De blogfouten die je onbewust maakt

De blogfouten die je onbewust maakt

De blogfouten die je onbewust maakt

Niemand is perfect en dat is in de blogwereld niet anders. Hoewel ik ook nog maar net kom kijken herken ik wel, want toen ik begon met bloggen had ik amper in de gaten dat ik daarmee was begonnen. Lees hier over de blogfouten die je onbewust maakt en hierna natuurlijk nooit meer!

Je bent beperkt door een gratis blog
Dat goedkoop meestal duurkoop is, dat weten we. Ook in blogland is dat het. Bloggen kan prima gratis, maar dan moet je wel omgaan met de beperkingen die je worden opgelegd. Beginnen met een gratis blog is geen slecht idee, maar bedenk dan dat een domeinnaam ook niet beschikbaar kan zijn als je de overstap wilt maken.

Je deelt niet de goede url
Of het nu komt doordat je het ooit verkeerd typte en het nu automatisch zo wordt aangevuld, of omdat je je website nog niet hebt omgezet naar https, met regelmaat kom ik verkeerd gespelde URL’s tegen. Wil je dit voorkomen? Verwijder regelmatig al je cookies, geschiedenis en leeg ook de automatische aanvullingen van je browser. Werk je dan met je tablet, dan met je laptop? Wees dan consequent en verwijder overal alles. Werk je met WordPress? Verbind je account met Gravatar hier op mijn blog, lees je er alles over.

Mijn 4 redenen om te stoppen met bloggen

Je blogt onregelmatig
Hoewel veel bloggers andere blogs volgen door een reader zoals Feedly, is het toch verstandig met enige regelmaat te bloggen. Drie keer per week is al prima. Maak een keuze en hou de regelmaat erin om je volgers en Google tevreden te houden.

Je titels zijn niet uitnodigend
Soms heb ik maar even een momentje tussendoor en met liefde scan ik mijn RSS, de beste titels die maken nieuwsgierig. Bedenk maar dat ‘een silhouet langs de weg’ nieuwsgieriger maakt dan ‘een rustig weekend’.

Je hebt de goede niche nog niet gevonden
Hoewel bloggen in een niche ook best breed kan zijn, zijn vaste onderwerpen wel belangrijk. Werk voordat je blog begint alvast wat posts uit en zorg dat je genoeg ideeën hebt over een onderwerp. Je niche vinden is niet zo moeilijk, bedenk waar je graag mee bezig bent, waar je graag over leest en wat je graag doet. Mocht je tekort komen hier heb ik nog wat blogideeen voor je.

Je verwacht er teveel van
Hoewel ik ook nog maar een paar jaar rondhang in blogland heb ik meer blogs zien stoppen dan beginnen. Grand opening grand closing. Zonde. Bedenk dat bloggen tijd kost en moeite, dat je er waarschijnlijk nooit genoeg mee gaat verdienen en dat je blog er nog zo mooi uit kan zien, volgers en lezers komen niet vanzelf.

Je vergeet je lezers
Nu kan je zeggen, ik schrijf niet voor mijn lezers, maar waarom zet je het dan online? En waarom staan je reacties dan aan? Precies waarschijnlijk zijn die lezers, volgers en die bezoekersaantallen toch interessant. Denk dan ook een beetje aan ze. Lees je teksten door voor je ze publiceert, zet er een leuk plaatje bij (die je niet gejat hebt), gebruik een mooi font en dito layout en hou je in met links en reclame.

Dit zijn 7 blogfouten die je onbewust maakt, herken jij jouw blog erin of mis je er nog één?

30 thoughts on “De blogfouten die je onbewust maakt

 1. Ik ben nog op zoek naar mijn “niche”. Momenteel is het nog steeds een mengelmoes van berichtjes .. maar ik vind die wel :-)

 2. Fouten maken, moet kunnen.
  Doen we allemaal.
  Ik zeg heel vaak dat ik voor mijzelf schrijf, uiteindelijk doen we dat allemaal in 1e instantie denk ik.

 3. Ik vertelde vroeger verhaaltjes aan mijn kinderen.
  Nu schrijf ik verhaaltjes op een blog.

 4. Mijn gratis blog is geen foutje maar een bewuste keuze omdat geen betalingsopties kan vinden die ik passend vind. Maar ik heb ook voldoende aan de gratis optie, zo heel inventief ben ik niet in de digitale wereld;-)
  Foutjes…. ja helaas, ik lees er in mijn enthousiasme overheen, het zij zo! Verder voel ik me thuis in het log wereldje waar ik toch wel een klein beetje afwijkend gedrag vertoon, maar dat wordt me gelukkig altijd vergeven;-)

 5. En dat snap ik ook. Ik ben bezig mijn SEO wat minder serieus te nemen.

 6. Fouten zijn er om uit te leren. Goed dat je alles eens op een rijtje zet. Ik blog nu meer volgens hoe het uitkomt vooral door minder tijd tov vroeger. Het klopt wel dat je reacties opbouwt door er zelf ook achter te laten. Al is dat niet de eerste reden waarom ik ergens reageer. De blog moet me ook aanspreken en e.z. authenticiteit uitstralen. Je merkt gewoon als er wordt geblogd om ‘erbij te horen’. Aan dat laatste doe ik alvast niet mee.

