Fotoserie: Dwalen in de Wiebengasilo

Fotoserie: Dwalen in de Wiebengasilo

Fotoserie: Dwalen in de Wiebengasilo

De Wiebengasilo is onderdeel van een voormalig industrieel complex genaamd de Noordkade. Het is de vinden in Veghel en heeft sinds een aantal jaar een herbestemming gekregen voor cultuur en kunst. In het complex waar vroeger de CHV zat die handelden in diervoerder, zijn tegenwoordig een theater, een supermarkt en vele winkels en restaurants te vinden. De silo is gebouwd in bouwstijl Het Nieuwe Bouwen, wat in deze blog goed te zien is. Bijzonder aan deze silo was dat hij de eerste graansilo van beton was. De maker Jan Wiebenga ontwierp ook Société Céramique in Maastricht en de betonnen koepel van de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting. In 1915 ontwierp hij de silo, inmiddels een rijksmonument, die voor jaren in gebruik is geweest maar samen met meerdere complexen op de Noordkade een herinnering vormt waar ik me op een regenachtige dag vermaakte. Fotoserie: Dwalen in de Wiebengasilo.

19 thoughts on “Fotoserie: Dwalen in de Wiebengasilo

  1. Je kunt er uren dwalen en ziet steeds nieuwe dingen. Ik voel me er heel goed thuis. Jammer dat je Joe niet gevonden hebt.

  2. Mooie fotoreportage. Ik merk als ‘beginnend’ fotograaf dat ik het moeilijk vind om onderwerpen te zoeken (ik heb er (nog) niet echt ‘oog’ voor), maar die soort reportages zijn erg inspirerend, dank je!

  3. Grappig is dat je deze oefeningen elders in het land ook ziet. Oude complexen uit de industriele tijden niet meer zo maar slopen maar waar het kan omvormen tot leuke woon/of beleefunits. Bij Amsterdam heeft men dit gedaan in de CSM-Suikerfabriek die je vindt in Halfweg. ‘s-Avonds heel erg opvallend verlicht ook. Vrijplaats voor creatieve mensen. In Zuid-Holland werd de oude Koni-fabriek niet gesloopt maar omgebouwd tot appartementen. Je ziet kerken met een nieuwe bestemming, en kantoorgebouwen waarin men ook allerlei leuke zaken weet te maken. Alles beter dan al dat gesloop en die troosteloze of fantasieloze nieuwbouw. Ook in het Duitse Ruhrgebied doet men dit en met verve. Steden als Essen en Oberhausen zijn er goede voorbeelden van….

  4. Mooie foto’s. Een bijzonder gebouw om in rond te dwalen en fotograferen.

  5. Goed dat ons industrieel erfgoed op die manier bewaard blijft.
    Mooie foto reportage.

  6. Blij te lezen dat er een goede bestemming gevonden is voor dit mooie stukje geschiedenis

  7. Interessante fotoreportage en altijd fijn als een n ieuwe bestemming gevonden wotden voor gebouwen die geen dienst meer deden

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top