Jeep uit hibernation
Verhaal

Jeep uit hibernation

Vannacht werd ik wakker van een raar geluid, er klonk een laag brommend gemopper en hoewel Frans inderdaad snurkte was dat niet wat ik hoorde. Ik checkte de katten volgde het geluid en zag dat Willys Jeep uit hibernation is. Het gemopper ging over ik gekuch en ik realiseerde me ze is wakker en heeft dorst!

Ze knipperde even met haar koplamp toen ze mijn ontplofte, op Jeephaar lijkend, kapsel om de hoek zag verschijnen. Vermakelijk keek ik naar de afschuwelijke paardendekens die al de hele winter over haar heen lagen en kroop, ik was nu toch wakker, even op mijn plek. ‘Heb je lekker geslapen Willys?’ Ze gaapte en produceerde nog wat, niet nader te beschrijven geluiden en knikte toen als antwoord op mijn vraag.

‘Liggen er nou dekentjes over me heen?’
‘Wat zijn dat voor een lelijke dingen?’
‘Ik lijk wel een bejaarde in een rolstoel!’

‘Nou met bouwjaar 1943 ben je ook niet meer de jongste Jeep en je zit onder de spinnenwebben’. “Zo praat je niet tegen een dame ik had je oma kunnen zijn!” Ik wiebelde met het spinnenweb, ‘o je bedoelt letterlijk’. Ze schudde eens met haar spiegeltje met een punt van mijn nachtjapon hielp ik haar een handje. Smoezelig was mijn conclusie maar hield wijselijk mijn mond.

‘Ik heb nog gedroomd’, zei ze, ‘over vorig jaar’. Behaaglijk schudde ze nog even met haar achterbumper, ‘weet je nog dat je in Valkenswaard instapte en je de kabelboom kapot trapte?’ Ik boog beschaamd mijn hoofd, ‘nogmaals sorry Jeep, ‘je bent een dame op leeftijd dan gaan dingen nou eenmaal wat hangen, het zit allemaal weer goed vast’.

‘Weet je nog die keer dat de toevoerbuis van je benzinetank kapot was?’ ‘Tenauwernood vonden we een veilige plek om stil te staan’. ‘Je wilde helemaal niks meer, moest je zelfs de berm induwen’. ‘Tot Frans op geniale wijze een fles gebruikte om je tot leven te wekken’. ‘Hoewel zo’n met gele inhoud gevulde fles niet bepaald een fris uiterlijk geeft werkte het wel’.

‘Minder fijne herinneringen Liesbeth’, ‘ik denk liever aan alle mooie ritten, de zonsondergangen enne de goede onderhoudsbeurten’. Bij het laatste voelde ik een lichte deining in de wagen. Grijnzend zei ik tegen Jeep; ‘Jaja ik ben inmiddels wel bekend met die handige handjes van Frans’. ‘Ik had nog nieuws ik wilde je er niet voor wakker maken maar ik ben inmiddels bij Frans ingetrokken’. De jeep schudde van blijdschap, toeterde en knipperde met alle lampen die ze had. “Betekent dat dat ik bij jou moet zijn voor de voorjaarsschoonmaak?”

Wijselijk hield ik mijn mond, kroop weer op mijn ongalante manier uit de Jeep. Trok de lelijke dekentjes nog even recht waar ze dan ook behaaglijk onder kroop en zei; ‘Ik zal Frans zeggen dat je wakker bent’ en liep terug naar de slaapkamer. Een paar uur later werd ik wakker en zei tegen Frans; ‘Ik heb toch wel zo achterlijk gedroomd’. ‘Ik was in gesprek met de Willys Jeep, ze mopperde over die lelijke dekens die er al de hele winter op liggen en heeft dorst’. Na ons ontbijt liepen we door de garage en daar op de grond naast het voorwiel lag het, één van de dekentjes, ik raapte de deken op en fluisterde; ‘Goedemorgen Jeep’.

19 reacties