prachtige Rolls Royce motoren in de neus. Met dat kenmerkende geluid. Waren samen met de vergelijkbare Hurricanes toch in staat om de Duitse Luftwaffe aardig partij te geven wat uiteindelijk leidde tot afzien van invasieplannen door Duitsland. Het is geod dat we die Spitfires nog vliegend kunnen zien. Want anders groeien er generaties op die menen dat alles digitaal en lawaaiig moet zijn wat vliegt….Mooi verslagje!!

 2. Ooit heb ik zo’n show in Engeland gezien. Is inderdaad best wel euh bijzonder om te zien.
  Om de een of andere reden is het altijd bloody hot tijdens vliegshows. (tenminste,wanneer ik afga op die twee shows die ik heb gezien).

 3. Op 14 september een bescheiden fly by met twee Harvards. Ook leuk!
  En vliegtuigen doen mij verder niets, maar dat ik dat toch maar mooi geregeld heb, daar ben ik dan weer trots op.

 4. Ik ben bang dat het niet zo mijn ding zou zijn. Maar je hebt wel weer mooie foto’s gemaakt.

 5. Mwah…. maar niet, heel vroeger was er wel eens iets dergelijk op Scheveningen waar we met de kinderen naar gekeken hebben , ik laat de mooie foto momentjes helemaal voor over .

 6. Zolang als er anderen in dat vliegtuig zitten vind ik ze wel mooi om te zien. Voor de rest heb ik er niets mee. Ik ben meer van de (leger)auto’s. Ikzelf heb gereden in de YP408 en in het weekend pakte ik destijds de tientonner wel eens om mensen in Arhem van het station te halen.

 7. In de voorbije jaren waren we er ook (ca 5-7km van hier), een mooie dag maar druk en lawaaiig.
  We kwamen doodmoe thuis.

 8. spectaculaire foto’s Liesbeth

  ik kan me voorstellen dat er veel volk op af kwam

  behoudens vergissing van mijnentwege worden dergelijke evenementen hier niet meer gehouden

  na een dodelijke ongeval met 10 doden…

  groeten

 9. ha die Liesbeth
  ik kwam langs die basis tijdens een wandeling , wat een heerlijke rust hihi
  het gebeurde niet , maar van die rust zou ik dus een halve stijve krijgen hihi
  je weet het weer schitterend te vertellen
  ja ook ik zou gaan voor die oude toestellen , de rest kan van mij naar de schroot
  fijne avond groet

 10. Erg mooi. Wij waren in Beers aan de wandel en zagen er toevallig ook wat van we zaten er te ver vanaf om het goed te kunnen zien.
  Je foto’s zijn gaaf hoor.

 11. Wauw, dit lijkt me een heel erg gaaf evenement. Het is jammer dat het voor mij toch wel erg ver weg is. Maar wie weet dat ik het toch eens ga bezoeken want het lijkt me wel heel erg bijzonder. Je hebt mooie foto’s gemaakt!

 12. Vind een bezoek aan een luchthappening ook wel eens leuk maar liefst met oordopjes ?. Spectaculair is dat en misschien af en toe een beetje gevaarlijk…

Comments are closed.

Back To Top