Fotoserie: Even naar Grave

Fotoserie: Even naar Grave

Fotoserie: Even naar Grave

Het was na een nachtdienst, er scheen een waterig zonnetje en beide verlangde we naar een ritje en een wandeling. Meestal dwalen we dan wat rond, zien een bordje en rijden. Deze keer reden we langs het water en vonden Grave, de kleine vestingstad aan de Maas in Noord-Brabant en ook de meest belegerde vestingstad van Nederland. De kleine stad had namelijk te lijden van de oorlogen tussen de hertogdommen Gelre en Brabant, maar ook van de Tachtigjarige oorlog, de Spanjaarden en daarna diverse malen de Fransen. Die vele belegeringen, dat is terug te zien aan de stad die een grote en brede vesting kent. In 2016 fietste ik al eens door Grave en ook vorig jaar reed ik door de stad die op de route van Operatie Market Garden ligt. Maar deze keer kwamen we bij toeval tijdens een ritje in de stad terecht en bewonderde het Oude Stadhuis, het Arsenaal en wandelde langs de vestingwerken die de stad zijn kenmerkende stijl heeft gegeven. Fotoserie: Even naar Grave.

21 thoughts on “Fotoserie: Even naar Grave

 1. Het is en blijft opmerkelijk hoe vaak die relatief kleine plaatsjes een rol speelden tijdens oorlogen door die regionale vorsten of bisschoppen. Grave ken ik niet. Moet toch eens langs daar…Leuke insteek…

 2. Prachtig die eerste foto. Oude straatjes/gevels fotograferen is mooi maar in dit prachtige licht is het volop genieten van de warme sfeer die het neerzet

 3. Die kleine oude stadjes hebben vaak verrassende doorkijkje ……. mooie serie.

 4. Mooie foto’s. die 2 meeuwen lijken wel gebeeldhouwd. Ook het licht is erg mooi.
  Die speciale ochtenden wanneer ik vanuit de nachtdienst naar huis fietste herinner ik me ook nog. Vaak was het licht zo mooi.

 5. Grave….goede herinneringen….heb ik gelegen in mijn diensttijd….. ?

 6. Mooi, mooi, mooi. De stad maar ook de foto’s. De toren springt er misschien uit maar al je foto’s hebben iets bijzonders. Knap gedaan.

 7. Echt een leuk stadje met veel geschiedenis. Wel toeristisch in de zomer, de beste terassen zijn voor het midddag is allemaal bezet.

 8. Denk dat Grave centraal ligt als het zo vaak is belegerd.
  Een mooie serie foto’s, de klokkentoren spring er uit. Hans

 9. Wat leuk. Tot een paar jaar terug kwam ik regelmatig in Grave voor stagebezoeken, maar als ik jouw foto’s bekijk, weet ik dat ik te weinig van het stadje heb gezien. Misschien maar weer eens die kant op rijden.

 10. Mooie foto’s! Die vestingsstadjes aan de Maas zijn echt prachtig. Iets naar het westen heb je ook nog Ravenstein en Megen. Grave beneden de sluis – dat hoorde je vroeger bij de waterstanden op Hilversum 1. Niemand wist wat dat betekende, maar het was een baken in de hectiek van de dag. Net als het veer Kruiningen-Perkpolder. (Als die weer eens uit de vaart genomen was vanwege storm of mist):-)

 11. Dat ziet er me een uitstapje uit om U tegen te zeggen.Mooie gebouwen en ook wat natuur.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top