 7. Wat je erin steekt haal je eruit. Heb je er even minder zin en tijd voor dan merk je dat. En dat is niet erg, ik lees liever iets waar tijd ingestoken is dan iets wat afgeraffeld is online gegooid omdat er iets op moet.

 8. Iedereen mag zijn blog schrijven/vullen met wat hij/zij leuk vindt toch? En iedereen heeft zijn eigen stijl, regelmaat etc. Ik stoor me in blogs nooit aan foutjes, kan altijd gebeuren, er zitten namelijk echte mensen achter. Ik heb altijd een gratis blog gehad en ben met WordPress.com al 9 jaar heel tevreden. Ik blog sinds 2004 en sinds 2015 met Iris Papilio, waar ik veel plezier in heb. Ik heb een herkenbare lay-out en verander bijna nooit iets. Momenteel is het iets minder en krijg ik uiteraard minder bezoekers. Tja en dat is dan maar zo!

 9. Ik blog al heel lang en denk dat ik met duizenden blogverhalen op diverse plekken (ook in Belgie) wel een beetje door heb hoe het feestje werkt. Dat er intussen andere sociale media zijn waar je ook kunt delen wat je op je blog schrijft maakt het feestje compleet. Breder publiek. En ach, ik lees hen die er iets van maken. Leuke verhalen en beelden, zoals bij jou. Dat is ook aardig….

 10. Ja als beginner worden er zeker wat fouten gemaakt en waarschijnlijk onbewust nu inderdaad nog steeds ;-) Daar leer je dan weer van! Onregelmatig bloggen doe ik altijd, lekker bezig zijn als ik er zin in heb: niet als verplichting.

 11. Mijn grootste en ook stomste fout is dat ik dacht geen spellingcontrole nodig te hebben.. Kuch. Alleen nalezen is bij mij helaas echt onvoldoende.

  Wat betreft gratis blogs: ik denk niet dat die beperken. Je kunt uitsteken bloggen op een blogspot blog. Kijk maar naar Teunie van Eenvoudig leven. Ik ben dan ook een groot fan van Blogger.

 12. Ik blog sinds 2005 en altijd gratis tot nu toe en gebruik het vaak als logboek.Nu heb ik een periode van een ritme maar dat is niet altijd zo.Schrijfuitdagingen vind ik ook leuk maar staan nu op een laag pitje.En ja fouten maken ik maal er niet om en ik denk dat ik mezelf een eigen stijl heb aangemeten met wat ik schrijf en hoe ik schrijf.Dicht bij jezelf blijven is het belangrijkste en ja er zijn door de jaren heen bloggers om welke reden dan ook gestopt, maar ook weer nieuwe bijgekomen,gebeurt in het echte leven ook.

 13. Thanks voor het compliment maar ik maak ook fouten meer dan genoeg!

 14. En ik maar denken dat jij een ervaren blogger bent. Zo kom je op mij in elk geval over.
  Ik blog sinds 2011 en voel me nog regelmatig een beginneling.

 15. Als je zelf niets leest en je blog niet deelt dan krijg je nooit reacties. Hoe mooie je blog ook is.

 16. Als je wilt dat men komt lezen, moet je zelf ook weblogs gaan bezoeken.
  Ik heb voor web Hosting gekozen, op jaar basis helemaal niet duur. Hans

 17. Leuk die blogideeën. Ik word graag uitgedaagd met schrijfopdrachten. Dat is helemaal mijn ding. Helaas zijn er zo weinig de laatste tijd.. dan val ik ook een beetje stil.

 18. Phoe, als echte beginner zie ik wel wat herkenbare dingen ja. Ik was al jaren overal en nergens aan het lezen en het kriebelde al heel lang, maar ja, beginnen was toch een ding. Nu ben ik superblij dat de blog er is, maar ik merk dat er wel veel meer bij komt kijken dan ik in eerste instantie dacht. Komt trouwens ook omdat ik het een beetje ‘professioneel’ wil houden met vaste regelmaat enzo. Hoe dan ook, ik vind juist dat extra’s wel leuk, dus ik ben heel blij met de gemaakte keuze!

 19. Leuk artikel. En ik heb zelf een hoop fouten gemaakt en zal er vast nog genoeg gaan maken. Maar dat is niet erg, want van fouten leer je.

 20. Ach.. Of het fout is, weer ik niet. Maar in het begin vond ik het zó leuk dat ik met één druk op de knop iets op internet kon zetten dat ik dat ook gewoon deed. Als ik niks te vertellen had, plaatste ik gewoon een mop. Met een bewegend plaatje erbij. Hahaha! Echt verschrikkelijk!

 21. Mooi om alle “fouten” even op een rij te zetten. Daar kan men van leren.
  Iedere blog heeft zijn eigen vaste lezers en dat bereik je enkel door herkenbaar te bloggen. Een andere blog namaken heeft geen zin. De lezers moeten het aanvoelen dat je het meent.

 22. ha die Liesbeth
  ik ben vast en zeker een heel stuk minder kritisch dan jij :)
  maar ben het met je eens , er worden fouten gemaakt

  ja Breda is een mooie stad , maar zoals bij vele stations in ons mooie landje , is ook hier het station lelijk na de onnodige verbouwing :(
  fijne avond groet

Comments are closed.

Back To Top