Hoe je een leuke fotoserie maakt
Bloggen,  Fototips

Blogtip: Hoe je een leuke fotoserie maakt

Iedereen kan foto’s maken. Tegenwoordig heeft iedereen wel een telefoon of camera en dus kan je als blogger besluiten een plog of fotoserie te maken. Een blog met foto’s. Lees mijn blog en aan het einde weet je hoe je een leuke fotoserie maakt.

Goede selectie
De meest gemaakte fout is een oneindige hoeveelheid foto’s gebruiken. Het kritisch selecteren van foto’s is geen makkelijke opgave maar wel een noodzakelijke. Haal de mooiste foto’s uit de reeks en kijk dan goed of er niet foto’s zijn die nog op elkaar lijken. Zelfde onderwerp iets verder uitgezoomd? Dan kan er 1 weg. Je hoeft niet alle dieren in de dierentuin vast te leggen je maakt geen encyclopedie maar een blog. Nog te vaak zie ik foto’s van hetzelfde kind op hetzelfde klimrek in zeer vergelijkbare poses, tenzij je een tweeling fotografeerde, raad ik aan keuzes te maken. Oneindig scrollen verveelt heel snel. Kan of wil je niet kiezen, link dan door naar de rest van de foto’s en deel alleen de mooiste. Drie foto’s vormen ook een serie.

Galerij
Een goede optie om de foto’s leuk weer te geven is het aanmaken van een galerij. Deze optie zet je foto’s bij elkaar en maakt ze aanklikbaar naar de grotere versie. Dit kan je met al je foto’s doen, maar ook met een aantal foto’s bij elkaar. In WordPress te vinden onder media toevoegen (boven het tekstvak) en dan in het te verschijnen venster galerij aanmaken. WordPress zet deze foto’s passend op je blog. Na het uploaden van je foto’s tik je rechtsonder op ‘een nieuwe galerij aanmaken’. In het scherm erna kan je nog wat aan de instellingen en volgorde prutsen voor je op ‘galerij invoegen’ klikt. Je zal zien dat een aantal foto’s nu bij elkaar staat, het maakt een blogpost minder lang maar heeft als nadeel dat een mindere foto of een foto die niet in de serie past, meteen opvalt. Groot voordeel is dat je blogpost minder lang wordt en je lezers minder moeten scrollen. Ook de Jetpack plugin heeft een galerij een goede optie als je beperkt bent in het aantal plugins.

Bewerking/filters
Filters kunnen je foto’s mooier maken maar ook eenheid geven en verzieken. Een bewerking moet een mooie foto mooier maken. De basis moet goed zijn. Even een pukkeltje, stofvlek of scheve lijn bewerken is een must. Een goed uitgangspunt is; maak de foto goed en maak het met de bewerking beter.

Een bewerking moet een mooie foto mooier maken

Afwisseling
Die afwisseling werkt goed samen met het maken van een goede selectie. Als je een blogpost deelt waarin je bent gaan wandelen in het bos dan kan je afwisselen tussen onder andere landschappen en close ups. Maar ook een mooi blaadje, een paddenstoel, een bospad of misschien wel een foto van je kinderen die kastanjes zoeken. Deel je een blog over een kinderverjaardag dan is één keer de kaarsjes uitblazen genoeg. Tenzij je een tweeling en twee taarten hebt maar dan nog ze passen heus op 1 foto. Wissel af in foto’s, het verteld meer.

Onderwerpen
Dat is nou het leuke aan een blog, de onderwerpen mag je helemaal zelf bepalen. Je zal merken dat het ene beter werkt dan het ander, maar laat je niet weerhouden je fotografeert allereerst voor jezelf. Uiteraard hoef je de foto’s niet op dezelfde dag te maken. Een onderwerp zoals silhouetten of lijnenspel kan een project van langere tijd zijn. Je kan steeds op een ander moment terugkomen in dezelfde straat of een dag lang met hetzelfde objectief werken. Ook zijn er veel projecten, zoals het 365-dagen project. De keuze in onderwerpen is oneindig, zeker als je een beetje nadenkt voor je klakkeloos een blog vol gooit met zomaar 10 weinig zeggende amper onderscheidende foto’s.

In het kort
Gebruik geen onscherpe en bewogen foto’s
Zet mooie dingen ook mooi op de foto
Maak een keuze tussen foto’s die teveel op elkaar lijken
Maak een serie niet te groot je wil iemands interesse niet verliezen
Zet de foto’s bij de tekst niet in een link erachter
Kan je het echt niet laten, deel dan de 6 mooiste foto’s en verwijs naar een map met de rest
Fotografeer geen borden, vertel in de tekst over je onderwerp in je eigen woorden
Laat je foto’s een verhaal vertellen
Oefening baart kunst, niet al je oefeningen moeten gedeeld worden
Lees vooral de andere blogs met fototips.

