Fotoserie: Koeien bij een ontginningsboerderij

Fotoserie: Koeien bij een ontginningsboerderij

Fotoserie: Koeien bij een ontginningsboerderij

Dat prachtige gebouw daar, daar kijk ik al jaren steeds als ik er voorbij kom naar. Prachtig, groot, geweldig. Maar ik maakte er nooit een foto van. De koetjes, die zag ik ook. Ik ben dol op koeien. Maar tot ik deze foto’s maakte, van hun en dat gebouw, ben ik er zelfs nooit gestopt. Die koeien die liepen ongetwijfeld vaker voor die prachtige boerderij, maar nooit als ik er langs kwam. Dat mooie gebouw werd in de ontginningstijd op deze plek neergezet nog voor het dorp er was sterker nog de weg waar het langs ligt was niet meer dat een modderige verhoging.

Deze boerderij werd aan de rand van de Peel gebouwd inclusief schaftlokaal voor de landarbeiders. Van hieruit werd de grond klaar gemaakt voor akkerbouw, werden er dijken aangelegd om delen vochtiger te krijgen en ruimte gemaakt door bomen te kappen. Pas later realiseerde men zich dat de grond schraal werd van die ontbossing. Het maakt dat de Peel is zoals die nu is. Een prachtige omgeving waar ik graag ben, graag fotografeer en me heel graag laat inspireren. Deze keer door een prachtige kudde koeien die eindelijk, eindelijk voor die prachtige boerderij stonden. Zoals ze daar al jaren staan en nu ook eindelijk toen ik er was. Fotoserie: Koeien bij een ontginningsboerderij.

 

28 thoughts on “Fotoserie: Koeien bij een ontginningsboerderij

 1. Hier word ik blij van Liesbeth.
  Is het geen Rood-bond Ijsselvee?
  Heb ik ooit eens een opstel over gemaakt op school:)

  Dankjewel voor het delen.

 2. Mooi wonen zo, met die koeien in de voortuin. Wat een prachtige foto’s weer!

 3. een logje met interessante informatie en prachtige foto’s Liesbeth

  die “tête à tête” van die twee koeien kan zo aan de muur

  prettige dag

 4. Wat een knoert van een boerderij, en wel een héél mooie ook nog.
  Leuk die twee “koppende” koeien, maar vooral veel prachtige dieren.

 5. Als ik die liefhebberij had dan had ik een heeel ander leven gehad.

 6. De vervening is van na 1850 daarna kwam de ontginning. De boerderij is van 1910 dus dat is daarna. Elsendorp, waar de boerderij staat stamt dus uit deze tijd. Overigens waren er twee van deze ‘model’boerderijen.

 7. Ik ben op gegroeid in de Zaanstreek met veel weidegrond.
  Nu in Amersfoort waar ik al een over heb geschreven over het verdwijnen van de boeren.
  Maar met het zien van je foto’s is de polder hier vlak bij een verademing. Hans

 8. Schitterend Liesbeth! Echt prachtige foto’s. Koeien! Aawww… En die boerderij is ook heel bijzonder, nog nooit zo’n vorm gezien. De ontginning is van na de vervening? Over welke tijd hebben we het dan, begin 1900? Ik ben een keer in de Peel geweest. Ik vond het er mooi. Het doet wel wat denken aan de veenkolonieen hier in het noorden, maar het is landschappelijk toch ook weer anders.

 9. Onderbeluchten en teruggaan ruusen 20 en 21 uur. Lage zon. Wel op eigen schaduw letten of tegen de zon in fotograferen.

 10. Mooi, het verhaal en de foto’s. Over de Peel is veel geschreven, verhalen en geschiedenis. Allemaal interessant.

 11. De boerderij is inderdaad heel apart en vooral omdat ze er al zo lange tijd staat. Je leerde ons ook weer iets over het ontstaan van De Peel en dat is ook leuk. Je foto’s illustreren het geheel zeer goed.

 12. Prachtig. Vandaag ging ik ook op pad om mooie koeien te fotograferen hier in de buurt bij een plas, maar ze lieten zich helaas niet zien. Geen nood, ik ga terug.
  Vlakbij staan er zwarte koeien en die krijg ik echt niet mooi op de foto.

 13. Ik hou ook van koeien langs mijn wandelpaden.Wat hebben deze koeien een warme bruine kleur afgewisseld met witte vlekken en het gebouw oogt bijzonder mooi en groot

 14. mooie foto’s van mooie koeien
  koeien in de wei , Karel blij
  en ja het is een prachtig gebied

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top