Tekst en titel
‘Rotterdam deel 6’, is minder uitnodigend dan ‘Een bijzondere straat in Rotterdam’ of ‘Dit monument in Rotterdam heb jij nog niet gezien’. Maak je pakkende titel wel waar. Die bijzondere straat, die is zo bijzonder omdat jij er info over deelt. Misschien is ‘ie zo bijzonder omdat de andere straten gebombardeert zijn of iets heuglijker omdat jij er geboren bent. Misschien is daar een monument, daar ziet niet iedereen iets in, dus vertel je erover. Wil je er geen tekst bij zetten? Ook goed, zorg dan dat de foto’s spreken.

16 reacties

 • Rietepietz

  Waarschijnlijk denk ik veel te weinig na bij foto’s, plaatsen, mea culpa!
  Eerlijk gezegd heb ik me nog nooit afgevraagd waar die gallery voor dient dus die tip is heel nuttig, misschien eens mee stoeien al zet ik meestal niet zóveel foto’s dat je een scrolvinger krijgt;-)

 • Nicky

  Goede tips! Ik krijg altijd zo’n zin om te gaan fotograferen als ik jouw tips lees en jouw foto’s zie.
  Komende week mijn camera maar eens afstoffen en nadenken hoe hij ook al weer aan moest.

 • Sjoerd

  Mooie tips zijn altijd welkom, squipday 88 zegt i.d.o. ook niet zoveel. Het veld brand in de ochtend was wellicht beter geweest :-).

 • Ilona Wielinga

  Fijne tips. Ik vind het zelf altijd onwijs leuk om foto’s te schieten voor mijn blog. Eerst nadenken over hoe ik alles neerleg (in het geval van een flatlay), vervolgens de foto’s maken en daarna nog lekker aan de slag met Lightroom. Ik blijf het heerlijk vinden.

 • Wieb

  Foto’s bewerken, anders dan soms een filtertje gebruiken, zie ik niet zo zitten.. Maar wie weet komt dat nog. Het selecteren van foto’s, daar word ik steeds beter in. Zo goed, dat bepaalde foto-series die ik gestart ben, niet eens meer bestaan ;-).
  Ik heb weer wat bruikbare tips gelezen. Dank hiervoor.

 • Ximaar

  Op dit moment moet ik m’n foto’s wel bewerken. M’n camera heeft kuren. Er lijkt vuil aan de binnenkant van de lens te zitten en ik heb de indruk dat de belichtingssensor niet goed schoon is, waardoor foto’s wat overbelicht worden. Een deel van die ellende kan ik wegwerken met m’n fotosoftware, maar ik moet toch eens kijken of ik hem schoon kan maken. Ding is nog maar anderhalf jaar oud, terwijl mijn vorige camera’s ruim 10 jaar en met filmrolletje zelf 25 jaar haalden.

  Verder gebruik ik fotopagina’s met daarop circa 8 foto’s. Bij zo’n pagina haal ik de zijbalk weg. Met gallerijen heb ik problemen. Ik hou niet van een zwarte achtergrond, maar wit zonder dun zwart randje rond een foto vind ik ook nix. Met die pagina’s kan ik het zelf bepalen. Kan er ook links op plaatsen. Bij m’n fietsvakanties zijn die allemaal gekoppeld. Je kan dan alleen naar foto’s kijken of alleen het verslag lezen of alleen de landkaart of een mix daarvan. Bij 1 zo’n vakantie heb ik (in 2005) zelf een soort gallerij in javascript bedacht, die elke 3 (6, of 9) seconde een nieuwe foto met text toont. Kan je ook stoppen en er zijn nog wat optie. Leuk om te bedenken, maar ik heb het daarna niet meer gebruikt.

  In m’n blogberichten plaats ik vaak maar 1 foto of een paar kleintjes. Verder eens met wat je schrijft.

 • AnneMarie

  Goede tips weer. Bewerken ben ik nog niet zo weg van of liever gezegd handig in.
  Alle foto’s laten zien vind ik ook niet geweldig. De mooiste houd ik meestal voor mezelf als er al sprake is van de mooisten.
  Sprekende foto’s zoals jij lukt me nog niet zo maar wat niet is kan komen.

 • Naomi

  Dat vind ik zo mooi aan jouw dagen zonder tekst. Je foto’s spreken dan inderdaad. Ik plaats zelf eigenlijk geen foto’s op de blog, maar maak wel veel foto’s. Ik merk dat ik het dan in mijn album heel lastig vind om keuzes te maken. Vaak krijg ik dan veel foto’s van hetzelfde en allemaal klein. Eén grote foto is uiteindelijk vaak toch mooier. Die andere foto’s blijven toch wel online beschikbaar om later nog eens te bekijken.